Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Ως εδώ και μη παρέκει!


 Πόσο οξύμωρο; Το μυαλό που μας παιδεύει με τους συνεχείς προβληματισμούς του είναι και αυτό που μας καθησυχάζει παρουσιάζοντας μας μία λύση. Κάπως έτσι γίνεται και με τους ανθρώπους. Αυτοί που μας ταρακουνάνε περισσότερο είναι συνήθως αυτοί στους οποίους τρέχουμε να βρούμε καταφύγιο. Κι όλο αυτό γιατί πολύ απλά εμείς είμαστε αυτοί που τους έχουμε παραχωρήσει τη συγκεκριμένη εξουσία επάνω μας, γι' αυτό και τους είναι πιο εύκολο να μας επηρεάσουν από οποιονδήποτε τρίτο που δεν του έχουμε αφήσει τα περιθώρια να το κάνει. Κι έτσι έχουν τη δύναμη να μας ενθρονίσουν και να μας γκρεμίσουν. Εξαρτάται από το ποιον έχει επιλέξει ο καθένας μας να εμπιστευτεί.
 
 Ακόμη και για αυτούς, όμως, τους ιδιαίτερους για εμάς ανθρώπους πρέπει να υπάρχουν κάποια όρια στα όσα τους επιτρέπονται και το σημαντικότερο από αυτά θαρρώ πως είναι ο σεβασμός. Σίγουρα δεν είναι δύσκολο να παρεκτραπούμε και έπειτα να το μετανιώσουμε (άλλωστε τα έχουν αυτά οι ανθρώπινες σχέσεις), όταν φτάνουμε όμως στο σημείο που χάνεται ο σεβασμός στο πρόσωπο του άλλου και μειώνεται η αξία του ως ανθρώπινου όντος, εκεί είναι που πρέπει να τραβήξουμε μια γραμμή και να δηλώσουμε το "ως εδώ και μη παρέκει"!
 
 
 Σαφώς και ο καθένας μας διαθέτει τα δικά του όρια υπομονής και αντοχής και σίγουρα πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος να τερματίσουμε κάποιες σχέσεις. Είναι, όμως, προτιμότερο να διαιωνίζονται ανυπόφορες συνθήκες; Μπορεί κάποιες φορές οι εντάσεις να έχουν τη δική τους ομορφιά  γιατί κατά κάποιο τρόπο μέσα από αυτές βγαίνουν στο φως όλα όσα συσσωρεύονται μέσα μας (και βέβαια μόνο τα αρνητικά του άλλου γιατί όταν βρισκόμαστε εν θερμώ τα θετικά τρέπονται σε φυγή). Όμως, σε μια τελική αναμέτρηση, η γαλήνη του νου και της ψυχής έχει μεγαλύτερη αξία και αν κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν να μας την προσφέρουν ή ακόμη κι αν εμείς δεν μπορούμε να την προσφέρουμε στους άλλους και παρόλο που το προσπαθήσαμε  το πείραμα απέτυχε, τότε ίσως είναι καλύτερα να κρατήσουμε κάποιες αποστάσεις.
 
Δέσποινα Ζησοπούλου
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
•Δεν επιτρέπονται τα «greeklish» (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) και η γραφή με κεφαλαία (Caps) .
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
Προσοχή: 1. Η σελίδα λειτουργεί σε εθελοντική βάση. Τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.
2. Όσοι και όσες απευθύνονται στη διαχείρηση με απορίες και ερωτήσεις είναι απαραίτητο να αναγράφουν και το e-mail τους για τη δυνατότητα απάντησης.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την βοήθεια σας!