Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Bye bye stress!


"Αγαπημένο Άγχος,

 
Ξέρω πως περάσαμε πολλές στιγμές μαζί. Σε ορισμένες περιπτώσεις με βοήθησες να γίνω καλύτερος και συνεπέστερος μόνο και μόνο... για να σε αποφύγω, αλλά παρόλα αυτά ακόμη και τότε εσύ έβρισκες τον τρόπο να εμφανίζεσαι πάλι εντός μου.

Κάπου εδώ επιβάλλεται να τερματίσουμε τις σχέσεις μας, διότι είτε θα υπάρχεις εσύ είτε θα υπάρχω εγώ. Γι' αυτό λοιπόν έφτασε η ώρα να πούμε αντίο.

 
Υ.Γ. Όπως καταλαβαίνεις δε θα μου λείψεις και ιδιαίτερα."


Κάπως έτσι μοιάζει ο αποχαιρετιστήριος λόγος που οφείλουμε να βγάλουμε σε αυτή την εσωτερική ένταση που μας τρελαίνει και αποκαλείται "άγχος". Μάλιστα, είναι ουκ ολίγες οι περιπτώσεις που παίρνει ψυχοσωματικές διαστάσεις και μας ταλαιπωρεί ψυχικά ή/όσο και σωματικά. Και είναι λογικό αν σκεφτούμε πως αυτός είναι ο τρόπος του οργανισμού μας να δηλώσει πως δε θα συνεχίσει να ανέχεται τις δοκιμασίες στις οποίες τον υποβάλλουμε.

Τη στιγμή που κάποιος άνθρωπος αρχίζει να αισθάνεται το γνώριμο άγχος να τον πλησιάζει είναι η στιγμή που πρέπει να πάρει μια βαθιά ανάσα για να ηρεμήσει και να καθαρίσει το μυαλό του. Έπειτα, είναι ωφέλιμο να προσπαθήσει να βάλει σε λειτουργία τη λογική του, η οποία συνήθως εκλογικεύει την κατάσταση που αντιμετωπίζει και κατευνάζει το άγχος. Έτσι, μπορεί να δρομολογήσει τις σκέψεις του προς άλλες κατευθύνσεις σκεπτόμενος κάτι που τον βοηθά να χαλαρώσει και να ηρεμήσει. Κοινώς, μία καλή ιδέα θα ήταν να απασχολήσει το μυαλό του με οτιδήποτε άλλο πέρα από αυτό που τον απασχολεί.


Το άγχος δεν έχει απαραίτητα να κάνει με κάτι σημαντικό, ας πούμε με κάποιο θέμα ζωτικής σημασίας, αλλά είναι πιθανό να εμφανίζεται τακτικά στα μικρά και επουσιώδη που για κάποιο εσωτερικό λόγο τα άτομο τα εξυψώνει και τους δίνει μεγαλύτερες διαστάσεις από αυτές που τους αναλογούν. Παραδείγματος χάριν, αγχώνομαι μήπως χάσω το λεωφορείο, μήπως βγήκαν τα αποτελέσματα που αναμένω, μήπως δεν γράψω καλά στις εξετάσεις μου. Σε αυτή την περίπτωση το άτομο καλό είναι να σκεφτεί εναλλακτικές λύσεις ώστε να δημιουργήσει γύρω του ένα δίχτυ ασφαλείας και να ανακτήσει την ψυχραιμία του. Π.χ. Αν χάσω το λεωφορείο θα πάρω το επόμενο αλλά εάν δεν έχω πολύ χρόνο μπροστά μου και βιάζομαι θα πάρω κάποιο ταξί. Ή είτε ελέγξω τώρα είτε λίγο αργότερα αν έχουν βγει τα αποτελέσματα δεν θα αλλάξει κάτι πέρα από τον χρόνο στον οποίο θα είμαι γνώστης του περιεχομένου τους. Ή θα προετοιμαστώ όσο καλύτερα μπορώ για τις εξετάσεις μου έτσι ώστε όπως και αν έρθουν τα πράγματα τουλάχιστον θα ξέρω ότι έκανα ότι καλύτερο μπορούσα. 

Για κάθε λόγο υπάρχει και ο αντίστοιχος αντίλογος, φτάνει να ζυγίσουμε αντικειμενικά την εικόνα που παρουσιάζεται μπροστά μας. Αυτό που πρέπει να επιτευχθεί την ώρα του στιγμιαίου πανικού μας είναι να πάρουμε τον έλεγχο των σκέψεων μας και να μην επιτρέψουμε να μας παρασύρουν στην παράνοια τους.

Το άγχος προέρχεται από εμάς και άρα πρέπει να καταπολεμηθεί από εμάς. Καλό είναι να θυμόμαστε πως αν θέλουμε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας πρέπει να συνεργαστούμε μαζί του κάνοντας μια προσπάθεια να τον κατανοήσουμε και εντέλει να τον αγαπήσουμε.

 Δέσποινα Ζησοπούλου
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
•Δεν επιτρέπονται τα «greeklish» (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) και η γραφή με κεφαλαία (Caps) .
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
Προσοχή: 1. Η σελίδα λειτουργεί σε εθελοντική βάση. Τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.
2. Όσοι και όσες απευθύνονται στη διαχείρηση με απορίες και ερωτήσεις είναι απαραίτητο να αναγράφουν και το e-mail τους για τη δυνατότητα απάντησης.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την βοήθεια σας!