Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018

Sam Childers: ένας πρώην έμπορος ναρκωτικών που έγινε ο σωτήρας εκατοντάδων ορφανών παιδιών στην Αφρική!

"Η αληθινή ιστορία του Sam Childers, ενός πρώην εμπόρου ναρκωτικών, ο οποίος έκανε στροφή στη ζωή του, έγινε ο σωτήρας εκατοντάδων ορφανών παιδιών στην Αφρική που στρατολογούνταν με τη βία και ίδρυσε τo δικό του ορφανοτροφείο στο Νότιο Σουδάν."
Όλοι έχουμε ακούσει ή μπορεί και να έχουμε γνωρίσει κάποιους ανθρώπους, οι οποίοι άλλαξαν άρδην και από κοινωνικά περιθωριακοί που θεωρούνταν, όχι μόνο έφτιαξαν πάλι από την αρχή τη ζωή τους, αλλά αποτέλεσαν παραδείγματα προς μίμηση για όλους μας. Ένας από αυτούς είναι ο Sam Childers, ένας κακοποιός που έγινε φύλακας άγγελος για πολλά παιδιά στην Ανατολική Αφρική. 


Τα πρώτα του χρόνια στο έγκλημα.

Ο Sam Childers γεννήθηκε στην Pennsylvania των Ηνωμένων Πολιτειών το 1963. Οι γονείς του ήταν βιοπαλαιστές και προσπάθησαν από την αρχή, όσο μπορούσαν, να του παρέχουν όλα τα εφόδια που θα χρειαζόταν ένα παιδί για να μεγαλώσει σωστά. Όπως βέβαια αποδείχτηκε στη συνέχεια, ανεπιτυχώς. Στα πρώτα χρόνια της εφηβείας του, ο Sam πρωταγωνιστούσε στους καυγάδες και στις αψιμαχίες, ενώ παράλληλα πουλούσε μαριχουάνα, αλκοόλ και σκληρά ναρκωτικά. Όσο περνούσαν τα χρόνια τόσο πιο πολύ ωθούνταν στη βίαιη ζωή και το έγκλημα μέχρι που έγινε φρουρός για «βαποράκια». Σε αυτό το στάδιο της ζωής του γνώρισε και παντρεύτηκε τη γυναίκα της ζωής του, τη Lynn, μια στρίπερ, η οποία εργαζόταν σε ένα κλαμπ στην Pennsylvania. Δε θα αργούσε η στιγμή που θα συλλαμβανόταν και θα έμπαινε φυλακή και αυτή η στιγμή ήρθε μερικά χρόνια αργότερα.


Η αποφυλάκιση και η αλλαγή.

Μόλις αποφυλακίστηκε, ο Sam αποκατέστησε τη σχέση του με το Θεό και άρχισε να ζει μια φυσιολογική ζωή μαζί με τη γυναίκα και την κόρη του. Σιγά σιγά τα πράγματα πήγαιναν καλύτερα γι’ αυτόν και την οικογένειά του, αφού άρχισε να επενδύει πολύ αποτελεσματικά σε μια δική του επιχείρηση με κατασκευές κτιρίων. Ακόμη δεν είχε την παραμικρή υποψία για το τι τον περίμενε στη συνέχεια. Μαζί με τη γυναίκα του άρχισαν να κηρύσσουν το λόγο του Θεού σε ένα χώρο που είχαν δημιουργήσει για αυτό το σκοπό. Μία μέρα ένας ιερέας πλησίασε τον Sam και του ζήτησε να ταξιδέψει στην Αφρική και συγκεκριμένα στο Νότιο Σουδάν που είχε ξεσπάσει πόλεμος για να κατασκευάσει τυχόν κατεστραμμένα σπίτια, να παρακολουθήσει ιδίοις όμμασι τα γεγονότα και να καταγράψει τις φρικαλεότητες που λάμβαναν χώρα για να ευαισθητοποιήσει διάφορους οργανισμούς να στείλουν ιατρική βοήθεια. Ο Sam δέχτηκε με χαρά χωρίς καν να το συζητήσει με την οικογένεια του.Στη δίνη του εμφυλίου.

Το 1998, ο Sam Childers έφτασε στο χωριό Yei του Νοτίου Σουδάν στη μέση του δεύτερου εμφυλίου πολέμου της χώρας. Άρχισε αμέσως τη δουλειά αφού του ανατέθηκε να επισκευάσει κάποιες χαλασμένες καλύβες που καταστράφηκαν σε μια σύρραξη. Κατά τη διάρκεια της εργασίας του στάθηκε απέναντι από ένα πτώμα ενός παιδιού που είχε πατήσει νάρκη και ήταν αφημένο σε ένα χωράφι. Μόλις το αντίκρισε, ο Sam έπεσα στα γόνατα μη μπορώντας να αντέξει το θέαμα και υποσχέθηκε στο Θεό ότι θα έκανε ότι περνούσε από το χέρι του να βοηθήσει τους ανθρώπους του Νοτίου Σουδάν.

