Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Παιχνίδι αυτογνωσίας και ετερογνωσίας!
Υπάρχει ένα παιχνίδι αυτοδίδακτο και απλό. Πρόκειται για ένα παιχνίδι που μας προτρέπει να γνωρίσουμε καλύτερα τόσο εμάς τους ίδιους όσο και τους ανθρώπους που στέκονται δίπλα μας. Ο βασικότερος του κανόνας είναι ένας και είναι απαράβατος: να είσαι ο εαυτός σου!

Πριν λίγες ημέρες αποφασίσαμε με κάποιους φίλους να αγοράσουμε μπύρες και να αφεθούμε στη μαγευτική επιρροή που ασκεί επάνω μας η θάλασσα. Δεν αργήσαμε να θυμηθούμε ένα παιχνίδι που παίζαμε μικρότεροι. Παίρναμε λευκές κόλλες χαρτί και μοιράζαμε από 4 - 5 τμήματα του ανά άτομο. Σε αυτά έγραφε ο καθένας ξεχωριστά τις ερωτήσεις του. Ερωτήσεις οι απαντήσεις των οποίων τον απασχολούσαν ή πράγματα που ήθελε να μάθει για τους υπόλοιπους της παρέας. Ότι ερχόταν στο μυαλό μας! Έπειτα, τα διπλώναμε και τα ανακατεύαμε όλα μαζί και ξεκινούσε ο κάθε ένας με τη σειρά του να επιλέγει από ένα χαρτάκι και να διαβάζει μεγαλόφωνα την ερώτηση που αντίκρυζε, την οποία και καλούνταν να απαντήσει. Την ίδια ώρα οι υπόλοιποι "συμπαίκτες" του μπορούσαν να του κάνουν διευκρινιστικές ερωτήσεις, να ζητήσουν περαιτέρω επεξηγήσεις ή εάν το επιθυμούσαν και παρόλο που δεν ήταν η δική τους σειρά να απαντήσουν και οι ίδιοι. 

Παίξαμε ξανά το ίδιο παιχνίδι. Μάλιστα, επειδή με το πέρασμα των χρόνων η σύσταση της παρέας μας υπέστη μερικές προσθαφαιρέσεις, οι νεοεισακτέοι αρχικά δίστασαν στην ιδέα των ερωτήσεων αλλά γρήγορα απέβαλλαν τις ανησυχίες τους κι άρχισαν να μας ανοίγουν ένα παράθυρο στον εσωτερικό τους κόσμο.

Το πιο γερό θεμέλιο πάνω στο οποίο χτίζονται οι ανθρώπινες σχέσεις είναι η ειλικρίνεια. Η ειλικρίνεια είναι αυτή που μας ελευθερώνει και παρουσιάζει αυτή καθ' αυτή την ουσία μας. Η ειλικρίνεια είναι αυτή που πολλές φορές μας φέρνει σε δύσκολη θέση. Λάθος! Μόνοι μας ερχόμαστε σε δύσκολη θέση. Εκείνη απλά εκφράζει την αλήθεια μας, όποια κι αν είναι αυτή, είτε υποκειμενική είτε αντικειμενική. Το να αποκρύπτουμε κάτι δεν αλλάζει το γεγονός ότι αυτό υφίσταται. Aπλά είναι άγνωστο προς τους υπόλοιπους και προσιτό σε εμάς.

Ηθικό δίδαγμα της εν λόγω ανάρτησης; Να μιλάτε! Να ανοίγετε τα φυλλοκάρδια σας στους λίγους και εκλεκτούς σας! Με αυτό τον τρόπο και ελαφρύνετε την ψυχή σας και μοιράζεστε. Και το μοίρασμα ενώνει και γεμίζει τις ζωές των ανθρώπων. 

Δέσποινα Ζησοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
•Δεν επιτρέπονται τα «greeklish» (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) και η γραφή με κεφαλαία (Caps) .
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
Προσοχή: 1. Η σελίδα λειτουργεί σε εθελοντική βάση. Τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.
2. Όσοι και όσες απευθύνονται στη διαχείρηση με απορίες και ερωτήσεις είναι απαραίτητο να αναγράφουν και το e-mail τους για τη δυνατότητα απάντησης.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την βοήθεια σας!