Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

«Nοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ»... Oι δύο όψεις στην εποχή της εικόνας!


Κοινό τόπο αποτελεί για τους περισσοτέρους ότι ζούμε στην εποχή της εικόνας, από κάθε άποψη! Οι άνθρωποι ζουν μέσα σε «πρέπει» και «μη» που σίγουρα στο παρελθόν δεν είχαν καμία θέση στη ζωή τους, γιατί την θέση αυτών είχαν αλλά «πρέπει» και άλλα «μη». Είσαι γυναίκα; Πρέπει να έχεις τις τέλειες αναλογίες, το γνωστό 90 – 60 – 90, άνευ επαγγελματικής ιδιότητας και prestige. Αντίστοιχα, αν είσαι άνδρας το «six pack» είναι ένα αξεσουάρ που πρέπει να έχεις για να μπορέσεις να είσαι ποθητός και ελκυστικός από το θηλυκό κοινό, ασχέτως αν πνευματικά «δεν λες και πολλά», για να το πω στη γλώσσα του σήμερα. Αυτά τα πρέπει οδηγούν καθημερινά μεγάλη μερίδα κόσμου σε γυμναστήρια και κέντρα αδυνατίσματος με ένα και μοναδικό σκοπό, την απόκτηση της πολυπόθητης εικόνας. Στο παιχνίδι μπαίνει και η μόδα, καθώς δεν φτάνει να είσαι σωματικά στα πλαίσια των όσων προστάζουν οι κοινωνικές νόρμες αλλά και να ακολουθείς κάποια άλλα πρέπει, αυτά των «τάσεων της μόδας».

Είναι αυτοί οι μοναδικοί λόγοι που οδηγούν μια/έναν σύγχρονη/ο Ελληνίδα/Έλληνα στο διάδρομο και τα όργανα του γυμναστηρίου της γειτονιάς; ΟΧΙ! Σε ένα κόσμο γεμάτο στρες και άγχος ο άνθρωπος έχει την ανάγκη να ξεσπάσει και να αποφορτιστεί. Το γυμναστήριο αποτελεί για πολλούς χώρο εκτόνωσης και αποσυμπίεσης από την δύσκολη και μονότονη καθημερινότητα στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. Επιπρόσθετα, υπάρχουν άνθρωποι που στρέφονται εκεί για λόγους υγείας (προβλήματα στη μέση κ.α). Σε μια κοινωνία χωρίς ελεύθερο χρόνο, το γυμναστήριο φαντάζει «διασκέδαση» θα μπορούσαμε να πούμε με μια δόση υπερβολής. Είναι καλό να προσέχουμε το σώμα μας, αρκεί σε αυτό να υπάρχει και συμμετοχή από το πνεύμα μας. Είναι μια διαδικασία που χρειάζεται αλληλεπίδραση των δυο προαναφερόμενων και όχι υπερκάλυψη του ενός από το άλλο. Δεν είπε τυχαία ο Γιουβενάλη και άλλοι έκτοτε το «νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ» (mens sana in corpore sano). Βέβαια μια εις βάθος ανάλυση της φράσης μας οδηγεί σε ρατσιστικά αποφθέγματα αλλά ας κάνουμε την εξαίρεση και ας μείνουμε στην επιφάνεια του πράγματος. Για να καταλήξω, η υγεία του σώματος είναι καλό να έχει ρόλο στην ζωή μας… αρκεί να μην είναι η ζωή μας και να μας αναλώνει από σημαντικότερα αγαθά.

Θα κλείσω αναφέροντας αυτό που είχα εξαρχής στο μυαλό μου «κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις». Αυτό προσπάθησα να αναδείξω μέσα από αυτό το σύντομο και επιδερμικά δοσμένο κείμενο. Σας αφήνω να το επεξεργαστείτε εις βάθος και αξίζει να επανέρθουμε. Είναι καλό να κοιτάς τις δύο όψεις (ή όσες υπάρχουν) για να διαλέγεις αυτοί που σου αρμόζει. 

Kωνσταντίνος Μπαλντίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
•Δεν επιτρέπονται τα «greeklish» (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) και η γραφή με κεφαλαία (Caps) .
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
Προσοχή: 1. Η σελίδα λειτουργεί σε εθελοντική βάση. Τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.
2. Όσοι και όσες απευθύνονται στη διαχείρηση με απορίες και ερωτήσεις είναι απαραίτητο να αναγράφουν και το e-mail τους για τη δυνατότητα απάντησης.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την βοήθεια σας!