Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

Ο φόβος η αιτία της απάθειας;Ο φόβος είναι ένας από τους λόγους που η μεγαλύτερη μερίδα των ανθρώπων φτάνουν να χάνουν την ανθρώπινη ιδιότητα τους και να ακολουθούν πρακτικές αδιαφορίας και αποστασιοποίησης απέναντι στον εκάστοτε συνάνθρωπο που έχει την ανάγκη τους. Στο πέρασμα των χρόνων οι νέες τεχνολογίες και η εξέλιξη έχει κάνει την ελληνική κοινωνία και τα μέλη της φαινομενικά πολιτισμένα. Τι πολιτισμός είναι αυτός που σε αφήνει ατάραχη/ο στη θέα ενός ανθρώπου που βρίσκεται λιπόθυμος στη μέση του δρόμου, μιας γυναίκας που βρίσκεται σε κίνδυνο από επίθεση λεκτική ή σωματική ενός αγνώστου ή ενός παιδιού που φαίνεται αβοήθητο να εκλιπαρεί για το ενδιαφέρον σου; Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν μπορεί να υποστηρίζουμε ότι αποτελεί στοιχείο πολιτισμού και εξελίξεις... η απάθεια. Βέβαια, η εκμετάλλευση του πόνου από μια πληθώρα απατεώνων που είτε παριστάνουν τους επαίτες είτε το έχουν κάνει επάγγελμα στα σίγουρα δεν εκπροσωπεί τα όσα έχω προαναφέρει και αποτελεί κατακριτέο γεγονός. Ας επιστρέψουμε στην αιτία του φαινομένου της αδιαφορίας για τον συνάνθρωπο... τον φόβο. Ο άνθρωπος ζει έχοντας μάθει να φοβάται και να μην εμπιστεύεται, καθώς οι κίνδυνοι έχουν αυξηθεί ραγδαία μαζί τους αυξήθηκαν και τα μέτρα ασφαλείας. Αυτό πέρα από ασφαλή καθιστά τον άνθρωπο και αδιάφορο και αν για παράδειγμα δει έναν άνδρα να βιαιοπραγεί προς τη γυναίκα του αντί να βοηθήσει και να αντιδράσει θα κάνει τα στραβά μάτια στο βωμό της προσωπικής ηρεμίας και ακεραιότητας. Δεν πρέπει να αφήσουμε το φόβο να υπερνικά την ανθρωπιά μας. Η αλήθεια είναι ότι είναι δύσκολο να πας κόντρα στο αίσθημα του φόβου… όμως η απάθεια είναι ωμή βία. Έμπνευση στο παρόν κείμενο στάθηκε η περιπέτεια μιας φίλης που βρέθηκε να χρειάζεται βοήθεια αλλά κανείς δεν γύρισε να κοιτάξει και να βοηθήσει…  


Κωνσταντίνος Μπαλντίδης 

(Πηγή υλικού φωτογραφιών Google.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
•Δεν επιτρέπονται τα «greeklish» (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) και η γραφή με κεφαλαία (Caps) .
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
Προσοχή: 1. Η σελίδα λειτουργεί σε εθελοντική βάση. Τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.
2. Όσοι και όσες απευθύνονται στη διαχείρηση με απορίες και ερωτήσεις είναι απαραίτητο να αναγράφουν και το e-mail τους για τη δυνατότητα απάντησης.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την βοήθεια σας!