Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μαθήματα ζωής μέσα από video games!


Πλέον έχει αποδειχθεί περίτρανα ότι τα βιντεοπαιχνίδια όχι μόνο αποτελούν κομμάτι της καθημερινότητάς μου, αλλά σε κάποιο βαθμό με έχουν επηρεάσει. Πώς θα μπορούσε άλλωστε να συμβεί το αντίθετο μετά από τόσα χρόνια ενασχόλησης; Θες δεν θες, κάποια στιγμή θα σε βάλουν στον κόσμο τους.

Έχοντας φτάσει σε τέτοιο σημείο, παρατήρησα κάτι το οποίο συμβαίνει σχεδόν σε όλα τα παιχνίδια (τουλάχιστον αυτά που έχουν μια δόση δράσης, σε όποια κατηγορία κι αν ανήκουν) και το οποίο δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι ταιριάζει και στην πραγματική ζωή, μέχρι που το είδα γραμμένο κάπου. Είδα λοιπόν μια μέρα κάποιος να έχει αναρτήσει το εξής: «Αν υπάρχει κάτι που μου δίδαξαν τα βιντεοπαιχνίδια είναι ότι, όσο συναντάς μπροστά σου εχθρούς, σημαίνει ότι οδεύεις προς την σωστή κατεύθυνση». Αυτή η πρόταση απευθύνεται τόσο στα διάφορα βιντεοπαιχνίδια δράσης που λειτουργούν κατ’ αυτό τον τρόπο, όσο και στην πραγματική ζωή και, κρίνοντας από το είδος της ανάρτησης, αυτός που την έγραψε εννοούσε την δεύτερη περίπτωση.

Για να πιάσουμε το θέμα από τον φανταστικό κόσμο πρώτα, αυτό όντως ισχύει. Σε κάθε αποστολή που θα αναλάβει ο ήρωας του εκάστοτε παιχνιδιού, πρέπει να αντιμετωπίσει κάποιους εχθρούς. Ποτέ, μα ποτέ όμως, δεν υπάρχει κάποια ήρεμη αποστολή. Πάντα κάτι θα υπάρχει, ή θα κρύβεται, ή θα πρέπει ο ήρωας να κρυφτεί, πάντως οι αντίπαλοι θα είναι εκεί. Κι αν κάποια στιγμή μπερδευτείς και δεν ξέρεις προς τα πού να πας; Τότε κοιτάς πού είναι οι αντίπαλοι αυτοί και ξέρεις ότι προς εκεί πρέπει να κατευθυνθείς. Εδώ δεν μιλάω γενικά και αόριστα, αυτό όντως συμβαίνει, και όσοι παίζουν θα το ξέρουν.

Πάμε τώρα στην πραγματική ζωή. Πόσες φορές δεν λέμε ότι πρέπει ο καθένας μας να παλέψει γι’ αυτά που θέλει να αποκτήσει; Να ανέβει τον ανήφορο μέχρι να φτάσει εκεί που θέλει; Ο δρόμος ποτέ δεν είναι ευθύς κι ασφαλτοστρωμένος. Έστω να είναι μερικά τμήματά του έτσι, ωστόσο στο μεγαλύτερο μέρος του είναι γεμάτος στροφές και κακοτράχαλος. Και φυσικά, ποτέ δεν λείπουν οι «αντίπαλοι», ο ανταγωνισμός. Άτομα που συναντάμε και προσπαθούν σε κάθε μας βήμα να μας βάλουν τρικλοποδιά για να φάμε τα μούτρα μας. Ναι αλλά τι σημαίνει αυτό; Θα προσπαθούσαν να το κάνουν αυτό αν δεν θεωρούσαν ότι κινδυνεύουν από εμάς και δεν μας έβλεπαν σαν απειλή; Δε νομίζω. Βέβαια υπάρχουν κι αυτοί που θα μας ρίξουν έτσι για την πλάκα τους, αλλά συνήθως όσοι θέλουν να μας ρίξουν, έχουν κάτι να κερδίσουν. Εφόσον λοιπόν φαινόμαστε σαν απειλή σε όλους αυτούς, σημαίνει ότι κάτι κάνουμε σωστά, ότι βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο προς την προσωπική μας επιτυχία. Με άλλα λόγια, οδεύουμε προς την σωστή κατεύθυνση.

