Κυριακή 2 Απριλίου 2017

Ψέμα VS Αλήθεια: Με αφορμή την Πρωταπριλιά!


Εχθές ήταν 1η Απριλίου, ως είθισται, μικροί-μεγάλοι λέγανε ψέματα με παιγνιώδη χαρακτήρα και καθαρά για λόγους διασκέδασης και χαράς. Η πρωταπριλιά ή April Fools day είναι διαδεδομένη σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. Φυσικά και εγώ μικρός τρελαινόμουν να λέω ψέματα και να γελάω μαζί με φίλους και συμμαθητές με τα καμώματα και τις φάρσες που σκαρώναμε σε φίλους, δασκάλους και γονείς.
                Σήμερα, έχοντας αφήσει αυτά τα χρόνια πίσω μου, κάθε 1η Απρίλη μόνο την άνοιξη σκέφτομαι και το καλοκαίρι που κοντοζυγώνει. Όμως, εχθές με αφορμή τις πρωταπριλιάτικες φάρσες που έπεφταν στην αντίληψη μου, σε εργασιακό και μη επίπεδο, προβληματίστηκα. Γιατί έχει καθιερωθεί η μέρα ψέματος και οι άνθρωποι εκείνη την μέρα είναι ελεύθεροι να ψεύδονται και να κοροϊδεύουν φίλους και γνωστούς; Ποια ανάγκη γέννησε αυτό το έθιμο ή συνήθεια; Μάλλον γιατί, θεωρητικά, η αλήθεια κυριαρχεί και το ψέμα μειονεκτεί;
                Σε μια κοινωνία που η αλήθεια, πλέον, είναι δυσεύρετη, η ειλικρίνεια  σπανίζει, που οι καλές προθέσεις αποτελούν εξαίρεση. Σε μια κοινωνία της «κοκκινοσκουφίτσας και του κακού λύκου», που οι περισσότεροι ως άλλες «κοκκινοσκουφίτσες» φοβούνται να εμπιστευτούν τους ανθρώπους βλέποντας τους σαν εχθρούς. Η απορία μου είναι εύλογη, νομίζω. Γιατί να «γιορτάζουμε» την μέρα ψεύδους και φαρσών και όχι την μέρα αλήθειας και ειλικρίνειας; Εφόσον αυτό είναι που αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα και όχι το ψέμα. Ψέμα VS Αλήθεια… ποιος κερδίζει;

Καλό Απρίλιο σε όλους!

Κωνσταντίνος Μπαλντίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
•Δεν επιτρέπονται τα «greeklish» (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) και η γραφή με κεφαλαία (Caps) .
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
Προσοχή: 1. Η σελίδα λειτουργεί σε εθελοντική βάση. Τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.
2. Όσοι και όσες απευθύνονται στη διαχείρηση με απορίες και ερωτήσεις είναι απαραίτητο να αναγράφουν και το e-mail τους για τη δυνατότητα απάντησης.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την βοήθεια σας!