Τρίτη 25 Ιουλίου 2017

Σαν τραγούδι! Μια ιστορία ξεκινάει σαν την εισαγωγή ενός τραγουδιού. Αρχικά, δεν γνωρίζεις επακριβώς το περιεχόμενο του αλλά εάν του δώσεις λίγο παραπάνω χρόνο αρχίζουν να σε περικλείουν οι νότες του και να σε καλωσορίζει η κοιλάδα της μελωδίας του. Είτε είσαι λιγάκι καχύποπτος είτε πιο δεκτικός για το τι πρόκειται να ακούσεις, τις απαντήσεις θα σου τις φέρουν οι επόμενοι στίχοι. 

 Κάπως έτσι, ξεκινάει και η εξιστόρηση. Η μουσική ενώνει τις δυνάμεις της με τις λέξεις και το τοπίο γύρω σου αλλάζει, καθώς αρχίζεις να εισέρχεσαι στο σκηνικό που σε μεταφέρει ο ερμηνευτής.  

 Μέχρι το ρεφρέν έχεις αποκτήσει ήδη αυτή την οικειότητα που ξεπερνάει τη συστολή και είσαι εσύ χωρίς τα πρώτα τυπικά περιτυλίγματα. Ήδη αισθάνεσαι πιο απελευθερωμένος και λιγότερο επιφυλακτικός μιας και διακρίνεις τον σκοπό αυτού του τραγουδιού.

 Εκεί κοντά στο δεύτερο κουπλέ βρίσκεσαι σε ένα γνώριμο πλέον μέρος και περιμένεις να δεις τι καινούριες περιπέτειες σου επιφυλάσσει αυτό το άγνωστο μα και τόσο ελπιδοφόρο μέλλον. 

 Στο δεύτερο ρεφρέν βρίσκεσαι πια στο στοιχείο σου. Αρχίζεις και σιγοτραγουδάς. Άλλωστε τώρα γνωρίζεις τα λόγια. Και μια φωνή κοντά σου σου λέει γελαστά πως τραγουδάς φάλτσα και αναλαμβάνει να συνεχίσει εκείνη την εκτέλεση του τραγουδιού, αν και ξέρει πως τραγουδάει πιο φάλτσα από εσένα. Αλλά τι σημασία έχει; Σημασία έχει ότι περνάς όμορφα κι αρκεί να ειπωθούν τα σωστά λόγια ώστε να συνεχιστεί το τραγούδι. 

 Το ρεφρέν επαναλαμβάνεται για ακόμη μια φορά. Το έχεις κατακτήσει αυτό το τραγούδι. Αποτελεί κομμάτι σου. Κάθε που θα ηχεί η πρώτη του νότα θα συντελείται η αναβίωση μιας ιστορίας και μέχρι την παύση του θα έχεις κάνει ένα μικρό ταξίδι στις λεπτομέρειες της. Έχεις ακούσει, έχεις δει, έχεις μυρίσει, έχεις αγγίξει κι έχεις γευτεί. Με λίγα λόγια έχεις αισθανθεί!

 Και το τραγούδι σωπαίνει. Μέχρι να ξεκινήσει το επόμενο. Άλλωστε όσο ζούμε πάντα υπάρχει κάτι καινούριο να μάθουμε και ένα ακόμη τραγούδι για να ακούσουμε.

Δέσποινα Ζησοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
•Δεν επιτρέπονται τα «greeklish» (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) και η γραφή με κεφαλαία (Caps) .
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
Προσοχή: 1. Η σελίδα λειτουργεί σε εθελοντική βάση. Τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.
2. Όσοι και όσες απευθύνονται στη διαχείρηση με απορίες και ερωτήσεις είναι απαραίτητο να αναγράφουν και το e-mail τους για τη δυνατότητα απάντησης.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την βοήθεια σας!