Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πάμε βόλτα: "La nιña Frida"/"Η μικρή Φρίντα"




Κυριακή πρωί και τι καλύτερο από έναν όμορφο χαλαρό καφέ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης; Περίπατος δίπλα στη θάλασσα και στη συνέχεια χαλαρό καφεδάκι με καλή παρέα και κουβεντούλα. Το ερώτημα βασικό και κλασικό… «που θα πάμε;». Μα φυσικά και ξέραμε. Στη «μικρή Φρίντα» ή σε άπταιστα ισπανικά «la niña Frida». Ένα γλυκό, μικρό (αρκετά) και ζεστό περιβάλλον πλησίον του βυζαντινού μνημείου της Παναγίας Αχειροποιήτου (Αχειροποιήτου 4). Όμορφα χρώματα στους τοίχους, χαμηλή μουσική, ωραίος στολισμός, καλά προϊόντα και οικονομικές τιμές είναι τα στοιχεία που δημιουργούν το τελικό ευχάριστο αποτέλεσμα. Συστήνουμε ανεπιφύλακτα στους κατοίκους και επισκέπτες της κόρης του Θερμαϊκού να επισκεφτούν την «μικρή Φρίντα». Η οποία δεν είναι μια απλή καφετέρια αλλά μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Συλλογικής και Κοινωνικής Ωφέλειας (ΚοινΣΕπ). 



Τι είναι αυτό το μικρό καφέ; 
Οι ιθύνοντες απαντούν στην σελίδα που διατηρούν στο facebook (κάντε κλικ εδώ) ως εξής…
«Η "μικρή Φρίντα" είναι μία Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Συλλογικής και Κοινωνικής Ωφέλειας. Ιδρύθηκε το 2016 και αποτελείται από 5 μέλη. Βασικοί στόχοι της η δημιουργία ενός καφέ – γκαλερί που θα χρησιμοποιείται ως έδρα του συνεταιρισμού, η προώθηση δραστηριοτήτων πολιτισμού, τέχνης και ανάδειξης της ιστορικής κληρονομιάς της πόλης, η κάλυψη διάφορων αναγκών της συλλογικότητας (πολιτισμός, περιβάλλον, οικολογία, εκπαίδευση) μέσω παροχών κοινής ωφέλειας και αξιοποίησης τοπικών προϊόντων, καθώς και ο εξωραϊσμός της περιοχής ώστε να αναδειχτεί με τον καλύτερο τρόπο το βυζαντινό μνημείο της Αχειροποιήτου.
Τον συνεταιρισμό μας διακατέχει ο κοινωνικός και όχι ο κερδοσκοπικός χαρακτήρας, στοιχεία που διακρίνονται στο θεωρημένο από το Υπουργείο Καταστατικό που διέπει τη λειτουργία του. Μέσω της συνεργασίας και της συλλογικής προσπάθειας στοχεύουμε στην καταπολέμηση της ανεργίας, την ενίσχυση της νέας επιχειρηματικότητας και την ενδυνάμωση της τοπικής συνοχής, της ανάπτυξης και της ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς». 


Γιατί «μικρή Φρίντα»; 
(οι ιθύνοντες και πάλι απαντούν στην επίσημη σελίδα του καφέ)

«Μας ρωτάτε γιατί "μικρή Φρίντα". Πρωταρχικό ρόλο στην επιλογή του ονόματος «μικρή Φρίντα» έπαιξε το γεγονός ότι στις αυτοπροσωπογραφίες της Φρίντα Κάλο, κυριαρχεί το μοτίβο του πόνου, τον οποίο γνώρισε από πολύ μικρή ηλικία. Η Φρίντα ήταν μόλις 6 ετών όταν ασθένησε σοβαρά και έχασε εν μέρει την κινητικότητα στο ένα της πόδι, με αποτέλεσμα οι συμμαθητές της να την αποφεύγουν και να την αποκαλούν "Κουτσοφρίντα". Προκειμένου να καταπολεμήσει την μοναξιά της, η Φρίντα δημιούργησε στο μυαλό της μια δεύτερη, μικρή Φρίντα, χαρούμενη και κυρίως ελεύθερη από τα δεσμά του πόνου και της μοναξιάς. Η μικρή Φρίντα έγινε η καλύτερή της φίλη. Πέρα από το αυτονόητο, που αφορά στο μέγεθος του χώρου μας και την αγάπη για την ίδια την τέχνη της Κάλο (και όχι μόνο), καταλήξαμε στο όνομα «μικρή Φρίντα» γιατί θέλαμε να δημιουργήσουμε έναν χώρο ιδιαίτερο.Έναν χώρο, όπου ο καθένας, ανεξαρτήτως ηλικίας και υποβάθρου θα μπορεί να βρεί έναν φίλο. Να ενταχθεί σε μια νέα παρέα, να αποκτήσει ένα νέο ενδιαφέρον που αφορά στον πολιτισμό και στα κοινά της πόλης μας - μέσα από τις δραστηριότητες που σχεδιάζουμε για το μέλλον. 

