Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Νοηματίζω... θα πει μιλάω!


Για να πω την αλήθεια, δεν είχα σκεφτεί ποτέ ότι θα μπορούσα να μάθω μια γλώσσα τόσο διαφορετική, αλλά και τόσο ίδια με την δική μας, όπως είναι η νοηματική (πέραν από τις κλασικές ξένες γλώσσες που όλοι μας μαθαίνουμε από πολύ μικρή ηλικία). Έναυσμα αποτέλεσε για την απόφασή μου αυτή, η επιθυμία μου να ανακαλύψω ό,τι εμείς οι ακούοντες για χρόνια αφήνουμε στο περιθώριο. Η ανθρωπολογία αναμφισβήτητα έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε αυτό, αφού με έμαθε και με μαθαίνει να σέβομαι το διαφορετικό, να εκτιμώ, να έχω ανοιχτά τα μάτια και τα αφτιά μου σε ό,τι δεν ταιριάζει απόλυτα  με την δική μου κουλτούρα, αντίληψη, νοοτροπία.

Ο φόβος μου όταν πήγα να γραφτώ στον πολυχώρο εκμάθησης της ελληνικής νοηματικής γλώσσας ήταν πως θα επικοινωνήσω με τον υπεύθυνο, ο οποίος είναι εκ γενετής κωφός. Παρόλα αυτά όχι μόνο επικοινώνησα μαζί του, αλλά κάναμε μια συζήτηση που θα μείνει για χρόνια χαραγμένη στην μνήμη μου. Υπήρχε μια πρωτόγνωρη για μένα ηρεμία στην κουβέντα μας, όχι μόνο επειδή δεν υπήρχε ήχος, αλλά επειδή συνειδητοποίησα την δύναμη του σώματος και των εκφράσεων. Δεν είχα έρθει ποτέ άλλοτε σε επαφή με κωφό και όμως με μια γλώσσα του σώματος πιο ελεύθερη και εμπειρική μπήκα έστω για λίγο στον δικό του τρόπο επικοινωνίας. Και ξαφνικά το ενδιαφέρον μου για αυτή τη γλώσσα έγινε μεγαλύτερο και ουσιαστικότερο. Αντιλήφθηκα ότι η νοηματική είναι η γλώσσα πολλών ανθρώπων ίδιων με εμάς, απλά εκφράζεται με τις κινήσεις των χεριών και όχι των χειλιών.

Πρόκειται για κουλτούρα. Καθώς παρακολουθώ τα μαθήματα και γνωρίζω καλύτερα την δύναμη των κινήσεων, πιστεύω ότι η ελληνική νοηματική γλώσσα δεν υστερεί σε τίποτα από την δική μας ελληνική. Οι άνθρωποι αυτοί ζουν την καθημερινότητα τους έτσι. Μιλάνε μεταξύ τους, κάνουν αστεία, αντιμετωπίζουν προβλήματα σαν και τα δικά μας. Με λίγα λόγια είναι ό,τι είμαστε εμείς, άνθρωποι με συναισθήματα, αδυναμίες, ιδιαιτερότητες, ταλέντα. Το ότι δεν ακούν τους ήχους της φύσης, την μουσική, τα γέλια, δεν σημαίνει ότι δεν τα νιώθουν κιόλας. Αυτό για να είμαι ειλικρινής το κατάλαβα παρακολουθώντας ένα ντοκιμαντέρ που λέγεται «Λόγια της Σιωπής» και θα σας προέτρεπα ανεπιφύλαχτα να το δείτε.

Παλιότερα υπήρχε έντονος ρατσισμός απέναντι στους κωφούς τόσο από την σκληρή κοινωνία όσο και από το οικογενειακό τους περιβάλλον. Το πρώτο σχολείο κωφών στην Ελλάδα ιδρύθηκε  στην Αθήνα το 1923, στο οποίο όμως απαγορευόταν αυστηρά η χρήση της νοηματικής. Ύστερα από πολλούς αγώνες διεκδίκησης του δικαιώματος τους, η αναγνώριση της ελληνικής νοηματικής γλώσσας έγινε λίγα χρόνια πριν, με την ψήφιση του νόμου 2817\2000.


Αναρωτιέμαι, γιατί κάποιοι άνθρωποι να βάζουν στην ‘’άκρη’’ όποιον δεν είναι ίδιος με αυτούς; Γιατί η κοινωνία ακόμα και σήμερα είναι τόσο απόμακρη (χρησιμοποιώ αυτή τη λέξη ως την πιο επιεική για να χαρακτηρίσω την στάση ορισμένων ανθρώπων) απέναντι σε κάποιους ανθρώπους που η μόνη διαφορά τους είναι ότι δεν ακούν, αλλά αισθάνονται. Δεν θα έλεγα ότι η κοινωνία οφείλει να ευαισθητοποιηθεί, γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν πάσχουν από κάτι. Οφείλει όμως να σεβαστεί ότι υπάρχει και μια άλλη μορφή επικοινωνίας, τόσο απαραίτητη,όσο είναι και για εμάς η ελληνική γλώσσα.

