Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Η εικόνα είναι πάντα ίση με χίλιες λέξεις;


Η εικόνα είναι αυτή που σε καθορίζει ή το μέσα σου; Όλοι θα πουν χωρίς δεύτερη σκέψη "Μα, φυσικά το μέσα σου!". Είναι τόσο απλό ή όχι τελικά; Αυτή η σκέψη τριγυρνάει στο μυαλό μου και αυτό γιατί πιάνω τον εαυτό μου και τους γύρω μου να επηρεάζονται απ’ την εικόνα, αν και δεν το θέλω. Προσωπικά ποτέ δεν αγάπησα ανθρώπους για αυτό που ήταν εξωτερικά, καθώς πάντα πίστευα το "τα ρούχα δεν κάνουν τον παπά". Φυσικά και έχω βιαστεί να κρίνω με την πρώτη ματιά, είναι απόλυτα ανθρώπινο αλλά τελικά με κέρδισε η ουσία και όχι το περιτύλιγμα. Όμως, χρειάζεται να έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις τον άνθρωπο που έκρινες βεβιασμένα, ειδάλλως θα μείνεις με την πρωταρχική σου σκέψη και ιδέα.

Σήμερα, λοιπόν, ήμουν μέσα στο μετρό και ένας από τους επιβάτες είχε ένα αλλόκοτο ντύσιμο. Διέφερε, δεν συμβάδιζε ούτε με τις τάσεις αλλά ούτε και με το καθωσπρεπισμό, που συνηθίζει να ακολουθεί τις πράξεις και επιλογές των περισσότερων από εμάς. Αρχικά, ξαφνιάστηκα και τον κοίταξα περίεργα λέγοντας στον εαυτό μου "μα τι φοράει αυτός ο άνθρωπος". Μετά από λίγο ξέχασα την παρουσία του και συνέχισα να κάνω σκέψεις για να περάσει η ώρα στη διαδρομή του μετρό. Όμως, κάτι με επανέφερε στον κύριο με το "περίεργο" ντύσιμο και αυτό ήταν η αντίδραση ενός νεαρού με "φυσιολογικό" ντύσιμο και εικόνα που καθόταν όρθιος λίγο πιο μπροστά από το νεαρό για τον οποίο γίνεται λόγος. Ο "φυσιολογικός" νεαρός δεν έμεινε στη σκέψη αλλά προχώρησε και σε λόγια και κινήσεις, καθώς μαζί με την παρέα του χλεύαζαν και χειρονομούσαν λέγοντας διάφορα για το "παράξενο" συνεπιβάτη μας. Η "αλλόκοτη" εικόνα στην επόμενη στάση κατέβηκε και όλοι εμείς οι τόσο συνετοί και καθώς πρέπει συνεχίσαμε την διαδρομή μας... απαλλαγμένοι από κάτι που ουσιαστικά δεν είχε λόγο να μας ενοχλεί.
Αυτό ήταν η αφορμή για να θυμίσω στον εαυτό μου, αν και το ξέρει πολύ καλά, πως κάθε άνθρωπος πέρα από εικόνα είναι και μια οντότητα πολυδιάστατη με χειλάδες πτυχώσεις. Φυσικά και δεν μπορούμε όλες αυτές τις πτυχώσεις και έννοιες που ο κάθε ένας κουβαλά να τις γνωρίζουμε. Μπορούμε, όμως, να πάψουμε να στηλιτεύουμε τις επιλογές των άλλων και απλά να κοιτάμε τις δικές μας. Είναι δύσκολο και θέλει προσπάθεια αλλά είναι καλύτερο να δίνουμε το χρόνο στους ανθρώπους να μας δείξουν ποιοι είναι με τις απόψεις και πράξεις τους. Άλλες φορές η εικόνα ταυτίζεται με την ουσία και άλλες πάλι απέχει άρδην.

Γιατί η εικόνα δεν είναι πάντα ίση με χίλιες λέξεις και τα ράσα δεν κάνουν τον παπά…

Κωνσταντίνος Μπαλντίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
•Δεν επιτρέπονται τα «greeklish» (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) και η γραφή με κεφαλαία (Caps) .
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
Προσοχή: 1. Η σελίδα λειτουργεί σε εθελοντική βάση. Τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.
2. Όσοι και όσες απευθύνονται στη διαχείρηση με απορίες και ερωτήσεις είναι απαραίτητο να αναγράφουν και το e-mail τους για τη δυνατότητα απάντησης.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την βοήθεια σας!