Κυριακή 25 Μαρτίου 2018

Όλα είναι στο σημάδι!Πριν δυο χρόνια περίπου πέτυχα μια διαφήμιση η οποία συνοδευόταν από ένα υπέροχο τραγούδι. Αναφέρομαι συγκεκριμένα στο «Only Time» της Enya, το οποίο έχει να μας διδάξει κάτι τόσο απλό και παράλληλα τόσο απαραίτητο για την ζωή μας. 

Για να μπούμε πλήρως στο νόημα, θα αναφερθώ απλώς σε κάποιους στίχους, χωρίς να σας κουράσω με την μετάφραση ολόκληρου του τραγουδιού. Το τραγούδι, λοιπόν, ξεκινάει ρωτώντας: «Ποιος μπορεί να πει πού πηγαίνει ο δρόμος; / Πού κυλάει η μέρα;» και στον επόμενο στίχο δίνει την απάντηση: «Μόνο ο χρόνος». Όλο το τραγούδι συνεχίζει έτσι, ρωτώντας: «Ποιος μπορεί να πει…;» θέτοντας σε κάθε στίχο διαφορετική ερώτηση, και πάντα απαντάει «Μόνο ο χρόνος». Στο τέλος του τραγουδιού συνοψίζει τους στίχους, καταλήγοντας στο συμπέρασμα. Εκεί η ερώτηση γενικεύεται και η απάντηση παραμένει: «Ποιος ξέρει; Μόνο ο χρόνος». 


Από την πλευρά μου θα σχολιάσω μόνο ως εξής: έτσι ακριβώς είναι, δεν χωρεί αμφιβολία ως προς αυτό. Στο σύμπαν που ζούμε, ο χρόνος αποτελεί μια διάσταση που μας περιορίζει. Είμαστε «παγιδευμένοι» (λόγω έλλειψης καλύτερου χαρακτηρισμού) στο παρόν, στο τώρα, στην στιγμή που διανύουμε. Δεν μπορούμε να ταξιδέψουμε στο παρελθόν ή στο μέλλον. Ο χρόνος όμως πάντα κυλάει. Ίσως στην (συγκριτικά πάντα) σύντομη ζωή μας να μην είναι εύκολο να δούμε την ευρύτερη εικόνα, το μεγαλύτερο σχέδιο. Πώς τείνουμε να αντιδρούμε σε αυτό; Συχνά με το να σκεφτόμαστε υπερβολικά το τώρα, το τι μας συμβαίνει, το τι μπορεί να συμβεί, και να αναλώνουμε την χρήσιμη ενέργειά μας σε ανούσιες σκέψεις. Δεν ωφελεί σε τίποτα αυτό, το μόνο που καταφέρνει είναι να μας εξουθενώνει. Διότι, όπως λέει και το τραγούδι, ποιος ξέρει τι θα γίνει; Μόνο ο χρόνος. Ο χρόνος είναι η απάντηση σε όλα. Εμείς από την πλευρά μας προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για τον εαυτό μας, την ζωή μας και, ίσως, για τους γύρω μας. Το πού θα μας οδηγήσει αυτό, μόνο ο χρόνος το ξέρει. Με τον καιρό όλα αποκαλύπτονται. 

Το τραγούδι, κατ’ εμέ, αποκτάει ακόμα μεγαλύτερο νόημα και ουσία αν συνδυαστεί με μια ανάρτηση που είχα πετύχει, επίσης πριν αρκετό καιρό. Η ανάρτηση ήταν η εξής: «Ένα βέλος μπορείς να το εκτοξεύσεις μόνο τραβώντας το προς τα πίσω. Αν λοιπόν νιώθεις ότι η ζωή σε τραβάει πίσω, τότε ετοιμάζεται να σε εκτοξεύσει σε κάτι μεγαλειώδες. Εσύ απλώς κάνε υπομονή και συνέχισε να σημαδεύεις». Εν ολίγοις: συνέχισε να προσπαθείς για το καλύτερο και ο χρόνος με την σειρά του θα σε δικαιώσει. Επίσης, έστω κι αν δεν ξέρουμε σκοποβολή, τουλάχιστον μπορούμε να καταλάβουμε ότι αν αφήσουμε το βέλος πρόωρα, χωρίς να τεντώσουμε πρώτα το τόξο, το βέλος απλώς θα πέσει κάτω. Γι’ αυτό πρέπει να φροντίσουμε να μην πέσουμε στην παγίδα και αφεθούμε. Για να υπάρξει ανταμοιβή πρέπει να υπάρξει προσπάθεια. Πρώτα θα σπείρουμε και στην συνέχεια, με την βοήθεια του χρόνου, θα θερίσουμε. Το κάθε πράγμα γίνεται στον καιρό του. Ζήστε την κάθε στιγμή στην ώρα της διότι δεν θα έχετε δεύτερη ευκαιρία να την αξιοποιήσετε, και μην βαρύνετε τον εαυτό σας με απορίες που αναπόφευκτα θα απαντηθούν στον καιρό τους.

Σμαράγδα Θεοδωρίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
•Δεν επιτρέπονται τα «greeklish» (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) και η γραφή με κεφαλαία (Caps) .
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
Προσοχή: 1. Η σελίδα λειτουργεί σε εθελοντική βάση. Τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.
2. Όσοι και όσες απευθύνονται στη διαχείρηση με απορίες και ερωτήσεις είναι απαραίτητο να αναγράφουν και το e-mail τους για τη δυνατότητα απάντησης.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την βοήθεια σας!