Ας καταλάβουμε όλοι ότι πρόκειται για πολιτισμό, για γλώσσα ολοκληρωμένη, με πλούσιο λεξιλόγιο, με πλήρες αλφάβητο και με πολύ συναίσθημα. Το παν στην νοηματική κρύβεται στον τρόπο που μιλά το σώμα και τα μάτια. Οι μη ακούοντες κρύβουν τεράστια δύναμη. Έχουν βρει τρόπους να επικοινωνούν με τους ακούοντες, να ζουν την καθημερινότητα τους με λιγότερες δυσκολίες, απ' ό,τι συνέβαινε μερικά χρόνια πριν και φτιάχνοντας τις δικές τους  κοινότητες να νιώθουν ότι ανήκουν κάπου που το «νοηματίζω θα πει μιλάω»!

Νατάσα Βραχλιώτη
Επιμέλεια εικόνας και ανάρτηση: Κωνσταντίνος Μπαλντίδης 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δύο θρύλοι, μια έχθρα, ένα ατύχημα, και μια ιστορία αμοιβαίου σεβασμού

Ένα απόγευμα πριν χρόνια, ο μπαμπάς μου ετοιμαζόταν να παρακολουθήσει μια ταινία και πρότεινε να την δω κι εγώ, παρόλο που ήξερε ότι το θέμα της ταινίας δεν με ενδιέφερε στο ελάχιστο. Το ίδιο ήξερα κι εγώ, ωστόσο όμως έκατσα να την δω κι εν τέλει το θέαμα δικαίωσε πλήρως την απόφασή μου. Η ταινία έχει τίτλο "Rush" (2013) και αφορά την πραγματική ιστορία του ατυχήματος του Αυστριακού Νίκι Λάουντα (τον οποίο υποδύεται ο Daniel Brühl) σε αγώνα της Formula 1 το 1976, και την ισχυρή κόντρα του με τον Βρετανό Τζέιμς Χαντ (τον οποίο υποδύεται ο Chris Hemsworth) για την κατάκτηση του παγκόσμιου τίτλου εκείνη τη χρονιά. Οι δύο αυτοί αγωνιστές της Formula 1 έμειναν στην ιστορία του αθλήματος ως θρύλοι (έτσι προκύπτει και ο τίτλος). Τόσο πριν όσο και μετά την παρακολούθηση της ταινίας, η Formula 1 σαν διοργάνωση πάντα με αφήνει παγερά αδιάφορη. Η ταινία όμως είναι ένα αριστούργημα γιατί δεν προβάλλει απλώς την ιστορία γύρω από το ατύχημα, αλλά τον ανταγωνισμό μεταξύ του Λ

Οι διαφορετικοί τρόποι έκφρασης των συναισθημάτων μας

Άκουσα πριν καιρό σε μια συλλογή ξένων τραγουδιών ένα πολύ όμορφο τραγούδι, το οποίο αρχικά είχα ερμηνεύσει λάθος αλλά μετά από αναζήτηση είδα ότι η πραγματική ιστορία πίσω από το τραγούδι είναι πολύ πιο γλυκιά από ότι είχα σκεφτεί στην αρχή. Το τραγούδι είναι το "I'm not in love" των 10cc και ακολουθούν οι στίχοι με μετάφραση και τον σύνδεσμο στο τέλος του άρθρου:   "I'm not in love / Δεν είμαι ερωτευμένος So don't forget it / Οπότε μην ξεχνάς It's just a silly phase I'm going through / Ότι α πλώς περνάω μια χαζή φάση And just because / Κι επειδή I call you up / Σε παίρνω τηλέφωνο Don't get me wrong, don't think you've got it made / Μην μπερδεύεσαι , μη νομίζεις ότι πέτυχες I'm not in love, no no, it's because / Δεν είμαι ερωτευμένος, όχι, όχι, είναι επειδή   I like to see you / Θέλω να σε βλέπω But then again / Αλλά και πάλι That doesn't mean you mean that much to me / Αυτό δεν σημαίνει

Ψυχική ανθεκτικότητα

Με την έννοια ψυχική ανθεκτικότητα αναφερόμαστε στην ικανότητα ενός ατόμου να ξεπεράσει δύσκολες και στρεσογόνες καταστάσεις και να βγει πιο δυνατός μέσα από αυτές. Η εργασιακή καθημερινότητα, η οικογενειακή συνθήκη διαβίωσης αλλά και το κοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο ζούμε επηρεάζει την ψυχική μας κατάσταση. Όταν αντιμετωπίζουμε προβλήματα και δύσκολες καταστάσεις σε ένα από τα παραπάνω "σκέλη" της ζωής μας τότε τα υπόλοιπα λειτουργούν ως προστατευτικοί παράγοντες για να μπορέσουμε να ανακάμψουμε.  Τι γίνεται όταν νιώθουμε πως καταρρέουν οι αντοχές μας, υπάρχει αίσθηση αποσύνδεσης, αρνητικά συναισθήματα, οικογενειακές συγκρούσεις, απογοήτευση από τους "σημαντικούς άλλους" και οικονομικές δυσκολίες;  Τότε τα πράγματα δυσκολεύουν αρκετά. Η δουλειά που έχουμε να κάνουμε για να επιτύχουμε την ανάκαμψη είναι δύσκολη και αρκετά επώδυνη. Ωστόσο, δεν είναι αδύνατη . Άλλωστε "τα αγαθά κόποις κτώνται" και η ψυχική ανθεκτικότητα είναι μέγιστο αγαθό κα