Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Τα παιδιά του Junk Food


Τα παιδιά του σήμερα, θέλοντας και μη, ζουν στους ρυθμούς των μεγάλων και δεν έχουν χρόνο να παίξουν, να ξενοιάσουν, καθώς είναι από το σχολείο στο σπίτι και μετά φροντιστήριο, αγγλικά, αθλήματα και χίλιες άλλες δυο δραστηριότητες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα παιδιά μέσα σε αυτή την γρήγορη ζωή να τρώνε και πρόχειρα, βεβιασμένα και φυσικά όχι υγιεινά και κάπου εδώ κάνει την εμφάνιση του το junk food (η κακή τροφή χωρίς ποιότητα και θρεπτικά συστατικά). Τα παιδιά έχουν μάθει να αγαπούν τροφές που το μόνο που του προσφέρουν είναι λίπος και τίποτα παραπάνω. Οι αλυσίδες καταστημάτων με junk food έχουν κατακλύσει την αγορά και έχουν κάνει τα παιδιά να λατρεύουν "βρώμικες" τροφές και να μην τους αρέσουν τα σπιτικά, φρεσκομαγειρεμένα φαγητά. Σύμφωνα με επιστήμονες από το Λονδίνο, πέρα απο το κακό που κάνουν στην υγεία και την φυσική κατάσταση των παιδιών, οι τροφές αυτές στις τρυφερές ηλικίες μπορεί να επηρεάσουν την νοητική ικανότητα και ανάπτυξη. Παρόμοια ευρήματα είχε τον περασμένο μήνα και μελέτη που διεξήχθη στην Αυστραλία. Όπως έδειξε, η υγιεινή διατροφή κατά την νηπιακή ηλικία αυξάνει τον δείκτη νοημοσύνης, ενώ η κατανάλωση πολλών αναψυκτικών με ζάχαρη και γλυκισμάτων τον μειώνει. Στην ηλικία των 8 ετών, ο δείκτης νοημοσύνης των παιδιών ήταν κατά 2 βαθμούς χαμηλότερος όταν έτρωγαν πολλά πρόχειρα φαγητά, είχαν αναφέρει ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Αδελαϊδας.

Ξέροντας αυτά θα έπρεπε ο καθένας μας να συλλογιστεί την σπουδαιότητα της εκμάθησης, στα μικρότερα μέλη της οικογένειας, σωστής διατροφής και των θρεπτικών συστατικών της. Ας προσπαθήσουμε όλη να ακολουθούμε σωστή διατροφή χωρίς υπερβολές αλλά και χωρίς ελλείψεις και με αυτό τον τρόπο θα παραδειγματίσουμε και τους μικρούς μας φίλους.
Το junk food όπως υποδηλώνει και η μετάφρασή του στα ελληνικά και σημαίνει φαγητό-σκουπίδι, είναι ό,τι χειρότερο θα μπορούσατε να προσφέρετε στα παιδιά σας.Τα φρούτα, οι χυμοί, τα λαχανικά, τα κρέατα αν είναι μαγειρεμένα υγιεινά από εσάς, είναι το άκρως αντίθετο από ένα γεύμα junk food και είναι φυσικό πως θα πρέπει να είναι η πρώτη σας επιλογή για τη διατροφή του παιδιού σας. Τα λεγόμενα Φαστφουντάδικα θα ήταν καλό να τα αποφεύγεται και να μάθετε τα παιδιά σας να τα αποφεύγουν ακόμα και όταν δεν είναι κάτω από την προσοχή σας. Να τα επισκέπτεστε μονάχα όταν έχει να κάνει με την κοινωνικοποίηση των παιδιών σας (π.χ πάρτυ γενεθλίων) και να περιοριστείτε σε αυτό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ποτέ, πως ότι τρώμε είμαστε...

Κωσταντίνος Μπαλντίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
•Δεν επιτρέπονται τα «greeklish» (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) και η γραφή με κεφαλαία (Caps) .
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
Προσοχή: 1. Η σελίδα λειτουργεί σε εθελοντική βάση. Τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.
2. Όσοι και όσες απευθύνονται στη διαχείρηση με απορίες και ερωτήσεις είναι απαραίτητο να αναγράφουν και το e-mail τους για τη δυνατότητα απάντησης.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την βοήθεια σας!