Λίγους μήνες μετά και αφού μεσολάβησε ο επαναπατρισμός του στις Η.Π.Α. για να δει την οικογένεια του, ο Sam επέστρεψε στο Σουδάν για να βοηθήσει εθελοντικά σε μια κλινική. Για να κρατήσει την υπόσχεσή του προς τους ανθρώπους της Αφρικανικής χώρας, κατευθύνθηκε ανατολικά προς τα χωριά της περιοχής Boma. Όπως υποστήριξε αργότερα στους συγγενείς του, ο Θεός του μίλησε και του έστειλε μήνυμα να πάει στο χωριό Nimule, στα σύνορα με την Ουγκάντα και να χτίσει εκεί με τα ίδια του τα χέρια ένα ορφανοτροφείο που θα φιλοξενούσε όλα τα ορφανά του εμφυλίου πολέμου.Κάνοντας το όραμά του πραγματικότητα.

Ο ντόπιος πληθυσμός θεώρησε ότι ο Sam ήταν παράφρων. Ένα τέτοιο εγχείρημα ήταν αδύνατο, αφού εκείνη την περίοδο ο επαναστατικός στρατός, μια βίαιη πολιτοφυλακή ανταρτών που είχε απαγάγει 30 χιλιάδες παιδιά στρατολογώντας τα και είχε δολοφονήσει εκατοντάδες χωρικούς δραστηριοποιούταν στην περιοχή αυτή. Αλλά ο Sam ήταν ανένδοτος. Ο Θεός του είχε πει να χτίσει το ορφανοτροφείο στο Nimule και εκεί ήταν αποφασισμένος να το χτίσει. Για αρχή επέστρεψε στις Η.Π.Α., πούλησε όλη την κατασκευαστική του εταιρία και έστειλε τα χρήματα στην Αφρική.

Σιγά σιγά το όραμα του για το ορφανοτροφείο έπαιρνε σάρκα και οστά. Κατά τη διάρκεια της ημέρας ο Sam καθάριζε το χώρο, έχτιζε καλύβες και οργάνωνε το κτίριο για να φιλοξενήσει ορφανά. Το βράδυ κοιμόταν υπό την προστασία μιας κουνουπιέρας, δίπλα από ένα δέντρο με τη Βίβλο στο ένα του χέρι και ένα περίστροφο στο άλλο. Εν τω μεταξύ στην πατρίδα του, η Lynn έδινε τη δική της μάχη αφού το αυτοκίνητό τους κατασχέθηκε και πνιγμένη από τα χρέη δέχθηκε από την αστυνομία μια ειδοποίηση για να αδειάσει το σπίτι. Ο Sam είχε δυο επιλογές: ή να πληρώσει την οφειλή του στην τράπεζα ή να συνεχίσει ρίχνοντας όλη του την περιουσία στο ορφανοτροφείο. Επέλεξε χωρίς περιστροφές το δεύτερο. Με το ορφανοτροφείο να ολοκληρώνεται, ο ίδιος άρχισε να ηγείται κάποιων ενόπλων αποστολών για τη διάσωση των παιδιών που είχαν απαχθεί από το στρατό. Πλέον είχε γίνει γνωστός στους χωρικούς με το όνομα «Machine-gun Preacher», ο «ιερέας με το Πολυβόλο».Επιβίωση κόντρα σε όλους.

Σήμερα, το ορφανοτροφείο είναι το μεγαλύτερο στο Νότιο Σουδάν και έχει φιλοξενήσει έως σήμερα πάνω από 1000 παιδιά. Πάνω από 200 ορφανά το αποκαλούν «σπίτι». Δυστυχώς όμως υπάρχουν πολλά ακόμη ορφανά στο Σουδάν που υποφέρουν και χρειάζονται βοήθεια.

Ο Sam και η Lynn κατάφεραν να σώσουν την περιουσία τους και μένουν μέχρι και σήμερα στο ίδιο σπίτι στην Πενσιλβάνια. Ακόμη δείχνουν και οι δυο τον ίδιο ζήλο και βοηθούν το ορφανοτροφείο έπειτα από τόσα χρόνια δεχόμενοι χορηγίες από πολλές οργανώσεις αλλά και με την προσωπική τους περιουσία. Έγραψε κι ένα βιβλίο που περιγράφει λεπτομερώς τα γεγονότα στο Σουδάν και τις προσωπικές του εμπειρίες.

Η ζωή του Sam Childers έγινε γνωστή μέσα από την κινηματογραφική ταινία «Φύλακας Αγγέλων» με πρωταγωνιστή τον Gerard Butler το 2011.Αντώνης Καρατζής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
•Δεν επιτρέπονται τα «greeklish» (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) και η γραφή με κεφαλαία (Caps) .
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
Προσοχή: 1. Η σελίδα λειτουργεί σε εθελοντική βάση. Τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.
2. Όσοι και όσες απευθύνονται στη διαχείρηση με απορίες και ερωτήσεις είναι απαραίτητο να αναγράφουν και το e-mail τους για τη δυνατότητα απάντησης.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την βοήθεια σας!