Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Ομιλούμε ελληνικά!Παρακάτω παρατίθενται μερικές εκφράσεις που προέρχονται από την αρχαία ελληνική γλώσσα και χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα στην καθημερινή μας διάλεκτο. Και φυσικά θα μάθουμε τη σημασία τους ώστε να μπορούμε να τις χρησιμοποιούμε σωστά και επ' ευκαιρία να εμπλουτίσουμε το λεξιλόγιο μας! Για πάμε να ρίξουμε μια ματιά!

ασκαρδαμυκτί = λέγεται όταν κοιτάμε για πολύ ώρα προσηλωμένοι κάπου χωρίς να ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας (δηλ. δεν κουνιέται ούτε βλέφαρο)
εξ οικείων τα βέλη = χρησιμοποιείται όταν κάποιος δέχεται επίθεση από άτομα του οικείου περιβάλλοντος του (δηλ. από τους ξένους το περίμενε από τους γνωστούς το βρήκε)
δώρον άδωρον = υποδηλώνει κάτι που δεν έχει καμία αξία ή που αποδεικνύεται μέχρι και επιζήμιο (δηλ. και που υπάρχει είναι σαν να μην υπήρχε)ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον = σημαίνει πως τίποτα δε μπορεί να μείνει κρυφό για πάντα (δηλ. κάποια στιγμή όλα βγαίνουν στο φως και αποκαλύπτονται)


ο κύβος ερρίφθη = που θα πει ότι η απόφαση πάρθηκε (δηλ. όταν μετά από πολλή σκέψη καταλήγουμε επιτέλους σε μια τελική απόφαση)

το τερπνόν μετά του ωφελίμου
= είναι ο συνδυασμός ευχαρίστησης και ωφέλειας (δηλ. όταν βρίσκουμε κάτι που μας αρέσει και ταυτόχρονα μας κάνει καλό)

κεραυνός εν αιθρία = υποδηλώνει ένα αναπάντεχο γεγονός που προκαλεί αναστάτωση (δηλ. κάτι που συνέβη εκεί που δεν το περίμενε κανείς)
όνειρο θερινής νυκτός = εδώ γίνεται λόγος για κάτι που όσο κι αν το θέλουμε δεν γίνεται να πραγματοποιηθεί (δηλ. μόνο στα όνειρα μας μπορεί να συμβεί)

βάπτισμα του πυρός = λέγεται όταν κάποιος δοκιμάζει για πρώτη φορά μια καινούρια εμπειρία (δηλ. κάθε αρχή και δύσκολη)

κύκνειο άσμα = χαρακτηρίζεται το τελευταίο έργο ενός καλλιτέχνη πριν αποσυρθεί οριστικά (φημολογείται ότι η προέλευση αυτής της φράσης προέρχεται από τον κύκνο που λίγο πριν αφήσει την τελευταία του πνοή αποχαιρετάει την πλάση με ένα τελευταίο του τραγούδι)
έκων άκων = υποδηλώνει κάτι που γίνεται ακούσια (δηλ. θέλοντας και μη)
διάττοντας αστέρας = χρησιμοποιείται μεταφορικά για κάποιο άτομο που απέκτησε ξαφνική δόξα και το ίδιο γρήγορα την απώλεσε (δηλ. εμφανίστηκε από το πουθενά και όσο γρήγορα κέρδισε τις εντυπώσεις το ίδιο γρήγορα εξαφανίστηκε από το προσκήνιο)
ουδέν κακόν αμιγές καλού = σημαίνει πως τα δυσάρεστα πράγματα ενέχουν και ευχάριστες πτυχές (δηλ. ακόμη και σε κάποια αρνητική κατάσταση μπορεί να υπάρξει κάποιο θετικό αποτέλεσμα)
Δέσποινα Ζησοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
•Δεν επιτρέπονται τα «greeklish» (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) και η γραφή με κεφαλαία (Caps) .
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
Προσοχή: 1. Η σελίδα λειτουργεί σε εθελοντική βάση. Τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.
2. Όσοι και όσες απευθύνονται στη διαχείρηση με απορίες και ερωτήσεις είναι απαραίτητο να αναγράφουν και το e-mail τους για τη δυνατότητα απάντησης.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την βοήθεια σας!