Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Τι εστί Ανθρωπολογία;


Ανθρωπολογία...είναι ένας τομέας που στο μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας είναι άγνωστος. Στο άκουσμα εντυπωσιάζει και ταυτόχρονα μπερδεύει τους μη γνώστες. Η Ανθρωπολογία είναι ένας κλάδος που αν τον γνωρίσεις εις βάθος μπορείς να μάθεις και να αλλάξεις πολλά από αυτά που πίστευες αλλά και υπερασπιζόσουν με σθένος. Ως τεταρτοετής φοιτητής του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου είμαι, πράγματι, ενθουσιασμένος και με έχει συνεπάρει η σπουδή του αντικειμένου. Μπαίνοντας σε αυτό το τμήμα οι πεποιθήσεις και αντιλήψεις μου ήταν άρδην διαφορετικές από σήμερα. Μεγάλωσα με τις προκαταλήψεις και τις απόψεις του μέσου Έλληνα και Ελληνίδας και είχα τα στερεότυπα και τις νόρμες που το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων έχουν ενσωματωμένες μέσα τους. Μετά τις πανελλήνιες έψαξα πολύ να βρω αυτό που με εκφράζει...ήθελα όσο τίποτα να ασχοληθώ με κοινωνικά θέματα και επιστήμες και το Πάντειο, σαν Μέκκα των κοινωνικών σπουδών, ήταν ο "πόθος" και το "θέλω" μου. Η Ανθρωπολογία μπήκε στην ζωή μου και από την πρώτη στιγμή, μέσα από τις διαλέξεις και τις δραστηριότητες που ανέπτυξα εντός και εκτός σχολής έμαθα τον ευατό μου αλλά και πως να αποδέχομαι τους γύρω μου όσο "διαφορετικοί" και αν είναι από εμένα. Η επαγγελματική αποκατάσταση είναι βραχνάς για όλους τους νέους είτε σπουδάζουν είτε όχι και σε ότι κλάδο και αν είναι...ας όψεται η κρίση...κρίση ιδεών και αξιών πέρα από οικονομική. Η αποκατάσταση, λοιπόν, δεν ξέρω ποια θα είναι αλλά και ποιος ξέρει; μεγάλο βάρος έχει η θέληση,η προσπάθεια και η δουλειά , πιστεύω δεν πάνε χαμένες, όταν το θέλεις. Ας αφήσουμε κατά μέρος τα προσωπικά μου βιώματα και ας περάσουμε στο αντικείμενο αυτό που λέγεται Α Ν Θ Ρ Ω Π Ο Λ Ο Γ Ι Α.

Με δύο λέξεις ανθρωπολογία μπορούμε να πούμε ότι είναι η επιστήμη που μελετά την ετερότητα, όπως λέμε και στην σχολή. Με κάποιες λέξεις παραπάνω θα λέγαμε πως είναι η επιστήμη που μελετά τους ανθρώπινους πολιτισμούς. Αντικείμενο έρευνας αποτελούν οι πηγές και η ανάπτυξη των ανθρώπινων κοινωνιών, καθώς και οι διαφορές που παρουσιάζουν μεταξύ τους. Η λέξη ανθρωπολογία ετυμολογείται από τις ελληνικές λέξεις άνθρωπος και λόγος. Οι ανθρωπολόγοι επιχειρούν διερευνώντας το φάσμα της ανθρώπινης συμπεριφοράς και δραστηριότητας, να επιτύχουν την πλήρη περιγραφή των πολιτισμικών και κοινωνικών φαινομένων. 
Αν περάσουμε ένα βήμα πιο πέρα θα παρουσιάσουμε το στόχο του τμήματος Ανθρωπολογίας στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Πάντειο, όπου θα λέγαμε πως:
Αποστολή του Τμήματος είναι η ανάπτυξη των σπουδών Κοινωνικής και Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας, με ιδιαίτερη έμφαση σε ζητήματα θεωρίας, μεθοδολογίας, εθνογραφίας και διαπολιτισμικής σύγκρισης με δυτικές και άλλες κοινωνίες. Στόχος του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας είναι να εφοδιάσει τους φοιτητές με τις εξειδικευμένες γνώσεις και την επιστημονική μεθοδολογία που απαιτούνται για την έρευνα και τη μελέτη της κοινωνίας και του πολιτισμού. Πιο συγκεκριμένα, ιδιαίτερη έμφαση αποδίδεται στην ανάλυση των κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών θεσμών, στη διερεύνηση των συμβολικών και γλωσσικών αναπαραστάσεων, στην ανάλυση της κοινωνικής κατασκευής του φύλου, στην εξέταση της δομής των συγγενικών συστημάτων, στην ερμηνεία των διαδικασιών κατασκευής πολιτισμικών ταυτοτήτων και συγκρότησης εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων, στην ανάλυση των εκπαιδευτικών μηχανισμών, των μεταναστευτικών κινήσεων και των δομών υγείας. Στους στόχους του Τμήματος, περιλαμβάνεται επίσης η ανάπτυξη κοινών ερευνητικών προγραμμάτων και η ενίσχυση επιστημονικών ανταλλαγών με δυτικές αλλά και άλλες κοινωνίες, και ειδικότερα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, των Βαλκανίων, της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και των όμορων ισλαμικών κοινωνιών.

Αυτή είναι η ανθρωπολογία, ελπίζουμε να σας τράβηξε και εσάς το ενδιαφέρον και όταν ξανα ακούσετε κάτι για εκείνη να έχετε μια άποψη και ιδέα. Στοιχειά για το στόχο του τμήματος έχω δανειστεί  από το επίσημο site του τμήματος (panteion.gr) και οι εικόνες είναι από την μηχανή αναζήτησης της google.

Κωνσταντίνος Μπαλντίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
•Δεν επιτρέπονται τα «greeklish» (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) και η γραφή με κεφαλαία (Caps) .
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
Προσοχή: 1. Η σελίδα λειτουργεί σε εθελοντική βάση. Τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.
2. Όσοι και όσες απευθύνονται στη διαχείρηση με απορίες και ερωτήσεις είναι απαραίτητο να αναγράφουν και το e-mail τους για τη δυνατότητα απάντησης.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την βοήθεια σας!