Όπως λοιπόν σε διάφορα βιντεοπαιχνίδια εμείς πάμε προετοιμασμένοι για το τι θα αντιμετωπίσουμε και φροντίζουμε να βαδίζουμε προσεκτικά ώστε να μην φάμε τα μούτρα μας και καταφέρνουμε να βγάλουμε από την μέση τους αντιπάλους κι εν τέλει να πετύχουμε τον στόχο μας, έτσι πρέπει να είμαστε και στην πραγματική μας ζωή. Δεν χρειάζεται φόβος εδώ. Ο καθένας μας είναι εξοπλισμένος με τα δικά του εφόδια, αυτά που μας βοηθάνε να τα καταφέρουμε, είτε πρόκειται για μόρφωση, είτε για ευφυΐα, είτε για πνεύμα, είτε για μια δόση πονηριάς, είτε ό,τι άλλο διαθέτουμε. Στόχος μας είναι να πετύχουμε αυτό που θέλουμε, και για κανέναν δεν αξίζει να τα παρατήσουμε. Προχωράμε λοιπόν προετοιμασμένοι, γνωρίζοντας ότι όσο πιο κοντά πάμε τόσο θα μας δυσκολεύουν οι αντίπαλοι. Αυτό είναι ένα ακόμα χαρακτηριστικό των παιχνιδιών που βλέπουμε κι εδώ: όσο κοντεύουμε στο τέλος της ιστορίας, τόσο πιο δυνατοί γίνονται οι εχθροί. Αυτό όμως με την σειρά του σημαίνει ότι πλησιάζουμε. Για να πετύχουμε αυτό που θέλουμε θα πρέπει να περάσουμε μέσα από την φωτιά. Δεν λέω, θα καούμε λίγο, ή πολύ, ανάλογα με το πόσο προσεκτικοί ή επιπόλαιοι είμαστε. Μπορεί όμως και να μην καούμε καθόλου. Δεν θα το μάθουμε ποτέ αν δεν το τολμήσουμε.


Οφείλω να τονίσω και πάλι ότι σκοπός είναι να μην δειλιάζουμε, να μην τρέχουμε πίσω στην ασφάλεια. Ναι, μερικές φορές θέλουμε ένα διάλειμμα. Από τον ασφαλή δρόμο όμως ποτέ δεν θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε την αποστολή μας, κι εδώ αναφέρομαι και στις δυο περιπτώσεις. Είχα πετύχει μια άλλη φορά μια διαφορετική ανάρτηση (όχι από το ίδιο άτομο), η οποία μπορεί άνετα να κολλήσει κι εδώ. Έλεγε «Αν μερικές φορές νιώθεις ότι όλο το σύμπαν είναι εναντίον σου, αυτό ίσως να συμβαίνει γιατί μόνο έτσι μπορούν να σε σταματήσουν». Οπότε κι εμείς δεν τους κάνουμε την χάρη να σταματήσουμε. Ξαποσταίνουμε λίγο, αλλά δεν σταματάμε. Βλέποντας τι μας περιμένει μέχρι να φτάσουμε στην κορυφή, παίρνουμε μια ανάσα και προχωράμε. Σε πείσμα όλων όσων θέλουν να μας δουν πεσμένους, εμείς δείχνουμε ότι, έστω κι αν πέσουμε, θα ξανασηκωθούμε και τότε θα είναι η σειρά τους να φοβούνται μην τους ρίξουμε εμείς.

