Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Βασικά λάθη κατά της ελληνικής γλώσσας!


Η γλώσσα είναι το κλειδί για την επικοινωνία των ανθρώπων, χωρίς αυτή δεν θα μπορούσαμε να μιλήσουμε, να κατανοήσουμε, να γνωρίσουμε, να μάθουμε, να αλληλεπιδράσουμε με την ίδια ευκολία. Η κάθε γλώσσα έχει τη γοητεία της, η οποία έγκειται  σε μια σειρά από κανόνες που τη διέπουν. Όμως, ο προφορικός λόγος, ως πιο σκληρός και πρόχειρος, συντελεί στην πτώχευση του μεγαλείου κάθε γλώσσας. Έτσι, η ελληνική γλώσσα δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Με βάση τα παραπάνω, αποφάσισα να σας αναφέρω μια σειρά από απλά λάθη που κάνουμε καθημερινά, πολλές φορές χωρίς καν να το κατανοούμε. Είναι ωραίο να μιλάμε σωστά ελληνικά (ή έστω να το προσπαθούμε). Για να δούμε βασικά λάθη που διαπράττουμε κατά κόρον κατά της γλώσσας μας:

* μεγένθυση ή μεγέθυνση; Το σωστό είναι μεγέθυνση (μεγεθύνω)


* συνονθύλευμα ή συνοθύλευμα; Το σωστό είναι συνονθύλευμα (συν+ονθυλεύω = παραγεμίζω, συνονθύλευμα=ανακάτωμα ανόμοιων πραγμάτων).

* διελεύκανση ή διαλεύκανση; Το σωστό είναι διαλεύκανση (διά+λευκαίνω).

* η αντιπολίτευση επιθυμεί να γίνουν εκλογές άμεσα ή η αντιπολίτευση επιθυμεί να γίνουν εκλογές αμέσως; Το σωστό είναι το β' (άμεσα = τροπικό επίρρημα = άνευ μεσολαβήσεως τινος, αμέσως = χρονικό επίρρημα).

* να αποτανθώ στον υπουργό ή να αποταθώ στον υπουργό; Το σωστό είναι να αποταθώ στον υπουργό (αποτείνομαι, απετάθην).

* εγχείρηση (εγχειρώ) ή εγχείριση (εγχειρίζω); Θεωρείται σωστό και το β', γιατί το αρχαιοελληνικό «εγχειρώ» δεν πέρασε στη νεοελληνική γλώσσα (εγχειρίζομαι αντί «εγχειρούμαι»).

* Ομιλώ ως βουλευτής (=είμαι βουλευτής και ομιλώ με την ιδιότητα του βουλευτή) ή ομιλώ σαν βουλευτής; Σωστό είναι το α'. (Ομιλώ σαν βουλευτής = δεν είμαι βουλευτής, αλλά ομιλώ όπως ένας βουλευτής).

* πρώην: προτίθεται λέξεων που δηλώνουν (συνήθως) αξίωμα το οποίο εξακολουθεί να υφίσταται π.χ. πρώην υπουργός.

* τέως: προτίθεται λέξεων που δηλώνουν αξίωμα το οποίο δεν υφίσταται πλέον π.χ. τέως βασιλεύς



Πηγή: Ετυμολογικό λεξικό - Λεξικά online

Επιμέλεια Άρθρου:
Κωνσταντίνος Μπαλντίδης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δύο θρύλοι, μια έχθρα, ένα ατύχημα, και μια ιστορία αμοιβαίου σεβασμού

