Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017

Πάμε βόλτα: "La nιña Frida"/"Η μικρή Φρίντα"
Κυριακή πρωί και τι καλύτερο από έναν όμορφο χαλαρό καφέ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης; Περίπατος δίπλα στη θάλασσα και στη συνέχεια χαλαρό καφεδάκι με καλή παρέα και κουβεντούλα. Το ερώτημα βασικό και κλασικό… «που θα πάμε;». Μα φυσικά και ξέραμε. Στη «μικρή Φρίντα» ή σε άπταιστα ισπανικά «la niña Frida». Ένα γλυκό, μικρό (αρκετά) και ζεστό περιβάλλον πλησίον του βυζαντινού μνημείου της Παναγίας Αχειροποιήτου (Αχειροποιήτου 4). Όμορφα χρώματα στους τοίχους, χαμηλή μουσική, ωραίος στολισμός, καλά προϊόντα και οικονομικές τιμές είναι τα στοιχεία που δημιουργούν το τελικό ευχάριστο αποτέλεσμα. Συστήνουμε ανεπιφύλακτα στους κατοίκους και επισκέπτες της κόρης του Θερμαϊκού να επισκεφτούν την «μικρή Φρίντα». Η οποία δεν είναι μια απλή καφετέρια αλλά μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Συλλογικής και Κοινωνικής Ωφέλειας (ΚοινΣΕπ). Τι είναι αυτό το μικρό καφέ; 
Οι ιθύνοντες απαντούν στην σελίδα που διατηρούν στο facebook (κάντε κλικ εδώ) ως εξής…
«Η "μικρή Φρίντα" είναι μία Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Συλλογικής και Κοινωνικής Ωφέλειας. Ιδρύθηκε το 2016 και αποτελείται από 5 μέλη. Βασικοί στόχοι της η δημιουργία ενός καφέ – γκαλερί που θα χρησιμοποιείται ως έδρα του συνεταιρισμού, η προώθηση δραστηριοτήτων πολιτισμού, τέχνης και ανάδειξης της ιστορικής κληρονομιάς της πόλης, η κάλυψη διάφορων αναγκών της συλλογικότητας (πολιτισμός, περιβάλλον, οικολογία, εκπαίδευση) μέσω παροχών κοινής ωφέλειας και αξιοποίησης τοπικών προϊόντων, καθώς και ο εξωραϊσμός της περιοχής ώστε να αναδειχτεί με τον καλύτερο τρόπο το βυζαντινό μνημείο της Αχειροποιήτου.
Τον συνεταιρισμό μας διακατέχει ο κοινωνικός και όχι ο κερδοσκοπικός χαρακτήρας, στοιχεία που διακρίνονται στο θεωρημένο από το Υπουργείο Καταστατικό που διέπει τη λειτουργία του. Μέσω της συνεργασίας και της συλλογικής προσπάθειας στοχεύουμε στην καταπολέμηση της ανεργίας, την ενίσχυση της νέας επιχειρηματικότητας και την ενδυνάμωση της τοπικής συνοχής, της ανάπτυξης και της ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς». 


Γιατί «μικρή Φρίντα»; 
(οι ιθύνοντες και πάλι απαντούν στην επίσημη σελίδα του καφέ)

«Μας ρωτάτε γιατί "μικρή Φρίντα". Πρωταρχικό ρόλο στην επιλογή του ονόματος «μικρή Φρίντα» έπαιξε το γεγονός ότι στις αυτοπροσωπογραφίες της Φρίντα Κάλο, κυριαρχεί το μοτίβο του πόνου, τον οποίο γνώρισε από πολύ μικρή ηλικία. Η Φρίντα ήταν μόλις 6 ετών όταν ασθένησε σοβαρά και έχασε εν μέρει την κινητικότητα στο ένα της πόδι, με αποτέλεσμα οι συμμαθητές της να την αποφεύγουν και να την αποκαλούν "Κουτσοφρίντα". Προκειμένου να καταπολεμήσει την μοναξιά της, η Φρίντα δημιούργησε στο μυαλό της μια δεύτερη, μικρή Φρίντα, χαρούμενη και κυρίως ελεύθερη από τα δεσμά του πόνου και της μοναξιάς. Η μικρή Φρίντα έγινε η καλύτερή της φίλη. Πέρα από το αυτονόητο, που αφορά στο μέγεθος του χώρου μας και την αγάπη για την ίδια την τέχνη της Κάλο (και όχι μόνο), καταλήξαμε στο όνομα «μικρή Φρίντα» γιατί θέλαμε να δημιουργήσουμε έναν χώρο ιδιαίτερο.Έναν χώρο, όπου ο καθένας, ανεξαρτήτως ηλικίας και υποβάθρου θα μπορεί να βρεί έναν φίλο. Να ενταχθεί σε μια νέα παρέα, να αποκτήσει ένα νέο ενδιαφέρον που αφορά στον πολιτισμό και στα κοινά της πόλης μας - μέσα από τις δραστηριότητες που σχεδιάζουμε για το μέλλον. 

Αυτό είναι η «μικρή Φρίντα». 
Μικρή, χαρούμενη, ελεύθερη. 
Καλώς βρεθήκαμε.
Viva la vida!»Αυτά λοιπόν για τη «μικρή Φρίντα». Εμείς συνεχίζουμε την περιπλάνησή μας στον κόσμο και όπου μπορούμε σας παίρνουμε μαζί μας… και που ξέρετε κάπου μπορεί να συναντηθούμε! Φιλιά πολλά φίλοι μου… καλός σας βράδυ!

Μπαλντίδης Κωνσταντίνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
•Δεν επιτρέπονται τα «greeklish» (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) και η γραφή με κεφαλαία (Caps) .
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
Προσοχή: 1. Η σελίδα λειτουργεί σε εθελοντική βάση. Τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.
2. Όσοι και όσες απευθύνονται στη διαχείρηση με απορίες και ερωτήσεις είναι απαραίτητο να αναγράφουν και το e-mail τους για τη δυνατότητα απάντησης.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την βοήθεια σας!