Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Σαπουνόπερες ή πολιτική (σόφτ) διπλωματία;
Το θέμα με το οποίο θα καταπιαστώ στο παρόν άρθρο μου δεν είναι απόλυτα προσωπικής μου έμπνευσης και ιδέας. Στο  κυριακάτικο ένθετο, στις 18/11/2012 «πολιτισμός» του Βήματος φιλοξενείτε ένα άρθρο του Νίκου Μπακουνάκη με τίτλο η «Τούρκικη διπλωματία». Το άρθρο πραγματεύεται το θέμα των τούρκικων σειρών και το αν είναι απλά σαπουνόπερες ή έχουν κάποιο υπόγειο ρόλο και υλοποιούν πολιτικούς στόχους που με την πρώτη ματιά δεν γίνονται κατανοητοί στο κοινό. Άλλωστε, είναι γνωστό πως στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια μας έχουν κατακλύσει τούρκικες σειρές και τίποτα ελληνικό δεν έχει μείνει στα τηλεοπτικά προγράμματα. Όμως οι τούρκικες σαπουνόπερες φαίνεται πως συγκινούν και άλλους λαούς εκτός από την Ελλάδα.
Σύμφωνα με ανταποκριτή της εφημερίδας «
The New York Times» στο Παρίσι Νταν Μπιλέφσκι που δημοσιεύθηκε στις 30 Οκτωβρίου και αναδημοσιεύθηκε στην «International Herald Tribune» την 1η Νοεμβρίου («Turks reclaim the Ottoman Empire») η Τουρκία, αυτή τη στιγμή, είναι η πρώτη χώρα σε εξαγωγή σαπουνόπερας στην Ευρώπη με έσοδα 70 εκατ. δολάρια. Πριν κάποια χρόνια την πρωτιά στις σαπουνόπερες την είχαν οι Μεξικάνικες και οι Αργεντίνικες σειρές. Φαίνεται πως οι τούρκοι παραγωγοί κατάφεραν να κάνουν τις σαπουνόπερες πρώτες με διαφορά αλλά και να περάσουν μηνύματα, να εκπληρώσουν πολιτικές κατευθύνσεις. Είναι κοινά αποδεκτό, όπως υποστηρίζει και στο άρθρο του ο Νίκος Μπακουνάκης , πως οι τούρκικες σειρές είτε με ιστορικά θέματα είτε με ερωτικά αποτελούν μια σόφτ διπλωματία που βοηθά την Τουρκία να βελτιώσει την εικόνα της και να γίνεται οικία σε χώρες που ως τώρα είχαν μια άλλη άποψη για το λαό και την χώρα. 

Προβάλλοντας τα πιο όμορφα σημεία (π.χ μαύρη θάλασσα, Κωνσταντινούπολη) και περιοχές που διχάζουν (π.χ κατεχόμενα Κύπρου) έχουν καταφέρει να περάσουν μηνύματα και πολιτικές που ούτε οι καλύτεροι πολιτικοί λόγοι δεν θα κατάφερναν να πείσουν αλλά οι σειρές το καταφέρνουν αβίαστα και πολλές φορές χωρίς να γίνεται, απόλυτα, κατανοητό από το ευρύ κοινό. Ο στόχος είναι η αναθεώρηση και η επαναδιεκδίκηση του οθωμανικού παρελθόντος του 16ου και 17ου αιώνα που ήταν από τις πιο έντονες εποχές. Επιπλέον, ο στόχος δεν είναι μόνο να πείσουν τους ξένους για την χώρα τους αλλά και τους νέους της χώρας ώστε να ξανά βρουν τις οθωμανικές ρίζες τους. Δεν είναι τυχαίο πως στην Τουρκία μεγάλη επιτυχία έχουν ταινίες και εκθέσεις με περιεχόμενο σχετικά με την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης και μια γενικότερη αναζωπύρωση οθωμανικών καταλοίπων και ιδεών. Ο αναπροσδιορισμός και η αναθεώρηση αυτή συμπίπτει με την οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας και την ανάδειξη της σε κύρια δύναμη της Εγγύς Ανατολής και την εμφάνιση μιας νέας αστικής «ισλαμικής» τάξης , που εκφράζει η πολιτική του Ερντογάν, και την ενδυνάμωση μιας Τουρκίας με έμφαση στο σουλτανικό παρελθόν.
Είναι έξυπνος ο τρόπος που προωθεί η χώρα τις απόψεις και τον πολιτισμό της. Καταφέρνει να προσελκύσει τουριστικό κοινό αλλά και να προπαγανδίσει, να μπερδέψει το κοινό γύρω από ιστορικά θέματα και πολλές φορές να προβάλει ανακρίβειες και υπερβολές. Παρόλα αυτά είναι μια αξιοσημείωτη προσπάθεια, που αν και δεν είναι πάντοτε θεμιτή καταφέρνει να υλοποιεί τους στόχους της. Τελικά μέσα από πράγματα που κανείς δεν περιμένει, όπως τηλεοπτικά θέματα και σειρές, μπορούν να αναδειχθούν κοινωνικές και πολιτικές πτυχές. Ας σκεφτόμαστε λίγο παραπάνω τις συνέπειες που έχουν αυτά που επιλέγουμε να βλέπουμε στους τηλεοπτικούς μας δέκτες.  


Κωνσταντίνος Μπαλντίδης

Πηγή πληροφοριών: "Το ΒΗΜΑ της Κυριακης" απο το άρθρο του Νίκου Μπακουνάκη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
•Δεν επιτρέπονται τα «greeklish» (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) και η γραφή με κεφαλαία (Caps) .
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
Προσοχή: 1. Η σελίδα λειτουργεί σε εθελοντική βάση. Τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.
2. Όσοι και όσες απευθύνονται στη διαχείρηση με απορίες και ερωτήσεις είναι απαραίτητο να αναγράφουν και το e-mail τους για τη δυνατότητα απάντησης.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την βοήθεια σας!