Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

Το φαινόμενο Pokémon Go...


"Τι εστί Pokémon Go;;" είπα στο εαυτό μου. Καθημερινά ακούω από γνωστούς, παιδιά, μέσα ενημέρωσης για το παιχνίδι "φαινόμενο". Τι είναι τελικά αυτό το παιχνίδι;; Πρόκειται για εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας για έξυπνες συσκευές, που χρησιμοποιεί την τοποθεσία των παικτών, και αναπτύχθηκε από την Niantic, ενώ εκδόθηκε από την εταιρεία The Pokémon Company ως μέρος της σειράς Pokémon. Το παιχνίδι κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2016 για συσκευές iOS και Android.

Το παιχνίδι δίνει τη δυνατότητα στους παίκτες να πιάνουν, να μονομαχούν και να προπονούν εικονικά πλάσματα, τα οποία ονομάζονται Pokémon, και τα οποία εμφανίζονται μέσω ενός ειδικού λογισμικού στην οθόνη, η οποία αποτυπώνει μέσω κάμερας τον πραγματικό κόσμο. Η εφαρμογή χρησιμοποιεί το GPS και την κάμερα της συμβατής συσκευής. Το παιχνίδι είναι δωρεάν, αλλά υποστηρίζει τη δυνατότητα αγορών εντός της εφαρμογής για PokéBalls (μπάλες για την δέσμευση Pokémon) και άλλων αντικειμένων (πηγή: βικιπαίδεια).

Αναρωτιέμαι ποια η ανάγκη του σύγχρονου ανθρώπου που τον οδηγεί να κυνηγάει εικονικά "τερατάκια" στους δρόμους της πόλης όπου ζει και όχι μόνο; Δεν αναφέρομαι στους ανήλικους παίκτες, που λογικά θέλουν να παίξουν και να διασκεδάσουν με τους φίλους τους (όσο αυτό μπορεί να ονομαστεί διασκέδαση). Η απορία μου αφορά τους ενήλικες παίκτες αυτού του παιχνιδιού που όπως αναφέρουν δημοσιεύματα και άρθρα φτάνουν στο σημείο να παρατούν την δουλειά του για να γίνουν οι καλύτεροι εκπαιδευτές Pokémon και να ταξιδέψουν ανά τον κόσμο για να συλλέξουν σπάνια είδη 
Pokémon. Ακόμα, κάποιοι παρατούν τα αυτοκίνητα τους στη μέση του δρόμου για να μην χάσουν το Charmader που είδαν πως βρίσκεται στο κοντινό πάρκο και άλλα τέτοια ανεξήγητα και παράλογα (για εμένα) που ακούμε καθημερινά.


Απορώ τι έχει να κερδίσει ένας άνθρωπος από αυτή την διαδικασία και ποια η διασκέδαση; Δεν αφορίζω και δεν απορρίπτω κανέναν και καμία επιλογή. Ούτε κατακρίνω τις επιλογές των ανθρώπων αυτών. Μολαταύτα, δεν μπορώ να κατανοήσω και ψάχνω τους βαθύτερους λόγους που οδηγούν έναν ενήλικα στην εξάρτηση από τέτοιου είδους παιχνίδια και πλατφόρμες διασκέδασης. Τι είναι αυτό που δεν τον γεμίζει στην πραγματική ζωή για να θέλει να δει τον εαυτό του να πετυχαίνει στον εικονικό κόσμο;

Είναι λογικό αυτό το φαινόμενο να ανθίζει ακόμα και σε χώρες όπως η Ελλάδα; Οι άνθρωποι έχουν  να αντιμετωπίσουν ανεργία, κακές συνθήκες εργασίας, χρέη και μια σειρά αλλά κοινωνικοοικονομικά προβλήματα. Μπορούν να ασχοληθούν με τη συλλογή και το κυνήγι των  Pokémon; Μήπως ο άνθρωπος τελικά έχει ανάγκη να ξεφύγει από την πραγματικότητα και να κάνει πράγματα που τον βγάζουν από την ρουτίνα των προβλημάτων και τον κάνουν να ξεχνάει; Ποιος ξέρει; Αυτό μπορεί να μας το απαντήσει μόνο κάποιος παίκτης του Pokémon Go!

Είναι καλό να ξεχνιόμαστε, να χαλαρώνουμε και να ξεφεύγουμε από τα προβλήματα... αρκεί να μην υπερβάλουμε και χάνουμε το μέτρο. Ας νοηματοδοτήσουμε τις επιλογές και τις πράξεις μας. 

Κωνσταντίνος Μπαλντίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
•Δεν επιτρέπονται τα «greeklish» (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) και η γραφή με κεφαλαία (Caps) .
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
Προσοχή: 1. Η σελίδα λειτουργεί σε εθελοντική βάση. Τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.
2. Όσοι και όσες απευθύνονται στη διαχείρηση με απορίες και ερωτήσεις είναι απαραίτητο να αναγράφουν και το e-mail τους για τη δυνατότητα απάντησης.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την βοήθεια σας!