Αυτό είναι η «μικρή Φρίντα». 
Μικρή, χαρούμενη, ελεύθερη. 
Καλώς βρεθήκαμε.
Viva la vida!»



Αυτά λοιπόν για τη «μικρή Φρίντα». Εμείς συνεχίζουμε την περιπλάνησή μας στον κόσμο και όπου μπορούμε σας παίρνουμε μαζί μας… και που ξέρετε κάπου μπορεί να συναντηθούμε! Φιλιά πολλά φίλοι μου… καλός σας βράδυ!

Μπαλντίδης Κωνσταντίνος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δύο θρύλοι, μια έχθρα, ένα ατύχημα, και μια ιστορία αμοιβαίου σεβασμού

Ένα απόγευμα πριν χρόνια, ο μπαμπάς μου ετοιμαζόταν να παρακολουθήσει μια ταινία και πρότεινε να την δω κι εγώ, παρόλο που ήξερε ότι το θέμα της ταινίας δεν με ενδιέφερε στο ελάχιστο. Το ίδιο ήξερα κι εγώ, ωστόσο όμως έκατσα να την δω κι εν τέλει το θέαμα δικαίωσε πλήρως την απόφασή μου. Η ταινία έχει τίτλο "Rush" (2013) και αφορά την πραγματική ιστορία του ατυχήματος του Αυστριακού Νίκι Λάουντα (τον οποίο υποδύεται ο Daniel Brühl) σε αγώνα της Formula 1 το 1976, και την ισχυρή κόντρα του με τον Βρετανό Τζέιμς Χαντ (τον οποίο υποδύεται ο Chris Hemsworth) για την κατάκτηση του παγκόσμιου τίτλου εκείνη τη χρονιά. Οι δύο αυτοί αγωνιστές της Formula 1 έμειναν στην ιστορία του αθλήματος ως θρύλοι (έτσι προκύπτει και ο τίτλος). Τόσο πριν όσο και μετά την παρακολούθηση της ταινίας, η Formula 1 σαν διοργάνωση πάντα με αφήνει παγερά αδιάφορη. Η ταινία όμως είναι ένα αριστούργημα γιατί δεν προβάλλει απλώς την ιστορία γύρω από το ατύχημα, αλλά τον ανταγωνισμό μεταξύ του Λ

Οι διαφορετικοί τρόποι έκφρασης των συναισθημάτων μας

Άκουσα πριν καιρό σε μια συλλογή ξένων τραγουδιών ένα πολύ όμορφο τραγούδι, το οποίο αρχικά είχα ερμηνεύσει λάθος αλλά μετά από αναζήτηση είδα ότι η πραγματική ιστορία πίσω από το τραγούδι είναι πολύ πιο γλυκιά από ότι είχα σκεφτεί στην αρχή. Το τραγούδι είναι το "I'm not in love" των 10cc και ακολουθούν οι στίχοι με μετάφραση και τον σύνδεσμο στο τέλος του άρθρου:   "I'm not in love / Δεν είμαι ερωτευμένος So don't forget it / Οπότε μην ξεχνάς It's just a silly phase I'm going through / Ότι α πλώς περνάω μια χαζή φάση And just because / Κι επειδή I call you up / Σε παίρνω τηλέφωνο Don't get me wrong, don't think you've got it made / Μην μπερδεύεσαι , μη νομίζεις ότι πέτυχες I'm not in love, no no, it's because / Δεν είμαι ερωτευμένος, όχι, όχι, είναι επειδή   I like to see you / Θέλω να σε βλέπω But then again / Αλλά και πάλι That doesn't mean you mean that much to me / Αυτό δεν σημαίνει

Ψυχική ανθεκτικότητα

Με την έννοια ψυχική ανθεκτικότητα αναφερόμαστε στην ικανότητα ενός ατόμου να ξεπεράσει δύσκολες και στρεσογόνες καταστάσεις και να βγει πιο δυνατός μέσα από αυτές. Η εργασιακή καθημερινότητα, η οικογενειακή συνθήκη διαβίωσης αλλά και το κοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο ζούμε επηρεάζει την ψυχική μας κατάσταση. Όταν αντιμετωπίζουμε προβλήματα και δύσκολες καταστάσεις σε ένα από τα παραπάνω "σκέλη" της ζωής μας τότε τα υπόλοιπα λειτουργούν ως προστατευτικοί παράγοντες για να μπορέσουμε να ανακάμψουμε.  Τι γίνεται όταν νιώθουμε πως καταρρέουν οι αντοχές μας, υπάρχει αίσθηση αποσύνδεσης, αρνητικά συναισθήματα, οικογενειακές συγκρούσεις, απογοήτευση από τους "σημαντικούς άλλους" και οικονομικές δυσκολίες;  Τότε τα πράγματα δυσκολεύουν αρκετά. Η δουλειά που έχουμε να κάνουμε για να επιτύχουμε την ανάκαμψη είναι δύσκολη και αρκετά επώδυνη. Ωστόσο, δεν είναι αδύνατη . Άλλωστε "τα αγαθά κόποις κτώνται" και η ψυχική ανθεκτικότητα είναι μέγιστο αγαθό κα