Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η υπόθεση του φόνου στο Gun Alley!


"Η υπόθεση της τιμωρίας ενός ανθρώπου από τη Μελβούρνη για ένα αποτρόπαιο έγκλημα που δε διέπραξε ποτέ: το βιασμό και το φόνο μιας ανήλικης Αυστραλής, της 12χρονης Νελλ Άλμα Τίρτσκε. Ο υποτιθέμενος εγκληματίας δικαιώθηκε πολλά χρόνια αργότερα."



Η ιστορία της Νελλ Άλμα.

Η Νελλ Άλμα Τίρτσκε γεννήθηκε το 1909 στη Δυτική Αυστραλία. Ήταν μόλις δύο ετών όταν μετακόμισε στο Ζιμπάμπουε μαζί με τους γονείς της λόγω μιας επαγγελματικής ευκαιρίας σε μια μεγάλη εταιρία που δόθηκε στον πατέρα της το 1911. Το 1914, στο ταξίδι του επαναπατρισμού της οικογένειας στη Μελβούρνη, έχασε τη μάνα της κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, μάλλον λόγω της τρίτης της εγκυμοσύνης. Επειδή ο πατέρας της αδυνατούσε να φροντίσει αυτή και την αδερφή της, μεγάλωσαν και οι δυο μαζί με τους παππούδες τους στη Μελβούρνη.


Το χρονικό του φόνου του Gun Alley.

Στις 30 Δεκεμβρίου 1921, η γιαγιά της Άλμα έστειλε τη 12χρονη να παραλάβει ένα πακέτο κρέας από ένα παντοπωλείο στη γειτονιά της και να το πάει στη θεία της που έμενε λίγα μέτρα πιο δίπλα από το μαγαζί. Υποτίθεται ότι ήταν μια δουλειά η οποία δε θα διαρκούσε περισσότερο από 15 λεπτά. Όταν η μικρή φάνηκε να καθυστερεί επικίνδυνα, η γιαγιά της άρχισε να ανησυχεί, καθώς η  Άλμα ήταν παιδί υπάκουο και δε θα παραμελούσε να επιστρέψει σπίτι της. Μόλις ειδοποιήθηκε η αστυνομία, αναφέρθηκε ως αγνοούμενη και μαζί με την οικογένειά της άρχισαν να την ψάχνουν μέσα στη νύχτα.

Νωρίς το επόμενο πρωί, το άψυχο σώμα της μικρούλας βρέθηκε σε ένα στενό σοκάκι της οδού Gun Alley στη Μελβούρνη, κοντά στη διεύθυνση του σπιτιού της θείας της Νελλ Άλμα, έχοντας εμφανή σημάδια στραγγαλισμού και βιασμού. Η υπόθεση έκανε μεγάλη αίσθηση σε όλη την πόλη με τον Τύπο της Μελβούρνης να πείθει τους αναγνώστες των τοπικών εφημερίδων ότι κυκλοφορεί ένας μανιακός δολοφόνος και μπορεί να χτυπήσει ξανά. Η αμοιβή για πληροφορίες που θα οδηγούσαν στη σύλληψή του ήταν 1250 δολάρια, το μεγαλύτερο ποσό που είχε δοθεί ποτέ ως τότε.

Με την κοινωνική πίεση στο λαιμό της, η αστυνομία έσπευσε να αναγνωρίσει ως βασικό ύποπτο τον ιδιοκτήτη ενός τοπικού μπαρ, τον Κόλιν Κάμπελ Ρος που δεν διέθετε καλό άλλοθι. Ο Ρος πέρασε από το τμήμα μαζί με άλλους υπόπτους. Όλοι ανεξαιρέτως, συμπεριλαμβανομένου και του Ρος ανέφεραν πως όντως είδαν το κοριτσάκι να περπατάει σε αυτές τις οδούς και πολλοί από αυτούς μάλιστα ανέφεραν ότι την ακολουθούσε ένας άνδρας. Κανείς όμως δεν ανέφερε κάποιον με τα χαρακτηριστικά του Κόλιν Κάμπελ Ρος.


