Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Σε έξαρση ο ρατσισμός...Η κρίση έχει πολλές συνέπειες. Μια από αυτές είναι και η έξαρση του ρατσισμού, οι άνθρωποι στα δύσκολα ψάχνουν εξιλαστήριο θύμα, κάποιον να κατηγορήσουν και να ρίξουν την ευθύνη των όσων ζουν. Αυτό συμβαίνει και στην χώρα μας, οι αλλοδαποί μετανάστες είναι εκείνοι που επωμίζονται όλη την ευθύνη για το τέλμα στο οποίο έπεσε η ελληνική οικονομία και κοινωνία. «Ήρθαν μας πήρανε τις δουλειές» είναι η κλισέ ατάκα των ημερών που διανύουμε σαν κράτος, η ετερότητα είναι εκείνη που τρομάζει και έχει το φταίξιμο. Έτσι δικαιολογείτε και το αυξημένο ποσοστό αποδοχής από τον ελληνικό λαό κομμάτων-κινημάτων με ανάλογες πεποιθήσεις, καθώς ο κόσμος εντοπίζει εκεί το πρόβλημα. Δεν λέω μπορεί ένα μέρος των προβλημάτων να είναι η κακή διαχείριση των αλλοδαπών από την κυβέρνηση, όμως οι άνθρωποι δεν φταίνε που παλεύουν για ένα καλύτερο αύριο και ένα κομμάτι ψωμί. 
Προσθήκη λεζάντας

Επιπλέον, το να αντιμετωπίζουμε αυτούς σαν μη ανθρώπους, να ασκούμε βία, να εκφραζόμαστε ρατσιστικά και χλευαστικά προς το πρόσωπο τους δεν μας τιμά σαν λαό. Όσοι κάνουν παρανομίες κλέβοντας, σκοτώνοντας και παραβαίνοντας τον νόμο θα πρέπει να αντιμετωπίζονται σύμφωνα με το νόμιμο και να ακολουθούνται οι ανάλογες διαδικασίες από όπου κι αν είναι. Δεν πρέπει ο ελληνικός λαός να ξεχνά πως είχε περάσει δύσκολες εποχές μεταναστεύοντας σε άλλες χώρες και πως και εκείνος ήθελε να αντιμετωπιστεί θετικά από τους ημεδαπούς τους εκάστοτε κράτους. Φυσικά είμαι γνώστης των αυξημένων ποσοστών βίας και εγκληματικότητας σε περιοχές που υπάρχει μεγάλο ποσοστό αλλοδαπών και είμαι και εγώ ένας από αυτούς που φοβάται να κυκλοφορήσει και να αφήσει ανοιχτή την πόρτα του γιατί η εγκληματικότητα μαστίζει πολλές περιοχές της χώρας. Παρόλα αυτά δεν πιστεύω πως πρέπει να βάζουμε όλους τους ανθρώπους σε ένα τσουβάλι και να τους ταμπελοποιούμε και ούτε να χαρακτηρίζουμε ένα λαό από την συμπεριφορά κάποιον, είναι κρίμα γιατί ακριβώς αυτό βιώνει και η Ελλάδα, που χαρακτηρίζεται ο λαός σαν κλέφτης για πράξης που κάνανε λίγοι.
Το κράτος έχει μεγάλη ευθύνη στα όσα συμβαίνουν γύρω από την βία, την έξαρση του ρατσισμού. Καθώς, αν όχι άμεσα, έμμεσα προωθεί και αναπαράγει ρατσιστικές απόψεις και συμπεριφορές και οδηγοί τους απλούς πολίτες στην απέχθεια των ξένων. Η πολυφωνία είναι προνόμιο και στοιχείο δημοκρατίας για αυτό πιστεύω ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να λέει την άποψη του είτε αυτή είναι υπέρ είτε κατά του ρατσισμού. Όμως θα ήταν καλό το κράτος να ψάχνει τρόπους να είναι δίκαιο και ίσο προς όλους τους πολίτες του (μόνιμους και «φιλοξενούμενους»).
Είναι δύσκολο να πάρεις θέση γύρω από αυτό το θέμα, καθώς υπάρχουν σημεία που κατανοείς την σκέψη του αντίλογου και βλέπεις γιατί έφτασε να πιστεύει τα όσα πιστεύει. Ας προσπαθήσουμε να είμαστε όσο πιο αντικειμενικοί και δίκαιοι και τουλάχιστον να χαρακτηρίζουμε ξέροντας τον άλλο και όχι απλά κρίνοντας τον από την χώρα προέλευσης του. Τα κράτη μπορεί να έχουν διαφωνίες και συγκρούσεις… ο λαός όμως δεν έχει ευθύνη.  Ας επωμιστούν τις ευθύνες εκείνοι που φταίνε…


Κωνσταντίνος Μπαλντίδης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
•Δεν επιτρέπονται τα «greeklish» (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) και η γραφή με κεφαλαία (Caps) .
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
Προσοχή: 1. Η σελίδα λειτουργεί σε εθελοντική βάση. Τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.
2. Όσοι και όσες απευθύνονται στη διαχείρηση με απορίες και ερωτήσεις είναι απαραίτητο να αναγράφουν και το e-mail τους για τη δυνατότητα απάντησης.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την βοήθεια σας!