Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015

Ο (ε)αυτός και ο άλλος!


 


 Είναι τόσο εύκολο να απορροφηθούμε από τον εαυτό μας και από τα μεγάλα και άλυτα κατά τη γνώμη μας προβλήματα που μας περιστοιχίζουν. Είναι απλό να εστιάζουμε στις δικές μας υποθέσεις επιλέγοντας την αποστασιοποίηση και διατηρώντας σε επαγρύπνιση μια περιττή αυτολύπηση. Εντάξει όλο και κάπου θα βρούμε λίγο χρόνο για δαύτη αλλά μετά από μερικές στιγμές αναγκαίας αδράνειας καλό είναι να επστρέφουμε στη δράση.

 Καλώς ή κακώς ο κόσμος δεν περιστρέφεται μόνο γύρω από εμάς και επίσης ότι και να συμβεί εκείνος συνεχίζει ακάθεκτος τη φορά του. Απόφαση μας το αν θα στροβιλιστούμε μαζί του ή θα επαναπαυτούμε σε μια θέση στασιμότητας. Όμως, όντας χαμένοι στον μικρόκοσμο μας αμελούμε να παρατηρήσουμε πως αυτός ο κόσμος μας χρειάζεται. Πως ο διπλανός μας μπορεί να έχει ανάγκη την βοήθεια μας, πως ο πόνος του είναι και δική μας υπόθεση, ειδικά αν μπορούμε να τον απαλύνουμε με όποιο τρόπο και όποια μέσα διαθέτουμε. Η βοήθεια μας μπορεί να είναι υλική, πρακτική ή ηθική. Η ίδια η παρουσία μας μπορεί να είναι αρκετή από μόνη της, καθώς ο καθένας προσφέρει ότι μπορεί να δώσει. Αν μπορούμε να κάνουμε ένα καλό γιατί να το στερήσουμε από κάποιον συνάνθρωπο μας που το χρειάζεται; Υπάρχουν άνθωποι που ακριβώς επειδή ήρθαν έτσι οι συγκυρίες και έμαθαν από πρώτο χέρι πόσο απαραίτητη είναι η ύπαρξη κάποιου αγαθού και έγιναν γνώστες των συνεπειών της έλλειψης του, προσπαθούν να το προσφέρουν εκείνοι στους γύρω τους ώστε να μην αναγκαστεί να βιώσει κανένας όσα πέρασαν και ότι στερήθηκαν οι ίδιοι.

 Όχι, δυστυχώς δε μπορούμε να τα διορθώσουμε όλα ούτε και υπάρχει κάποια τέτοια απαίτηση προς το πρόσωπο μας αλλά ίσως μπορούμε να συμβάλλουμε στο να βελτιωθούν οι συνθήκες τους. Ένα καλό σημείο εκκίνησης είναι το να ξεκινήσουμε από την οικογένεια μας ή όπου αλλού κρίνει ο καθένας μας ότι είναι πραγματικά χρήσιμος. Αφού δεν υπάρχουμε μόνοι μας σε αυτό τον κόσμο οφείλουμε να κάνουμε μια προσπάθεια να συνυπάρχουμε μαζί με τους υπόλοιπους κατοίκους του. 

 Καλές γιορτές!

Δέσποινα Ζησοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
•Δεν επιτρέπονται τα «greeklish» (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) και η γραφή με κεφαλαία (Caps) .
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
Προσοχή: 1. Η σελίδα λειτουργεί σε εθελοντική βάση. Τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.
2. Όσοι και όσες απευθύνονται στη διαχείρηση με απορίες και ερωτήσεις είναι απαραίτητο να αναγράφουν και το e-mail τους για τη δυνατότητα απάντησης.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την βοήθεια σας!