Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Συντροφιά με ένα βιβλίο...
«Άριστο βιβλίο είναι εκείνο που ανοίγουμε με λαχτάρα και κλείνουμε με κέρδος»  Άμος Άλκοτ. Αποφάσισα να ξεκινήσω με το παραπάνω απόφθεγμα του Άμος Άλκοτ, καθώς πιστεύω ότι όσοι αγαπούν τα βιβλία, εύκολα μπορούν να δουν τον εαυτό τους μέσα σε αυτή τη φράση. Ανοίγουμε ένα βιβλίο, ανυπομονώντας να ξετυλίξουμε στη φαντασία μας τα γεγονότα, να τους δώσουμε σάρκα και οστά με τις εικόνες που εμείς θα φτιάξουμε και να το απολαύσουμε κάνοντας το τόσο οικείο. Από τα λογοτεχνικά έως τα ιστορικά, από τα ποιήματα έως τα βιβλία ψυχολογίας. Παντού θα εντοπίσουμε κάποια στιγμή, μια εικόνα ικανή να μας κάνει να ταυτιστούμε έστω και για λίγο. Και αφού το διαβάσουμε, μετά να συνεχίσουμε το ταξίδι μόνοι μας, επαναφέροντας πολλές σελίδες του πυκνογραμμένου βιβλίου στο μυαλό μας που μόλις αφήσαμε πίσω στη βιβλιοθήκη.

Από μικρή έμαθα ότι το βιβλίο είναι συντροφιά. Και σύντομα κατάλαβα και την σπουδαιότητα του. Διαβάζοντας ένα βιβλίο, διευρύνεις τους ορίζοντες σου, ξετυλίγεις την φαντασία σου, μαθαίνεις να περνάς καλά με αυτό. Ίσως κάποιοι να το βρίσκουν βαρετό, αλλά πιστεύω ότι απλά δεν είχαν την υπομονή να αφήσουν το μυαλό τους να σχηματίσει εικόνες και να επεξεργαστεί τις πληροφορίες που δέχεται. Άλλοι, ίσως να νιώθουν ότι το βιβλίο τους προκαλεί μοναξιά. Δεν έχει ήχο, δεν έχει χρώμα και κίνηση. Αυτός ακριβώς, όμως, είναι ο σκοπός του, να σε κάνει να τα δημιουργήσεις μόνος σου. Και αυτό είναι το μεγαλείο του. Είναι ο φίλος που μπορείς να έχεις πάντα μαζί σου, σε έναν περίπατο, στον δρόμο για την δουλειά, στην παραλία, σε ένα ταξίδι, είναι η παρέα εκείνη που θα την ακούσεις, ακόμα και αν η φασαρία γύρω σου είναι ανυπόφορη. 

Δυστυχώς, στις μέρες μας λίγους νέους ανθρώπους θα δει κανείς να αποδέχονται την άποψη αυτή. Τα τεχνολογικά επιτεύγματα της εποχής μας, οδήγησαν τους περισσότερους από εμάς σε έναν κόσμο εικονικό, στείρο και ψεύτικο. Το βιβλίο βρέθηκε στο περιθώριο και η γλώσσα μας στα τάρταρα. Γιατί το βιβλίο είναι ο δάσκαλος, που θα σου μάθει να εκφράζεσαι, να γράφεις σωστά και να σκέφτεσαι σφαιρικά. Απ'  την στιγμή, λοιπόν, που τα νέα παιδιά απομακρύνθηκαν τόσο πολύ από τα βιβλία και ήρθαν τόσο κοντά στην τεχνολογία (να επισημάνω ότι έχει επιφέρει και πολλά θετικά) έμαθαν μια γλώσσα, που είναι κάτι μεταξύ ελληνικών και αγγλικών και χρησιμοποιείται ακατάπαυστα τόσο στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, αλλά προς μεγάλη μου λύπη και στον προφορικό λόγο.

Οι βιβλιοθήκες μένουν άδειες, η προσέλευση των νέων είναι μηδαμινή θα έλεγα και το μεγαλείο ενός καλού βιβλίου δεν θα το ανακαλύψουν ποτέ. Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να αναφέρω την ύπαρξη της ζωντανής βιβλιοθήκης. Πρόκειται για μια ιστοσελίδα, που άνθρωποι παίρνουν τον ρόλο ενός βιβλίου και διηγούνται ένα προσωπικό τους βίωμα, μια εμπειρία τους, ένα γεγονός. Είναι ένας τρόπος προσέλκυσης των πιο απόμακρων απ' την κλασική, παραδοσιακή μορφή του βιβλίου. Δοκιμάστε το και ίσως δείτε στο τέλος τον πνευματικό πλούτο που μπορείτε να αποκτήσετε.Συντροφιά με ένα βιβλίο ανακαλύπτεις την γλώσσα σου, την κουλτούρα σου, τον χαρακτήρα σου, όλες εκείνες τις πτυχές του εαυτού σου και του πολιτισμού σου, που δεν μπορείς να εντοπίσεις με γυμνό μάτι. Κατακτάς εικόνες, καλλιεργείς την φαντασία σου, μαθαίνεις γεγονότα ιστορικά και όχι μόνο, που ενδεχομένως σε άλλη περίπτωση να μη μάθαινες ποτέ, συνομιλείς με τον εαυτό σου και αντιλαμβάνεσαι εν τέλει ότι συντροφιά με ένα βιβλίο δεν θα νιώσεις ποτέ μόνος.

Νατάσα Βραχλιώτη
Επιμέλεια εικόνας και ανάρτηση: Κωνσταντίνος Μπαλντίδης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
•Δεν επιτρέπονται τα «greeklish» (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) και η γραφή με κεφαλαία (Caps) .
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
Προσοχή: 1. Η σελίδα λειτουργεί σε εθελοντική βάση. Τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.
2. Όσοι και όσες απευθύνονται στη διαχείρηση με απορίες και ερωτήσεις είναι απαραίτητο να αναγράφουν και το e-mail τους για τη δυνατότητα απάντησης.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την βοήθεια σας!