Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Randian: Ο καλλιτέχνης που δεν είχε χέρια και πόδια!




Ο ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΧΕΡΙΑ ΟΥΤΕ ΠΟΔΙΑ. ΕΜΕΙΝΕ ΓΝΩΣΤΟΣ ΚΑΙ ΩΣ "ΦΡΙΚΙΟ" ΣΕ ΕΝΑ ΤΣΙΡΚΟ. ΚΑΠΝΙΖΕ, ΞΥΡΙΖΟΤΑΝ ΚΑΙ ΕΓΡΑΦΕ. ΓΝΩΡΙΖΕ 4 ΓΛΩΣΣΕΣ, ΠΑΝΤΡΕΥΤΗΚΕ, ΕΚΑΝΕ 5 ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΕ ΕΝΑ ΦΙΛΜ. ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΗΤΑΝ RANDIAN.


Ο άνδρας της εικόνας ήταν γνωστός ως Prince Randian (μερικές φορές τον ξέρουν σαν Rardion ή Randion). Παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, έκανε μια επιτυχημένη καριέρα στο τσίρκο και κατάφερε να ζήσει μια κανονική ζωή, όσο δυνατόν ήταν αυτό. Γεννήθηκε από σκλάβους γονείς το 1871 στη Βρετανική Γουιάνα. Οι γονείς του ήταν Ινδοί και το πραγματικό του όνομα παραμένει άγνωστο. Ο Randian γεννήθηκε χωρίς πόδια και χέρια λόγω του σπάνιου συνδρόμου tetra-amelia. Τα άτομα με αυτό το σύνδρομο έχουν ανωμαλίες στη δομή του προσώπου και του σκελετού κι αντιμετωπίζουν καρδιακά προβλήματα. Συνήθως, τα παιδιά γεννιούνται νεκρά ή πεθαίνουν αμέσως μετά τη γέννησή τους. Ο Randian ήταν μία από τις σπάνιες περιπτώσεις των βρεφών που επέζησαν.


Τα σκετσάκια του αποτελούνταν από μια σειρά απλών καθημερινών πράξεων που κανονικά δεν μπορούσαν να γίνουν από άντρα χωρίς χέρια και πόδια. Και τα έκανε με ευελιξία και ευκολία. Ξυριζόταν, έγραφε και κάπνιζε. Ίσως η πιο διάσημη παράστασή του ήταν όταν κάπνιζε χρησιμοποιώντας μόνο το στόμα του. Αρχικά, θρυμμάτιζε τον καπνό σε ένα κομμάτι χαρτί και έπειτα τον άναβε με τον αγκώνα, τρίβοντας το στο κουτί. Άφηνε το σπίρτο πάνω στο κιβώτιο και έτσι άναβε το τσιγάρο. Λέγεται ότι όλα τα υλικά που χρησιμοποίησε για τις παραστάσεις του ήταν μέσα σε ένα ξύλινο κιβώτιο που είχε κατασκευάσει και ζωγραφίσει ο ίδιος. Είχε σχεδιάσει ακόμα και την κλειδαριά του κιβωτίου. Όλα αυτά έγιναν φορώντας μια συγκεκριμένη μάλλινη στολή. Η στολή είχε σκοπό να τον κάνει να φαίνεται μικρότερος και πολύ πιο παράξενος.

Το 1932 του δόθηκε η ευκαιρία να παίξει στην ταινία "Freaks" του Todd Browning μαζί με αρκετούς άλλους που ο κόσμος θεωρούσε "φρικιά". Η ταινία φάνηκε να τον κάνει τον πιο διάσημο στο show του.


Το βασικό του ψευδώνυμο ήταν Πρίγκιπας Randian, αλλά ήταν γνωστός και με πολλά άλλα, όπως Snake Man, ο Σκίουρος, ο άνθρωπος Κάμπια, Living Body, το Μαξιλάρι και ο Πατάτας. Στην προσωπική του ζωή λέγεται ότι είχε μια ιδιαίτερη αίσθηση του χιούμορ. Τα ταλέντα του βοήθησαν να βρει και μια σύζυγο. Κατά τη διάρκεια της ζωής του ήταν ανεξάρτητος και ικανοποιούσε τις καθημερινές του ανάγκες από μόνος του. Μιλούσε Ινδικά, Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά και είχε πέντε παιδιά με τη σύζυγό του Sarah. Όταν δεν πήγαιναν σε περιηγήσεις με το τσίρκο ή σε καρναβάλια, ζούσαν μαζί στο εξοχικό τους στο Νιου Τζέρσεϋ. Αν και οι άνθρωποι που γεννιούνται με αυτό το σύνδρομο δεν κατάφεραν να επιβιώσουν καν και να φτάσουν στην παιδική τους ηλικία, ο πρίγκιπας Randian κατάφερε να ζήσει έξι δεκαετίες (και κάπνιζε σε όλη τη διάρκεια της ζωής του).

