Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Περί… υλικού κατασκευής!


Άλλη μια φορά που είπα να σερφάρω λίγο στο διαδίκτυο, άλλη μια φορά που πετυχαίνω ανάρτηση η οποία στάθηκε αφορμή να γράψω ένα άρθρο. Αυτή τη φορά λοιπόν η εν λόγω ανάρτηση είναι η εξής: «Το ίδιο βραστό νερό που μαλακώνει την πατάτα, σφίγγει το αυγό. Το θέμα είναι το υλικό από το οποίο είσαι φτιαγμένος, και όχι οι συνθήκες». 

Σε πρώτο βαθμό, το νόημα του περιεχομένου είναι ξεκάθαρο: την ευθύνη δεν φέρουν οι καταστάσεις, αλλά το πώς τις διαχειριζόμαστε. Άλλοι αφήνονται έρμαια των συνθηκών και περαιτέρω αφήνονται να τους παρασύρουν, ανήμποροι να αντιδράσουν. Άλλοι πάλι, αντλώντας το απαιτούμενο ψυχικό σθένος, αποφασίζουν να μην ηττηθούν και αντ’ αυτού να ακολουθήσουν το ρητό που λέει «Πέταξέ με στους λύκους και θα επιστρέψω οδηγώντας την αγέλη». Δεν υπάρχει σωστό ή λάθος, δεν κάνω κριτική εδώ, ο καθένας είναι ο εαυτός του και ο καθένας ξέρει αν και πώς μπορεί να διαχειριστεί μια κατάσταση. Αυτό που λέω είναι ότι, σύμφωνα με το ρητό, το αποτέλεσμα εξαρτάται από το ίδιο το άτομο και όχι από εξωτερικούς παράγοντες. 

Αυτό όμως, προσωπικά, με φέρνει και σε ένα άλλο θέμα, κάτι που πάντα κάπως με ενοχλούσε. Αναφέρομαι στην γνωστή φράση «Πώς κάνεις έτσι; Υπάρχουν και χειρότερα». Φαντάζομαι σε όλους έχει τύχει, έστω μια φορά στη ζωή τους, να έχουν ένα πρόβλημα (αναφέρομαι σε σοβαρά προβλήματα και όχι προβλήματα του τύπου “Δεν έχω λεφτά να πάρω το καινούριο iPhone X!”) και η απάντηση που παίρνουν όταν ζητούν βοήθεια να είναι «Υπάρχουν και χειρότερα». Ναι, το ξέρω. Όλοι μας το ξέρουμε, και κανείς μα κανείς μας δεν το αρνείται. Δυστυχώς, όμως, αυτό δεν μπορεί ρεαλιστικά να βοηθήσει. Ναι εντάξει, είναι σημαντικό να εκτιμούμε το τι έχουμε, και να αναγνωρίζουμε ότι οι περισσότεροι από εμάς, αν όχι όλοι, έχουμε μια μεγαλύτερη δόση τύχης από πολλούς άλλους συνανθρώπους μας. Και άντε και το αναγνωρίσαμε. Τι σημαίνει; Ότι δεν δικαιούμαστε να έχουμε προβλήματα και αναποδιές, επειδή υπάρχουν άλλοι τόσοι που είναι σε χειρότερη μοίρα; Με αυτήν τη λογική δεν θα έπρεπε να παραπονιούνται ούτε όσοι περνούν τα πάνδεινα (αυτοί που χρησιμοποιούμε σαν παραδείγματα σε αυτήν την «συμβουλή»), επειδή πάντα υπάρχει το χείριστο στην τελική, το αναπόφευκτο τέλος μας. Εντάξει, δεν λέμε να γκρινιάζουμε όλη μέρα για ανούσια πράγματα, αλλά εκεί που υπάρχει ανάγκη, χρειαζόμαστε κι εμείς μια χείρα βοηθείας. 

