Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017

Randian: Ο καλλιτέχνης που δεν είχε χέρια και πόδια!
Ο ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΧΕΡΙΑ ΟΥΤΕ ΠΟΔΙΑ. ΕΜΕΙΝΕ ΓΝΩΣΤΟΣ ΚΑΙ ΩΣ "ΦΡΙΚΙΟ" ΣΕ ΕΝΑ ΤΣΙΡΚΟ. ΚΑΠΝΙΖΕ, ΞΥΡΙΖΟΤΑΝ ΚΑΙ ΕΓΡΑΦΕ. ΓΝΩΡΙΖΕ 4 ΓΛΩΣΣΕΣ, ΠΑΝΤΡΕΥΤΗΚΕ, ΕΚΑΝΕ 5 ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΕ ΕΝΑ ΦΙΛΜ. ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΗΤΑΝ RANDIAN.


Ο άνδρας της εικόνας ήταν γνωστός ως Prince Randian (μερικές φορές τον ξέρουν σαν Rardion ή Randion). Παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, έκανε μια επιτυχημένη καριέρα στο τσίρκο και κατάφερε να ζήσει μια κανονική ζωή, όσο δυνατόν ήταν αυτό. Γεννήθηκε από σκλάβους γονείς το 1871 στη Βρετανική Γουιάνα. Οι γονείς του ήταν Ινδοί και το πραγματικό του όνομα παραμένει άγνωστο. Ο Randian γεννήθηκε χωρίς πόδια και χέρια λόγω του σπάνιου συνδρόμου tetra-amelia. Τα άτομα με αυτό το σύνδρομο έχουν ανωμαλίες στη δομή του προσώπου και του σκελετού κι αντιμετωπίζουν καρδιακά προβλήματα. Συνήθως, τα παιδιά γεννιούνται νεκρά ή πεθαίνουν αμέσως μετά τη γέννησή τους. Ο Randian ήταν μία από τις σπάνιες περιπτώσεις των βρεφών που επέζησαν.


Τα σκετσάκια του αποτελούνταν από μια σειρά απλών καθημερινών πράξεων που κανονικά δεν μπορούσαν να γίνουν από άντρα χωρίς χέρια και πόδια. Και τα έκανε με ευελιξία και ευκολία. Ξυριζόταν, έγραφε και κάπνιζε. Ίσως η πιο διάσημη παράστασή του ήταν όταν κάπνιζε χρησιμοποιώντας μόνο το στόμα του. Αρχικά, θρυμμάτιζε τον καπνό σε ένα κομμάτι χαρτί και έπειτα τον άναβε με τον αγκώνα, τρίβοντας το στο κουτί. Άφηνε το σπίρτο πάνω στο κιβώτιο και έτσι άναβε το τσιγάρο. Λέγεται ότι όλα τα υλικά που χρησιμοποίησε για τις παραστάσεις του ήταν μέσα σε ένα ξύλινο κιβώτιο που είχε κατασκευάσει και ζωγραφίσει ο ίδιος. Είχε σχεδιάσει ακόμα και την κλειδαριά του κιβωτίου. Όλα αυτά έγιναν φορώντας μια συγκεκριμένη μάλλινη στολή. Η στολή είχε σκοπό να τον κάνει να φαίνεται μικρότερος και πολύ πιο παράξενος.

Το 1932 του δόθηκε η ευκαιρία να παίξει στην ταινία "Freaks" του Todd Browning μαζί με αρκετούς άλλους που ο κόσμος θεωρούσε "φρικιά". Η ταινία φάνηκε να τον κάνει τον πιο διάσημο στο show του.


Το βασικό του ψευδώνυμο ήταν Πρίγκιπας Randian, αλλά ήταν γνωστός και με πολλά άλλα, όπως Snake Man, ο Σκίουρος, ο άνθρωπος Κάμπια, Living Body, το Μαξιλάρι και ο Πατάτας. Στην προσωπική του ζωή λέγεται ότι είχε μια ιδιαίτερη αίσθηση του χιούμορ. Τα ταλέντα του βοήθησαν να βρει και μια σύζυγο. Κατά τη διάρκεια της ζωής του ήταν ανεξάρτητος και ικανοποιούσε τις καθημερινές του ανάγκες από μόνος του. Μιλούσε Ινδικά, Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά και είχε πέντε παιδιά με τη σύζυγό του Sarah. Όταν δεν πήγαιναν σε περιηγήσεις με το τσίρκο ή σε καρναβάλια, ζούσαν μαζί στο εξοχικό τους στο Νιου Τζέρσεϋ. Αν και οι άνθρωποι που γεννιούνται με αυτό το σύνδρομο δεν κατάφεραν να επιβιώσουν καν και να φτάσουν στην παιδική τους ηλικία, ο πρίγκιπας Randian κατάφερε να ζήσει έξι δεκαετίες (και κάπνιζε σε όλη τη διάρκεια της ζωής του).

Ο Ράντιαν πέθανε στις 19:00 μ.μ. στις 19 Δεκεμβρίου του 1934 σε ηλικία 63 ετών από καρδιακή προσβολή λίγο μετά την τελευταία ερμηνεία του στο Μουσείο Σαμ Βάγκνερ στην 14th Street στη Νέα Υόρκη.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε ένα από τα πιο γνωστά του show.


Αντώνης Καρατζής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
•Δεν επιτρέπονται τα «greeklish» (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) και η γραφή με κεφαλαία (Caps) .
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
Προσοχή: 1. Η σελίδα λειτουργεί σε εθελοντική βάση. Τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.
2. Όσοι και όσες απευθύνονται στη διαχείρηση με απορίες και ερωτήσεις είναι απαραίτητο να αναγράφουν και το e-mail τους για τη δυνατότητα απάντησης.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την βοήθεια σας!