Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Συντροφιά με ένα βιβλίο...




«Άριστο βιβλίο είναι εκείνο που ανοίγουμε με λαχτάρα και κλείνουμε με κέρδος»  Άμος Άλκοτ. Αποφάσισα να ξεκινήσω με το παραπάνω απόφθεγμα του Άμος Άλκοτ, καθώς πιστεύω ότι όσοι αγαπούν τα βιβλία, εύκολα μπορούν να δουν τον εαυτό τους μέσα σε αυτή τη φράση. Ανοίγουμε ένα βιβλίο, ανυπομονώντας να ξετυλίξουμε στη φαντασία μας τα γεγονότα, να τους δώσουμε σάρκα και οστά με τις εικόνες που εμείς θα φτιάξουμε και να το απολαύσουμε κάνοντας το τόσο οικείο. Από τα λογοτεχνικά έως τα ιστορικά, από τα ποιήματα έως τα βιβλία ψυχολογίας. Παντού θα εντοπίσουμε κάποια στιγμή, μια εικόνα ικανή να μας κάνει να ταυτιστούμε έστω και για λίγο. Και αφού το διαβάσουμε, μετά να συνεχίσουμε το ταξίδι μόνοι μας, επαναφέροντας πολλές σελίδες του πυκνογραμμένου βιβλίου στο μυαλό μας που μόλις αφήσαμε πίσω στη βιβλιοθήκη.

Από μικρή έμαθα ότι το βιβλίο είναι συντροφιά. Και σύντομα κατάλαβα και την σπουδαιότητα του. Διαβάζοντας ένα βιβλίο, διευρύνεις τους ορίζοντες σου, ξετυλίγεις την φαντασία σου, μαθαίνεις να περνάς καλά με αυτό. Ίσως κάποιοι να το βρίσκουν βαρετό, αλλά πιστεύω ότι απλά δεν είχαν την υπομονή να αφήσουν το μυαλό τους να σχηματίσει εικόνες και να επεξεργαστεί τις πληροφορίες που δέχεται. Άλλοι, ίσως να νιώθουν ότι το βιβλίο τους προκαλεί μοναξιά. Δεν έχει ήχο, δεν έχει χρώμα και κίνηση. Αυτός ακριβώς, όμως, είναι ο σκοπός του, να σε κάνει να τα δημιουργήσεις μόνος σου. Και αυτό είναι το μεγαλείο του. Είναι ο φίλος που μπορείς να έχεις πάντα μαζί σου, σε έναν περίπατο, στον δρόμο για την δουλειά, στην παραλία, σε ένα ταξίδι, είναι η παρέα εκείνη που θα την ακούσεις, ακόμα και αν η φασαρία γύρω σου είναι ανυπόφορη. 

Δυστυχώς, στις μέρες μας λίγους νέους ανθρώπους θα δει κανείς να αποδέχονται την άποψη αυτή. Τα τεχνολογικά επιτεύγματα της εποχής μας, οδήγησαν τους περισσότερους από εμάς σε έναν κόσμο εικονικό, στείρο και ψεύτικο. Το βιβλίο βρέθηκε στο περιθώριο και η γλώσσα μας στα τάρταρα. Γιατί το βιβλίο είναι ο δάσκαλος, που θα σου μάθει να εκφράζεσαι, να γράφεις σωστά και να σκέφτεσαι σφαιρικά. Απ'  την στιγμή, λοιπόν, που τα νέα παιδιά απομακρύνθηκαν τόσο πολύ από τα βιβλία και ήρθαν τόσο κοντά στην τεχνολογία (να επισημάνω ότι έχει επιφέρει και πολλά θετικά) έμαθαν μια γλώσσα, που είναι κάτι μεταξύ ελληνικών και αγγλικών και χρησιμοποιείται ακατάπαυστα τόσο στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, αλλά προς μεγάλη μου λύπη και στον προφορικό λόγο.

Οι βιβλιοθήκες μένουν άδειες, η προσέλευση των νέων είναι μηδαμινή θα έλεγα και το μεγαλείο ενός καλού βιβλίου δεν θα το ανακαλύψουν ποτέ. Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να αναφέρω την ύπαρξη της ζωντανής βιβλιοθήκης. Πρόκειται για μια ιστοσελίδα, που άνθρωποι παίρνουν τον ρόλο ενός βιβλίου και διηγούνται ένα προσωπικό τους βίωμα, μια εμπειρία τους, ένα γεγονός. Είναι ένας τρόπος προσέλκυσης των πιο απόμακρων απ' την κλασική, παραδοσιακή μορφή του βιβλίου. Δοκιμάστε το και ίσως δείτε στο τέλος τον πνευματικό πλούτο που μπορείτε να αποκτήσετε.



Συντροφιά με ένα βιβλίο ανακαλύπτεις την γλώσσα σου, την κουλτούρα σου, τον χαρακτήρα σου, όλες εκείνες τις πτυχές του εαυτού σου και του πολιτισμού σου, που δεν μπορείς να εντοπίσεις με γυμνό μάτι. Κατακτάς εικόνες, καλλιεργείς την φαντασία σου, μαθαίνεις γεγονότα ιστορικά και όχι μόνο, που ενδεχομένως σε άλλη περίπτωση να μη μάθαινες ποτέ, συνομιλείς με τον εαυτό σου και αντιλαμβάνεσαι εν τέλει ότι συντροφιά με ένα βιβλίο δεν θα νιώσεις ποτέ μόνος.