Για να επανέλθω στο θέμα, αυτό που προσπαθώ να πω είναι ότι στις περιπτώσεις που οι συνθήκες είναι εναντίον μας, το «Υπάρχουν και χειρότερα» καλά θα κάνει να μην χρησιμοποιείται σαν καραμέλα. Διότι το κύριο θέμα του κάθε προβλήματος δεν είναι οι εξωτερικές συνθήκες, αλλά οι εσωτερικές. Το «υλικό κατασκευής» του ατόμου δηλαδή. Άλλος μπορεί να αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα αλλά να έχει την ψυχική ικανότητα και ψυχραιμία να το εκλογικεύσει και να βρει την άκρη. Άλλος πάλι μπορεί με το ίδιο (ή άλλο εξίσου σοβαρό) πρόβλημα να στερείται την ικανότητα εκλογίκευσης λόγω π.χ. συναισθηματικών παραγόντων και τελικώς να πελαγώσει. 

Το συμπέρασμα στο οποίο θέλω να καταλήξω είναι το εξής: το κάθε πρόβλημα οφείλει να αντιμετωπίζεται ανάλογα με την περίπτωση και με τις ικανότητες του καθενός. Οι συνθήκες είναι πάντα ίδιες, όμως σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπολογίζεται και ο ανθρώπινος παράγοντας, ο οποίος είναι μοναδικός ανά άτομο. Δεν κρίναμε ποτέ μια πατάτα που μαλακώνει με το βράσιμο, συγκρίνοντάς την με το αυγό το οποίο σφίγγει. Ξέρουμε ότι είναι δυο εντελώς διαφορετικά τρόφιμα, με εντελώς διαφορετικές ιδιότητες, οπότε το θεωρούμε δεδομένο ότι θα αντιδράσουν διαφορετικά. Γιατί λοιπόν τους ανθρώπους τους βάζουμε στο ίδιο καζάνι, με μόνο γνώμονα την βαρύτητα των συνθηκών; Ίσα-ίσα, εκεί είναι που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως η διαφορά μεταξύ ανθρώπων είναι πολύ εντονότερη από την διαφορά μεταξύ της πατάτας και του αυγού, αν αναλογιστούμε πόσα διαφορετικά στοιχεία συγκροτούν την υπόσταση ενός ατόμου. Οφείλουμε να αναγνωρίζουμε την ιδιαιτερότητα της εκάστοτε κατάστασης και εν τέλει να παρέχουμε την αντίστοιχη βοήθεια. 

Όπως είπα και προηγουμένως, όλα εξαρτώνται από τα υλικά κατασκευής. Άλλο είδος ενίσχυσης θα προσφέρουμε σε ένα σπίτι φτιαγμένο από άμμο και άλλο είδος σε σπίτι φτιαγμένο από τούβλα. Κι αν χτυπήσει ένας σεισμός, δεν θα σκεφτούμε «Γιατί να στηρίξουμε το σπίτι από τούβλα; Αφού υπάρχουν και χειρότερα, το σπίτι από άμμο κατέρρευσε». Το ξέρουμε ότι θα μπορούσε να είναι χειρότερα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το σπίτι από τούβλα δεν χρήζει ενίσχυσης! Ας ακολουθήσουμε αυτή την λογική και ας προσπαθήσουμε να βοηθάμε ουσιαστικά ο ένας τον άλλο, αντί να συγκρινόμαστε με πολύ βασικότερα κριτήρια ακόμα κι από άψυχα αντικείμενα.

Σμαράγδα Θεοδωρίδου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δύο θρύλοι, μια έχθρα, ένα ατύχημα, και μια ιστορία αμοιβαίου σεβασμού

