Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Μπούρκα σε παιδικό παιχνίδι...Το ίντερνετ είναι πλέον κομμάτι της ζωής μας, μας το επέβαλαν ή όχι είναι μια άλλη συζήτηση, με αποτέλεσμα να βομβαρδιζόμαστε καθημερινά από πληροφορίες και τα νέα, από χώρα σε χώρα, να μεταφέρονται με απίστευτη ταχύτητα. Έτσι και εγώ διαβάζοντας διάφορα κείμενα στο ίντερνετ έπεσα πάνω σε ένα άρθρο, αρκετά παλιό σχεδόν τριών χρόνων, που είχε να κάνει με την δημιουργία κούκλας Barbie με μπούρκα.

Πιο συγκεκριμένα, με αφορμή τα πεντηκοστά γενέθλια της Barbie δημιουργήθηκε μια συλλογή για τον εορτασμό της δημοφιλούς κούκλας και λόγω αυτού φτιάχτηκε και η μουσουλμανική εκδοχή της, φορώντας μπούρκα. Το 2003 κυκλοφόρησε η πρώτη κούκλα με μπούρκα (άλλης εταιρείας) και απέφερε έσοδα 1,5 εκατομμύρια δολάρια σε δυο χρόνια! Μια πράξη που φαίνεται να προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, καθώς η δημιουργός υποστήριξε πως έγινε για να αντιπροσωπεύει η συγκεκριμένη κούκλα όλα τα κορίτσια του κόσμου. Κάποιοι το θεώρησαν απαράδεκτο και πως προωθεί μια νοοτροπία που είναι ενάντια στα δικαιώματα της γυναίκας και υποβοηθά την καταπίεση του γυναικείου φίλου.  

Θέλοντας να δω και την άλλη πλευρά, σκέπτομαι αν τελικά είναι λιγότερο καταπιεστικό να προβάλλεται, στις δυτικές κοινωνίες, μέσα από αυτό το κοριτσίστικο παιχνίδι το πρότυπο της ψηλής ξανθιάς, αθώας σε σημείο χαζομάρας που τα μόνα ενδιαφέροντα που έχει είναι τα ρούχα και τα παπούτσια. Τι είναι πιο καταπιεστικό τελικά για το γυναικείο φύλο; Ίσως και τα δυο υποκρύπτουν εξαναγκασμό και καταπίεση. 

Η μπούρκα είναι πράγματι ένα σύμβολο που έχει ως σημαινόμενο την καταπίεση και εξαναγκασμό της γυναίκας στις μουσουλμανικών πεποιθήσεων κοινωνίες, σύμφωνα πάντα με τις δυτικοκεντρικές αντιλήψεις. Όμως, από την άλλη πλευρά, είναι ένα σύμβολο που ακολουθεί την κουλτούρα και τον τρόπο ζωής μια τεράστιας μερίδας του πλανήτη που βλέποντας την δυτική φιγούρα της κούκλας δεν έχουν την δυνατότητα ταύτισης μαζί της. 

Ίσως θα έπρεπε να σεβαστούμε τις γυναίκες αυτές που για κάποιες η μπούρκα, το τσαντόρ ίσως και να μην είναι καταπίεση και εξαναγκασμός αλλά πολιτική και θρησκευτική επιλογή. Τα δικαιώματα της γυναίκας πρέπει υπερασπιστούν από το κόκαλο και την αναστολή των παγιωμένων νορμών και αντιλήψεων που είναι ενσωματωμένες στις περισσότερες μη δυτικές και δυτικές κοινωνίες, παρά την κατάκτηση δικαιωμάτων σύμφωνα με το σύνταγμα.

Δεν είναι σωστή πρακτική να κρίνεις κάτι στην επιφάνεια του και να νομίζεις ότι με αυτό τον τρόπο έχεις προσφέρει βοήθεια. Έτσι αυτό το άρθρο και όλα όσα μιλούν επί του θέματος απλά συζητούν και θέτουν θέματα προς σκέψη και δεν επιφέρουν λύσεις. Το θέμα αυτό και η κρίση του χρειάζεται μια περεταίρω και σε βάθος ανάλυση. Σημαντικό είναι, παρόλα αυτά, να ξέρουμε να σεβόμαστε το διαφορετικό από εμάς, την ετερότητα και να προσπαθούμε να συμβιώνουμε με αυτό χωρίς να νιώθουμε ότι πλεονεκτούμε.  Αν δεν υπήρχε το άλλο δεν θα υπήρχε και το οικείο, η ύπαρξη του «εγώ» προϋποθέτει την ύπαρξη του «άλλου». Πρόκειται για μια σχέση αλληλεξάρτησης.

Κωνσταντίνος Μπαλντίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
•Δεν επιτρέπονται τα «greeklish» (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) και η γραφή με κεφαλαία (Caps) .
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
Προσοχή: 1. Η σελίδα λειτουργεί σε εθελοντική βάση. Τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.
2. Όσοι και όσες απευθύνονται στη διαχείρηση με απορίες και ερωτήσεις είναι απαραίτητο να αναγράφουν και το e-mail τους για τη δυνατότητα απάντησης.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την βοήθεια σας!