Σμαράγδα Θεοδωρίδου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δύο θρύλοι, μια έχθρα, ένα ατύχημα, και μια ιστορία αμοιβαίου σεβασμού

Ένα απόγευμα πριν χρόνια, ο μπαμπάς μου ετοιμαζόταν να παρακολουθήσει μια ταινία και πρότεινε να την δω κι εγώ, παρόλο που ήξερε ότι το θέμα της ταινίας δεν με ενδιέφερε στο ελάχιστο. Το ίδιο ήξερα κι εγώ, ωστόσο όμως έκατσα να την δω κι εν τέλει το θέαμα δικαίωσε πλήρως την απόφασή μου. Η ταινία έχει τίτλο "Rush" (2013) και αφορά την πραγματική ιστορία του ατυχήματος του Αυστριακού Νίκι Λάουντα (τον οποίο υποδύεται ο Daniel Brühl) σε αγώνα της Formula 1 το 1976, και την ισχυρή κόντρα του με τον Βρετανό Τζέιμς Χαντ (τον οποίο υποδύεται ο Chris Hemsworth) για την κατάκτηση του παγκόσμιου τίτλου εκείνη τη χρονιά. Οι δύο αυτοί αγωνιστές της Formula 1 έμειναν στην ιστορία του αθλήματος ως θρύλοι (έτσι προκύπτει και ο τίτλος). Τόσο πριν όσο και μετά την παρακολούθηση της ταινίας, η Formula 1 σαν διοργάνωση πάντα με αφήνει παγερά αδιάφορη. Η ταινία όμως είναι ένα αριστούργημα γιατί δεν προβάλλει απλώς την ιστορία γύρω από το ατύχημα, αλλά τον ανταγωνισμό μεταξύ του Λ

Οι διαφορετικοί τρόποι έκφρασης των συναισθημάτων μας

Άκουσα πριν καιρό σε μια συλλογή ξένων τραγουδιών ένα πολύ όμορφο τραγούδι, το οποίο αρχικά είχα ερμηνεύσει λάθος αλλά μετά από αναζήτηση είδα ότι η πραγματική ιστορία πίσω από το τραγούδι είναι πολύ πιο γλυκιά από ότι είχα σκεφτεί στην αρχή. Το τραγούδι είναι το "I'm not in love" των 10cc και ακολουθούν οι στίχοι με μετάφραση και τον σύνδεσμο στο τέλος του άρθρου:   "I'm not in love / Δεν είμαι ερωτευμένος So don't forget it / Οπότε μην ξεχνάς It's just a silly phase I'm going through / Ότι α πλώς περνάω μια χαζή φάση And just because / Κι επειδή I call you up / Σε παίρνω τηλέφωνο Don't get me wrong, don't think you've got it made / Μην μπερδεύεσαι , μη νομίζεις ότι πέτυχες I'm not in love, no no, it's because / Δεν είμαι ερωτευμένος, όχι, όχι, είναι επειδή   I like to see you / Θέλω να σε βλέπω But then again / Αλλά και πάλι That doesn't mean you mean that much to me / Αυτό δεν σημαίνει

Ψυχική ανθεκτικότητα

Με την έννοια ψυχική ανθεκτικότητα αναφερόμαστε στην ικανότητα ενός ατόμου να ξεπεράσει δύσκολες και στρεσογόνες καταστάσεις και να βγει πιο δυνατός μέσα από αυτές. Η εργασιακή καθημερινότητα, η οικογενειακή συνθήκη διαβίωσης αλλά και το κοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο ζούμε επηρεάζει την ψυχική μας κατάσταση. Όταν αντιμετωπίζουμε προβλήματα και δύσκολες καταστάσεις σε ένα από τα παραπάνω "σκέλη" της ζωής μας τότε τα υπόλοιπα λειτουργούν ως προστατευτικοί παράγοντες για να μπορέσουμε να ανακάμψουμε.  Τι γίνεται όταν νιώθουμε πως καταρρέουν οι αντοχές μας, υπάρχει αίσθηση αποσύνδεσης, αρνητικά συναισθήματα, οικογενειακές συγκρούσεις, απογοήτευση από τους "σημαντικούς άλλους" και οικονομικές δυσκολίες;  Τότε τα πράγματα δυσκολεύουν αρκετά. Η δουλειά που έχουμε να κάνουμε για να επιτύχουμε την ανάκαμψη είναι δύσκολη και αρκετά επώδυνη. Ωστόσο, δεν είναι αδύνατη . Άλλωστε "τα αγαθά κόποις κτώνται" και η ψυχική ανθεκτικότητα είναι μέγιστο αγαθό κα