Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

Τι ξέρεις για τον Πύργο του ΟΤΕ; (1969-2016)


Η Θεσσαλονίκη έχει ως έμβλημα τον Λευκό Πύργο, αλλά δεν είναι λίγοι εκείνοι που σκεπτόμενοι τη Μακεδόνισσα πόλη φέρνουν ως εικόνα στο μυαλό τους τον επιβλητικό σύγχρονο Πύργο του ΟΤΕ, που φιλοξενείται στο χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης  (ΔΕΘ). Ο Πύργος του ΟΤΕ είναι πύργος τηλεπικοινωνιών ύψους 76 μέτρων. Κατασκευάστηκε το 1970 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Αλ. Αναστασιάδη, και χρησιμοποιήθηκε για αρκετά χρόνια ως περίπτερο του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών της Ελλάδας στη Διεθνή Έκθεση. Ανακαινίστηκε εσωτερικά το 2005. Σήμερα, χρησιμοποιείται από το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας Cosmote, θυγατρική του ΟΤΕ (el.wikipedia.org). Αν και το όνομα του ψευδός προδίδει ότι ανήκει στον ΟΤΕ στην πραγματικότητα είναι ιδιοκτησία της ΔΕΘ-Helexpo, που τον έχει μισθώσει στον οργανισμό τηλεπικοινωνιών.Πύργος ΟΤΕ
Ας κάνουμε μια αναδρομή στο χρόνο για να μάθουμε περισσότερα στοιχεία για το έργο αυτό. Η μελέτη του έργου του πύργου τηλεπικοινωνιών πραγματοποιήθηκε σε ασυνήθιστα μικρό χρονικό διάστημα και ολοκληρώθηκε σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση, το 1969, έγινε η γενική αρχιτεκτονική και στατική μελέτη, και κατασκευάστηκαν η θεμελίωση, το υπόγειο και ο πρώτος όροφος, ώστε να λειτουργήσει τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους ως περίπτερο του ΟΤΕ στην 34η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (dimokratianews.gr). Στη δεύτερη φάση του έργου, από 1η Μαρτίου έως 29η Αυγούστου του 1970 ολοκληρώθηκε η κατασκευή του, ώστε να λειτουργήσει με τη σημερινή του μορφή στη διάρκεια της επόμενης έκθεσης (35ης ΔΕΘ). Το συνολικό ύψος του είναι 72,4 μέτρα με 166 σκαλιά που οδηγούν στον 4ο όροφο (σήμερα έχει και ανελκυστήρα). Στο παρελθόν οι χώροι φιλοξενούσαν εκθέσεις του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών  αλλά και ραδιοφωνικούς σταθμούς, όπως το Ράδιο Θεσσαλονίκη που είναι ο πρώτος ιδιωτικός σταθμός στην Ελλάδα. Τον Ιούλιο του 1988 εγκαθίσταται στον Πύργο του ΟΤΕ, ο σταθμός, μέχρι τον Ιούνιο του 2010 όπου και μεταφέρεται στο 17ο χλμ. Μουδανιών, κόμβο Ρυσίου. Ενώ στον 4ο όροφο λειτουργεί τα τελευταία χρόνια μια καφετερία-restaurant που προσφέρει καφέ με θέα στους τέσσερις ορίζοντες της πόλης, χωρίς ο επισκέπτης να χρειαστεί να σηκωθεί από τη θέση του, καθώς ο Πύργος γυρίζει.Καφετέρια Πύργου
Σε σχέση με την κίνηση του τελευταίου επιπέδου του Πύργου του ΟΤΕ έχουν ειπωθεί πολλά στο πέρασμα των χρόνων, όπως ότι δεν γυρίζει πλέον. Ο Πύργος, παρόλα αυτά, γυρίζει κανονικά προσφέροντας θέα 360 μοιρών από ψηλά στη Θεσσαλονίκη. Ο πύργος στο πέρασμα του χρόνου γνώρισε στιγμές δόξας αλλά και εγκατάλειψης αλλά δεν παύει να είναι ένα από τα εντυπωσιακά κομμάτια της πόλης. Αιτία της παραφιλολογίας σε σχέση με την κίνηση του έπαιξε μια βλάβη στον μηχανισμό περιστροφής το 1988, η οποία έκανε τον πύργο του ΟΤΕ να σταματήσει να λειτουργεί. Μέχρι το 2005 ήταν ακίνητος, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι Θεσσαλονικείς να πιστεύουν ότι το ίδιο συμβαίνει και σήμερα. «Ο πύργος γυρίζει κανονικά. Το δάπεδό του περιστρέφεται με ταχύτητα μιας πλήρους περιστροφής σε 45-60 λεπτά. Το όλο σύστημα κινήσεως αποτέλεσε τεχνικό επίτευγμα του οίκου Rohr. Ο μηχανισμός περιστροφής παρουσίασε πρόβλημα και σταμάτησε να λειτουργεί στα μέσα του 1988 και αποκαταστάθηκε μετά τις εργασίες επισκευής το 2005» λέει στη «δημοκρατία» ο τεχνικός διευθυντής της ΔΕΘ Άρης Γραμμένος (dimokratianews.gr).  Σήμερα ο Πύργος (του ΟΤΕ) συνεχίζει να είναι καμαρωτός σε θέση ισχύος καταλαμβάνοντας μια εκ των πρώτων θέσεων στον κατάλογο με τα αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης. 

Φωτογραφίες απο την ανέγερση του Πύργου και τα πρώτα στάδια:
Α' φάση 1969 (34η ΔΕΘ)
 
Β' φάση 1970 (35η ΔΕΘ)

Σήμερα 2014 (79η ΔΕΘ)
Κωνσταντίνος Μπαλντίδης
(Στοιχεία άρθρου: dimokratianews.gr & el.wikipedia.org


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
•Δεν επιτρέπονται τα «greeklish» (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) και η γραφή με κεφαλαία (Caps) .
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
Προσοχή: 1. Η σελίδα λειτουργεί σε εθελοντική βάση. Τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.
2. Όσοι και όσες απευθύνονται στη διαχείρηση με απορίες και ερωτήσεις είναι απαραίτητο να αναγράφουν και το e-mail τους για τη δυνατότητα απάντησης.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την βοήθεια σας!