Δευτέρα 2 Απριλίου 2018

Li Ching-Yuen: ο μυστηριώδης βοτανολόγος που λέγεται ότι έζησε για 256 χρόνια!

"Li Ching-Yuen, ο μυστηριώδης βοτανολόγος που λέγεται ότι έζησε για 256 χρόνια και δεν αποκάλυψε το μυστικό της μακροζωίας του, ούτε λίγο πριν το θάνατό του."Ο άνθρωπος από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ύπαρξής του προσπαθεί να παρατείνει τη διάρκεια της ζωής του μέσω της συνεχούς ανάπτυξης της τεχνολογίας και της ιατρικής. Ομολογουμένως, αν αναλογιστούμε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι του Μεσαίωνα, παραδείγματος χάριν, δεν ξεπερνούσαν τα σαράντα ή τα πενήντα, οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι πλέον τα έχουμε καταφέρει αρκετά καλά. Τα ενενήντα, εκατό και πλέον χρόνια είναι εφικτός στόχος για πολλούς σήμερα και υπάρχουν άπειρα παραδείγματα ανθρώπων που έχουν ξεπεράσει και αυτά τα όρια. 

Ένας Κινέζος βοτανολόγος όμως, η αλήθεια είναι ότι έσπασε όλα τα κοντέρ όσον αφορά τη μακροζωία. Ο Li Ching Yuen πιστεύεται ότι γεννήθηκε το 1677 σε ένα μικρό χωριό της επαρχίας Σετσουάν της Κίνας και σύμφωνα με ένα άρθρο της εφημερίδας New York Times, ειπώθηκε λανθασμένα ότι πέθανε το 1930, σε ηλικία 256 ετών. Ο ίδιος όμως υποστήριξε ότι γεννήθηκε το 1736. 


Η βιογραφία του. 

Ο Li Ching πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στα βουνά και εκπαιδεύτηκε στις κινεζικές πολεμικές τέχνες στη γενέτειρά του. Μελετούσε και μάζευε διάφορα φυτά από την περιοχή του, όπως γκότζι μπέρυ και τζίνσενγκ, και τα πουλούσε στην τοπική αγορά μαζί με άλλα βότανα. Λέγεται ότι ο Li ήταν πολύ μορφωμένος και πολυταξιδεμένος αφού μέχρι τα δέκα του είχε ταξιδέψει σε πολλές επαρχίες της Κίνας, στο Θιβέτ, στην Ταϋλάνδη και την Μαντσουρία, μαθαίνοντας τα μυστικά των βοτάνων και τη χρησιμοποίησή τους στον άνθρωπο. Όταν ενηλικιώθηκε εντάχθηκε στον τακτικό στρατό ως τοπογράφος. Σε ηλικία 51 ετών άφησε τη στρατιωτική του καριέρα μετά τη μάχη του Χρυσού ποταμού και το 1749 σε ηλικία 72 ετών κατατάχθηκε στον αυτοκρατορικό στρατό ως δάσκαλος πολεμικών τεχνών, πριν αποσυρθεί και πάλι στα βουνά αφιερώνοντας πλέον τη ζωή του στη Βοτανολογία. 

Το 1927, ο Yang Shen, ο Στρατηγός του Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας, τον κάλεσε στο σπίτι του για να τον φιλοξενήσει και τον τράβηξε αρκετές φωτογραφίες για να αποδείξει την ηλικία του, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο, ειδικά για εκείνη την εποχή. Εκείνη την περίοδο πολλοί επισκέφθηκαν τον Li για να μάθουν το μυστικό που τον κρατούσε τόσα χρόνια εν ζωή, μάταια όμως καθώς ο Li δεν αποκάλυπτε τίποτα. 

Ο Li-Ching πέθανε από φυσικά αίτια στις 6 Μαΐου του 1933. Μέχρι τότε είχε παντρευτεί 24 φορές και άφησε 200 απογόνους, ενώ είναι ο μόνος άνθρωπος στην παγκόσμια ιστορία που γνώρισε παιδιά, εγγόνια, δισέγγονα, τρισέγγονα, τα παιδιά και τα εγγόνια αυτών και πιθανότατα πολλούς ακόμη απογόνους. 


Οι αποδείξεις. 

Το 1928 ο καθηγητής Wu-Chung Chieh του Πανεπιστημίου του Chengdu, πριν τη δημοσίευση των Times, ανακάλυψε έγγραφα που συνέχαιραν τον Li για τα 150α γενέθλιά του το 1827 και για τα 200α το 1877. Ύστερα, σύμφωνα με το άρθρο των Times, ήρθε στην επιφάνεια ένα ρεπορτάζ ενός ηλικιωμένου άνδρα από τη γειτονιά του Li που υποστήριζε πως ενώ ο ίδιος ήταν παιδί, αυτός ήταν ήδη πολύ μεγάλος και το ότι ζούσε αποτελούσε ήδη θαύμα. Το μυστικό της μακροζωίας του. 

Όταν ρωτήθηκε για το μυστικό της μακροζωίας του ο Li απάντησε χαρακτηριστικά: «Να έχετε μια ήσυχη καρδιά, να κάθεστε σα τη χελώνα, να περπατάτε ζωηρά σα περιστέρι και να κοιμάστε σα σκύλος». 

Είναι δύσκολο να καταλάβουμε τι ακριβώς εννοούσε αλλά γνωρίζουμε σίγουρα ότι κατά τη διάρκεια της ζωής του έκανε ειδικές ασκήσεις αναπνοής και έπινε έγχυμα βοτάνων, η συνταγή του οποίου έχει πλέον χαθεί ή είναι παντελώς άγνωστη. 


Αντώνης Καρατζής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
•Δεν επιτρέπονται τα «greeklish» (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) και η γραφή με κεφαλαία (Caps) .
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
Προσοχή: 1. Η σελίδα λειτουργεί σε εθελοντική βάση. Τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.
2. Όσοι και όσες απευθύνονται στη διαχείρηση με απορίες και ερωτήσεις είναι απαραίτητο να αναγράφουν και το e-mail τους για τη δυνατότητα απάντησης.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την βοήθεια σας!