Ένα απόγευμα πριν χρόνια, ο μπαμπάς μου ετοιμαζόταν να παρακολουθήσει μια ταινία και πρότεινε να την δω κι εγώ, παρόλο που ήξερε ότι το θέμα της ταινίας δεν με ενδιέφερε στο ελάχιστο. Το ίδιο ήξερα κι εγώ, ωστόσο όμως έκατσα να την δω κι εν τέλει το θέαμα δικαίωσε πλήρως την απόφασή μου. Η ταινία έχει τίτλο "Rush" (2013) και αφορά την πραγματική ιστορία του ατυχήματος του Αυστριακού Νίκι Λάουντα (τον οποίο υποδύεται ο Daniel Brühl) σε αγώνα της Formula 1 το 1976, και την ισχυρή κόντρα του με τον Βρετανό Τζέιμς Χαντ (τον οποίο υποδύεται ο Chris Hemsworth) για την κατάκτηση του παγκόσμιου τίτλου εκείνη τη χρονιά. Οι δύο αυτοί αγωνιστές της Formula 1 έμειναν στην ιστορία του αθλήματος ως θρύλοι (έτσι προκύπτει και ο τίτλος). Τόσο πριν όσο και μετά την παρακολούθηση της ταινίας, η Formula 1 σαν διοργάνωση πάντα με αφήνει παγερά αδιάφορη. Η ταινία όμως είναι ένα αριστούργημα γιατί δεν προβάλλει απλώς την ιστορία γύρω από το ατύχημα, αλλά τον ανταγωνισμό μεταξύ του Λ

Οι διαφορετικοί τρόποι έκφρασης των συναισθημάτων μας

Άκουσα πριν καιρό σε μια συλλογή ξένων τραγουδιών ένα πολύ όμορφο τραγούδι, το οποίο αρχικά είχα ερμηνεύσει λάθος αλλά μετά από αναζήτηση είδα ότι η πραγματική ιστορία πίσω από το τραγούδι είναι πολύ πιο γλυκιά από ότι είχα σκεφτεί στην αρχή. Το τραγούδι είναι το "I'm not in love" των 10cc και ακολουθούν οι στίχοι με μετάφραση και τον σύνδεσμο στο τέλος του άρθρου:   "I'm not in love / Δεν είμαι ερωτευμένος So don't forget it / Οπότε μην ξεχνάς It's just a silly phase I'm going through / Ότι α πλώς περνάω μια χαζή φάση And just because / Κι επειδή I call you up / Σε παίρνω τηλέφωνο Don't get me wrong, don't think you've got it made / Μην μπερδεύεσαι , μη νομίζεις ότι πέτυχες I'm not in love, no no, it's because / Δεν είμαι ερωτευμένος, όχι, όχι, είναι επειδή   I like to see you / Θέλω να σε βλέπω But then again / Αλλά και πάλι That doesn't mean you mean that much to me / Αυτό δεν σημαίνει

Ψυχική ανθεκτικότητα

Με την έννοια ψυχική ανθεκτικότητα αναφερόμαστε στην ικανότητα ενός ατόμου να ξεπεράσει δύσκολες και στρεσογόνες καταστάσεις και να βγει πιο δυνατός μέσα από αυτές. Η εργασιακή καθημερινότητα, η οικογενειακή συνθήκη διαβίωσης αλλά και το κοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο ζούμε επηρεάζει την ψυχική μας κατάσταση. Όταν αντιμετωπίζουμε προβλήματα και δύσκολες καταστάσεις σε ένα από τα παραπάνω "σκέλη" της ζωής μας τότε τα υπόλοιπα λειτουργούν ως προστατευτικοί παράγοντες για να μπορέσουμε να ανακάμψουμε.  Τι γίνεται όταν νιώθουμε πως καταρρέουν οι αντοχές μας, υπάρχει αίσθηση αποσύνδεσης, αρνητικά συναισθήματα, οικογενειακές συγκρούσεις, απογοήτευση από τους "σημαντικούς άλλους" και οικονομικές δυσκολίες;  Τότε τα πράγματα δυσκολεύουν αρκετά. Η δουλειά που έχουμε να κάνουμε για να επιτύχουμε την ανάκαμψη είναι δύσκολη και αρκετά επώδυνη. Ωστόσο, δεν είναι αδύνατη . Άλλωστε "τα αγαθά κόποις κτώνται" και η ψυχική ανθεκτικότητα είναι μέγιστο αγαθό κα