Ένα απόγευμα πριν χρόνια, ο μπαμπάς μου ετοιμαζόταν να παρακολουθήσει μια ταινία και πρότεινε να την δω κι εγώ, παρόλο που ήξερε ότι το θέμα της ταινίας δεν με ενδιέφερε στο ελάχιστο. Το ίδιο ήξερα κι εγώ, ωστόσο όμως έκατσα να την δω κι εν τέλει το θέαμα δικαίωσε πλήρως την απόφασή μου. Η ταινία έχει τίτλο "Rush" (2013) και αφορά την πραγματική ιστορία του ατυχήματος του Αυστριακού Νίκι Λάουντα (τον οποίο υποδύεται ο Daniel Brühl) σε αγώνα της Formula 1 το 1976, και την ισχυρή κόντρα του με τον Βρετανό Τζέιμς Χαντ (τον οποίο υποδύεται ο Chris Hemsworth) για την κατάκτηση του παγκόσμιου τίτλου εκείνη τη χρονιά. Οι δύο αυτοί αγωνιστές της Formula 1 έμειναν στην ιστορία του αθλήματος ως θρύλοι (έτσι προκύπτει και ο τίτλος). Τόσο πριν όσο και μετά την παρακολούθηση της ταινίας, η Formula 1 σαν διοργάνωση πάντα με αφήνει παγερά αδιάφορη. Η ταινία όμως είναι ένα αριστούργημα γιατί δεν προβάλλει απλώς την ιστορία γύρω από το ατύχημα, αλλά τον ανταγωνισμό μεταξύ του Λ

Οι διαφορετικοί τρόποι έκφρασης των συναισθημάτων μας

Άκουσα πριν καιρό σε μια συλλογή ξένων τραγουδιών ένα πολύ όμορφο τραγούδι, το οποίο αρχικά είχα ερμηνεύσει λάθος αλλά μετά από αναζήτηση είδα ότι η πραγματική ιστορία πίσω από το τραγούδι είναι πολύ πιο γλυκιά από ότι είχα σκεφτεί στην αρχή. Το τραγούδι είναι το "I'm not in love" των 10cc και ακολουθούν οι στίχοι με μετάφραση και τον σύνδεσμο στο τέλος του άρθρου:   "I'm not in love / Δεν είμαι ερωτευμένος So don't forget it / Οπότε μην ξεχνάς It's just a silly phase I'm going through / Ότι α πλώς περνάω μια χαζή φάση And just because / Κι επειδή I call you up / Σε παίρνω τηλέφωνο Don't get me wrong, don't think you've got it made / Μην μπερδεύεσαι , μη νομίζεις ότι πέτυχες I'm not in love, no no, it's because / Δεν είμαι ερωτευμένος, όχι, όχι, είναι επειδή   I like to see you / Θέλω να σε βλέπω But then again / Αλλά και πάλι That doesn't mean you mean that much to me / Αυτό δεν σημαίνει

Ψυχική ανθεκτικότητα

Με την έννοια ψυχική ανθεκτικότητα αναφερόμαστε στην ικανότητα ενός ατόμου να ξεπεράσει δύσκολες και στρεσογόνες καταστάσεις και να βγει πιο δυνατός μέσα από αυτές. Η εργασιακή καθημερινότητα, η οικογενειακή συνθήκη διαβίωσης αλλά και το κοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο ζούμε επηρεάζει την ψυχική μας κατάσταση. Όταν αντιμετωπίζουμε προβλήματα και δύσκολες καταστάσεις σε ένα από τα παραπάνω "σκέλη" της ζωής μας τότε τα υπόλοιπα λειτουργούν ως προστατευτικοί παράγοντες για να μπορέσουμε να ανακάμψουμε.  Τι γίνεται όταν νιώθουμε πως καταρρέουν οι αντοχές μας, υπάρχει αίσθηση αποσύνδεσης, αρνητικά συναισθήματα, οικογενειακές συγκρούσεις, απογοήτευση από τους "σημαντικούς άλλους" και οικονομικές δυσκολίες;  Τότε τα πράγματα δυσκολεύουν αρκετά. Η δουλειά που έχουμε να κάνουμε για να επιτύχουμε την ανάκαμψη είναι δύσκολη και αρκετά επώδυνη. Ωστόσο, δεν είναι αδύνατη . Άλλωστε "τα αγαθά κόποις κτώνται" και η ψυχική ανθεκτικότητα είναι μέγιστο αγαθό κα