Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Υπέργειος ποδηλατόδρομος στην Κοπεγχάγη (Video)Το ποδήλατο αποτελεί ένα απ' τα οικονομικότερα και φιλικότερα στο περιβάλλον μέσα μεταφοράς. Είναι πολλά τα προνόμια που προσφέρει σε έναν ποδηλάτη, όπως το ότι δεν αποτελεί ακριβή επιλογή στην αγορά του σε σχέση με το αυτοκίνητο, δεν χρειάζεται καύσιμα άρα υπερέχει οικονομικά και περιβαλλοντικά, δεν χρειάζεται να ψάχνεις παρκινγκ αλλά μπορεί να αποτελέσει και μια από τις καλύτερες γυμναστικές για το σώμα σου. Στην Κοπεγχάγη, προφανώς, τα ξέρουν όλα αυτά για αυτό και προωθούν του πολίτες να χρησιμοποιούν το μέσο αυτό για την μετακίνηση τους. Δεν μένουν στις λέξεις αλλά προβαίνουν σε πράξεις για αυτό και μετά από κάποια χρόνια αναμονής εγκαινίασαν 29 Ιουλίου τον πολυπόθητο ποδηλατόδρομο Cykelslangen ή "Cycle Snake", ο οποίος ξεκινά από τη θάλασσα και ενώνει την εθνική οδό με τη γέφυρα του λιμανιού. Το πλάτος του είναι τεσσάρων μέτρων και μήκος διακοσίων είκοσι μέτρων, οι ποδηλάτες εκτός του ότι πλέον δεν συνωστίζονται με τα αυτοκίνητα απολαμβάνουν την θέα από ψηλά. Να σημειώσουμε ότι στην Κοπεγχάγη οι πολίτες μετακινούνται με ποδήλατα στο 36% και ο στόχος είναι να φτάσουν, ως το 2025, στο 50%. Για το λόγο αυτό είναι στα σχέδια να κατασκευαστούν ακόμη περισσότεροι ποδηλατόδρομοι.


Το παράδειγμα της Κοπεγχάγης και άλλων Ευρωπαϊκών πόλεων και κρατών θα μπορούσε να αποτελέσει ένα καλό παράδειγμα και για την Ελλάδα. Η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες πόλεις και δήμοι της χώρας μπαίνουν σε οικολογική τροχιά και εναλλακτική μετακίνηση με τη χρήση ποδηλάτων και την κατασκευή ποδηλατόδρομων. Ένα παράδειγμα είναι η κόρη του Θερμαϊκού, Θεσσαλονίκη αλλά και η Καρδίτσα. Αντίστοιχα η πρώτη σε συνδυασμό με τη ανάπλαση της παραλίας έτρεξε και τους ποδηλατόδρομους με αποτέλεσμα να αυξηθεί η χρήση ραγδαία τα τελευταία χρόνια αλλά και η Καρδίτσα προσφέροντας με μηδαμινό αντίτιμο ποδήλατα στους κατοίκους για να κάνουν τις βόλτες τους στο όμορφο Παυσίλυπο. Στα σίγουρα δεν έχουμε φτάσει τα νούμερα και τα επίπεδα της Κοπεγχάγης αλλά είναι μια καλή αρχή για τη χώρα μας. Αν προωθηθεί και υποστηριχθεί σωστά θα έχει αποτελέσματα. Ας ελπίσουμε πως κάποια στιγμή δεν θα αποτελεί αντικείμενο θαυμασμού αλλά καθημερινή συνήθεια για όλους μας! 


Δείτε το βίντεο:


 Κωνσταντίνος Μπαλντίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
•Δεν επιτρέπονται τα «greeklish» (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) και η γραφή με κεφαλαία (Caps) .
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
Προσοχή: 1. Η σελίδα λειτουργεί σε εθελοντική βάση. Τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.
2. Όσοι και όσες απευθύνονται στη διαχείρηση με απορίες και ερωτήσεις είναι απαραίτητο να αναγράφουν και το e-mail τους για τη δυνατότητα απάντησης.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την βοήθεια σας!