Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

Βασικά λάθη κατά της ελληνικής γλώσσας!


Η γλώσσα είναι το κλειδί για την επικοινωνία των ανθρώπων, χωρίς αυτή δεν θα μπορούσαμε να μιλήσουμε, να κατανοήσουμε, να γνωρίσουμε, να μάθουμε, να αλληλεπιδράσουμε με την ίδια ευκολία. Η κάθε γλώσσα έχει τη γοητεία της, η οποία έγκειται  σε μια σειρά από κανόνες που τη διέπουν. Όμως, ο προφορικός λόγος, ως πιο σκληρός και πρόχειρος, συντελεί στην πτώχευση του μεγαλείου κάθε γλώσσας. Έτσι, η ελληνική γλώσσα δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Με βάση τα παραπάνω, αποφάσισα να σας αναφέρω μια σειρά από απλά λάθη που κάνουμε καθημερινά, πολλές φορές χωρίς καν να το κατανοούμε. Είναι ωραίο να μιλάμε σωστά ελληνικά (ή έστω να το προσπαθούμε). Για να δούμε βασικά λάθη που διαπράττουμε κατά κόρον κατά της γλώσσας μας:

* μεγένθυση ή μεγέθυνση; Το σωστό είναι μεγέθυνση (μεγεθύνω)


* συνονθύλευμα ή συνοθύλευμα; Το σωστό είναι συνονθύλευμα (συν+ονθυλεύω = παραγεμίζω, συνονθύλευμα=ανακάτωμα ανόμοιων πραγμάτων).

* διελεύκανση ή διαλεύκανση; Το σωστό είναι διαλεύκανση (διά+λευκαίνω).

* η αντιπολίτευση επιθυμεί να γίνουν εκλογές άμεσα ή η αντιπολίτευση επιθυμεί να γίνουν εκλογές αμέσως; Το σωστό είναι το β' (άμεσα = τροπικό επίρρημα = άνευ μεσολαβήσεως τινος, αμέσως = χρονικό επίρρημα).

* να αποτανθώ στον υπουργό ή να αποταθώ στον υπουργό; Το σωστό είναι να αποταθώ στον υπουργό (αποτείνομαι, απετάθην).

* εγχείρηση (εγχειρώ) ή εγχείριση (εγχειρίζω); Θεωρείται σωστό και το β', γιατί το αρχαιοελληνικό «εγχειρώ» δεν πέρασε στη νεοελληνική γλώσσα (εγχειρίζομαι αντί «εγχειρούμαι»).

* Ομιλώ ως βουλευτής (=είμαι βουλευτής και ομιλώ με την ιδιότητα του βουλευτή) ή ομιλώ σαν βουλευτής; Σωστό είναι το α'. (Ομιλώ σαν βουλευτής = δεν είμαι βουλευτής, αλλά ομιλώ όπως ένας βουλευτής).

* πρώην: προτίθεται λέξεων που δηλώνουν (συνήθως) αξίωμα το οποίο εξακολουθεί να υφίσταται π.χ. πρώην υπουργός.

* τέως: προτίθεται λέξεων που δηλώνουν αξίωμα το οποίο δεν υφίσταται πλέον π.χ. τέως βασιλεύςΠηγή: Ετυμολογικό λεξικό - Λεξικά online

Επιμέλεια Άρθρου:
Κωνσταντίνος Μπαλντίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
•Δεν επιτρέπονται τα «greeklish» (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) και η γραφή με κεφαλαία (Caps) .
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
Προσοχή: 1. Η σελίδα λειτουργεί σε εθελοντική βάση. Τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.
2. Όσοι και όσες απευθύνονται στη διαχείρηση με απορίες και ερωτήσεις είναι απαραίτητο να αναγράφουν και το e-mail τους για τη δυνατότητα απάντησης.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την βοήθεια σας!