Ο Ράντιαν πέθανε στις 19:00 μ.μ. στις 19 Δεκεμβρίου του 1934 σε ηλικία 63 ετών από καρδιακή προσβολή λίγο μετά την τελευταία ερμηνεία του στο Μουσείο Σαμ Βάγκνερ στην 14th Street στη Νέα Υόρκη.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε ένα από τα πιο γνωστά του show.


Αντώνης Καρατζής

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δύο θρύλοι, μια έχθρα, ένα ατύχημα, και μια ιστορία αμοιβαίου σεβασμού

Ένα απόγευμα πριν χρόνια, ο μπαμπάς μου ετοιμαζόταν να παρακολουθήσει μια ταινία και πρότεινε να την δω κι εγώ, παρόλο που ήξερε ότι το θέμα της ταινίας δεν με ενδιέφερε στο ελάχιστο. Το ίδιο ήξερα κι εγώ, ωστόσο όμως έκατσα να την δω κι εν τέλει το θέαμα δικαίωσε πλήρως την απόφασή μου. Η ταινία έχει τίτλο "Rush" (2013) και αφορά την πραγματική ιστορία του ατυχήματος του Αυστριακού Νίκι Λάουντα (τον οποίο υποδύεται ο Daniel Brühl) σε αγώνα της Formula 1 το 1976, και την ισχυρή κόντρα του με τον Βρετανό Τζέιμς Χαντ (τον οποίο υποδύεται ο Chris Hemsworth) για την κατάκτηση του παγκόσμιου τίτλου εκείνη τη χρονιά. Οι δύο αυτοί αγωνιστές της Formula 1 έμειναν στην ιστορία του αθλήματος ως θρύλοι (έτσι προκύπτει και ο τίτλος). Τόσο πριν όσο και μετά την παρακολούθηση της ταινίας, η Formula 1 σαν διοργάνωση πάντα με αφήνει παγερά αδιάφορη. Η ταινία όμως είναι ένα αριστούργημα γιατί δεν προβάλλει απλώς την ιστορία γύρω από το ατύχημα, αλλά τον ανταγωνισμό μεταξύ του Λ

Οι διαφορετικοί τρόποι έκφρασης των συναισθημάτων μας

Άκουσα πριν καιρό σε μια συλλογή ξένων τραγουδιών ένα πολύ όμορφο τραγούδι, το οποίο αρχικά είχα ερμηνεύσει λάθος αλλά μετά από αναζήτηση είδα ότι η πραγματική ιστορία πίσω από το τραγούδι είναι πολύ πιο γλυκιά από ότι είχα σκεφτεί στην αρχή. Το τραγούδι είναι το "I'm not in love" των 10cc και ακολουθούν οι στίχοι με μετάφραση και τον σύνδεσμο στο τέλος του άρθρου:   "I'm not in love / Δεν είμαι ερωτευμένος So don't forget it / Οπότε μην ξεχνάς It's just a silly phase I'm going through / Ότι α πλώς περνάω μια χαζή φάση And just because / Κι επειδή I call you up / Σε παίρνω τηλέφωνο Don't get me wrong, don't think you've got it made / Μην μπερδεύεσαι , μη νομίζεις ότι πέτυχες I'm not in love, no no, it's because / Δεν είμαι ερωτευμένος, όχι, όχι, είναι επειδή   I like to see you / Θέλω να σε βλέπω But then again / Αλλά και πάλι That doesn't mean you mean that much to me / Αυτό δεν σημαίνει

Ψυχική ανθεκτικότητα

Με την έννοια ψυχική ανθεκτικότητα αναφερόμαστε στην ικανότητα ενός ατόμου να ξεπεράσει δύσκολες και στρεσογόνες καταστάσεις και να βγει πιο δυνατός μέσα από αυτές. Η εργασιακή καθημερινότητα, η οικογενειακή συνθήκη διαβίωσης αλλά και το κοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο ζούμε επηρεάζει την ψυχική μας κατάσταση. Όταν αντιμετωπίζουμε προβλήματα και δύσκολες καταστάσεις σε ένα από τα παραπάνω "σκέλη" της ζωής μας τότε τα υπόλοιπα λειτουργούν ως προστατευτικοί παράγοντες για να μπορέσουμε να ανακάμψουμε.  Τι γίνεται όταν νιώθουμε πως καταρρέουν οι αντοχές μας, υπάρχει αίσθηση αποσύνδεσης, αρνητικά συναισθήματα, οικογενειακές συγκρούσεις, απογοήτευση από τους "σημαντικούς άλλους" και οικονομικές δυσκολίες;  Τότε τα πράγματα δυσκολεύουν αρκετά. Η δουλειά που έχουμε να κάνουμε για να επιτύχουμε την ανάκαμψη είναι δύσκολη και αρκετά επώδυνη. Ωστόσο, δεν είναι αδύνατη . Άλλωστε "τα αγαθά κόποις κτώνται" και η ψυχική ανθεκτικότητα είναι μέγιστο αγαθό κα