Νατάσα Βραχλιώτη
Επιμέλεια εικόνας και ανάρτηση: Κωνσταντίνος Μπαλντίδης 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δύο θρύλοι, μια έχθρα, ένα ατύχημα, και μια ιστορία αμοιβαίου σεβασμού

Ένα απόγευμα πριν χρόνια, ο μπαμπάς μου ετοιμαζόταν να παρακολουθήσει μια ταινία και πρότεινε να την δω κι εγώ, παρόλο που ήξερε ότι το θέμα της ταινίας δεν με ενδιέφερε στο ελάχιστο. Το ίδιο ήξερα κι εγώ, ωστόσο όμως έκατσα να την δω κι εν τέλει το θέαμα δικαίωσε πλήρως την απόφασή μου. Η ταινία έχει τίτλο "Rush" (2013) και αφορά την πραγματική ιστορία του ατυχήματος του Αυστριακού Νίκι Λάουντα (τον οποίο υποδύεται ο Daniel Brühl) σε αγώνα της Formula 1 το 1976, και την ισχυρή κόντρα του με τον Βρετανό Τζέιμς Χαντ (τον οποίο υποδύεται ο Chris Hemsworth) για την κατάκτηση του παγκόσμιου τίτλου εκείνη τη χρονιά. Οι δύο αυτοί αγωνιστές της Formula 1 έμειναν στην ιστορία του αθλήματος ως θρύλοι (έτσι προκύπτει και ο τίτλος). Τόσο πριν όσο και μετά την παρακολούθηση της ταινίας, η Formula 1 σαν διοργάνωση πάντα με αφήνει παγερά αδιάφορη. Η ταινία όμως είναι ένα αριστούργημα γιατί δεν προβάλλει απλώς την ιστορία γύρω από το ατύχημα, αλλά τον ανταγωνισμό μεταξύ του Λ

Οι διαφορετικοί τρόποι έκφρασης των συναισθημάτων μας

Άκουσα πριν καιρό σε μια συλλογή ξένων τραγουδιών ένα πολύ όμορφο τραγούδι, το οποίο αρχικά είχα ερμηνεύσει λάθος αλλά μετά από αναζήτηση είδα ότι η πραγματική ιστορία πίσω από το τραγούδι είναι πολύ πιο γλυκιά από ότι είχα σκεφτεί στην αρχή. Το τραγούδι είναι το "I'm not in love" των 10cc και ακολουθούν οι στίχοι με μετάφραση και τον σύνδεσμο στο τέλος του άρθρου:   "I'm not in love / Δεν είμαι ερωτευμένος So don't forget it / Οπότε μην ξεχνάς It's just a silly phase I'm going through / Ότι α πλώς περνάω μια χαζή φάση And just because / Κι επειδή I call you up / Σε παίρνω τηλέφωνο Don't get me wrong, don't think you've got it made / Μην μπερδεύεσαι , μη νομίζεις ότι πέτυχες I'm not in love, no no, it's because / Δεν είμαι ερωτευμένος, όχι, όχι, είναι επειδή   I like to see you / Θέλω να σε βλέπω But then again / Αλλά και πάλι That doesn't mean you mean that much to me / Αυτό δεν σημαίνει

Ψυχική ανθεκτικότητα

Με την έννοια ψυχική ανθεκτικότητα αναφερόμαστε στην ικανότητα ενός ατόμου να ξεπεράσει δύσκολες και στρεσογόνες καταστάσεις και να βγει πιο δυνατός μέσα από αυτές. Η εργασιακή καθημερινότητα, η οικογενειακή συνθήκη διαβίωσης αλλά και το κοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο ζούμε επηρεάζει την ψυχική μας κατάσταση. Όταν αντιμετωπίζουμε προβλήματα και δύσκολες καταστάσεις σε ένα από τα παραπάνω "σκέλη" της ζωής μας τότε τα υπόλοιπα λειτουργούν ως προστατευτικοί παράγοντες για να μπορέσουμε να ανακάμψουμε.  Τι γίνεται όταν νιώθουμε πως καταρρέουν οι αντοχές μας, υπάρχει αίσθηση αποσύνδεσης, αρνητικά συναισθήματα, οικογενειακές συγκρούσεις, απογοήτευση από τους "σημαντικούς άλλους" και οικονομικές δυσκολίες;  Τότε τα πράγματα δυσκολεύουν αρκετά. Η δουλειά που έχουμε να κάνουμε για να επιτύχουμε την ανάκαμψη είναι δύσκολη και αρκετά επώδυνη. Ωστόσο, δεν είναι αδύνατη . Άλλωστε "τα αγαθά κόποις κτώνται" και η ψυχική ανθεκτικότητα είναι μέγιστο αγαθό κα