Ο Ρος ήταν γνωστός στην τοπική αστυνομία αφού προσφάτως είχε αθωωθεί σε μια υπόθεση πυροβολισμού ενός άνδρα στο μπαρ του. Παρά την προσπάθεια του Ρος να συνεργαστεί για να αποσαφηνιστεί η κατάσταση, η αστυνομία τον ανέκρινε λεπτομερέστερα. Προτού τον κατηγορήσουν, ήταν πρόθυμος να ονομάσει μερικούς από τους πελάτες του που τον είδαν να βρίσκεται στο μαγαζί του την ώρα που υποτίθεται ότι είχε διαπραχθεί το έγκλημα. Η αστυνομία, εξετάζοντας το σπίτι του και αφού ανακάλυψε ένα κουβάρι με τρίχες, βρήκε στο πρόσωπό του το εξιλαστήριο θύμα που έψαχνε για να κατευνάσει την κοινή γνώμη. Έτσι, στις 12 Ιανουαρίου 1922, ο Ρος κατηγορήθηκε για τη δολοφονία της Νελλ Άλμα Τίρτσκε.


Η δίκη.

Η δίκη για την υπόθεση του Gun Alley ξεκίνησε το Φλεβάρη του 1922 και ο Ρος υποστήριξε σε οικογένεια και δικηγόρους πως δεν είχε τίποτα να φοβηθεί. Πολλοί μάρτυρες όμως, τον κατηγόρησαν για το φόνο. Ένας εξ αυτών μάλιστα ήταν και ένας συγκρατούμενος του, ο Τζον Χάρντινγκ, που δήλωσε ενώπιον δικαστών ότι ο Ρος του είχε εξομολογηθεί στο κελί τους ότι όντως διέπραξε το έγκλημα, κάτι το οποίο δεν αποδείχτηκε ποτέ. Η υπόθεση της ποινικής δίωξης ήταν ότι η 12χρονη Άλμα είχε επιλέξει να απολαύσει ένα ποτό στο μπαρ του Ρος αντί να παραλάβει το πακέτο για τη θεία της και είχε παραμείνει εκεί συναινετικά από τις 3:00 μ.μ. έως τις 6:00 μ.μ., οπότε και ο μεθυσμένος ιδιοκτήτης του μπαρ τη βίασε και τη σκότωσε. Επίσης, παρουσιάστηκαν ιατροδικαστικά στοιχεία από την τριχόμπαλα που βρέθηκε στο σπίτι του Ρος. Οι αρχές υποστήριξαν ότι άνηκε στη 12χρονη, κάτι που πολλά χρόνια αργότερα διαψεύστηκε από τον εγκληματολόγο και κυβερνητικό αναλυτή, Τσαρλς Πράις, ο οποίος συνέλεξε και μελέτησε το κουβάρι, βγάζοντας συμπέρασμα ότι τα μαλλιά ήταν ανάμεικτα και σε καμία περίπτωση δεν άνηκαν στη μικρή κοκκινομάλλα καθώς ήταν πιο λεπτά και πιο ξανθά.

Αν και ο δικηγόρος του Ρος διαμαρτυρήθηκε και ζήτησε επανεξέταση των στοιχείων, το δικαστήριο έκρινε τον κατηγορούμενο ένοχο και τον καταδίκασε σε θάνατο διά απαγχονισμού. Το δικαστήριο επηρεάστηκε σαφώς από την κοινή γνώμη που στο πρόσωπο του Ρος είδε τον φονιά του μικρού κοριτσιού.

Οι εκπρόσωποι του Ρος προσπάθησαν να κάνουν έφεση, φτάνοντας μέχρι το Συμβούλιο Privy της Αγγλίας αλλά δεν κατάφεραν απολύτως τίποτα. Την παραμονή της εκτέλεσης του, ο Ρος έλαβε μια επιστολή από έναν άνθρωπο ο οποίος δεν είχε δώσει το όνομά του, αλλά αναγνώρισε ότι σκότωσε την Άλμα και, αν και παραδεχόταν την  ενοχή του, δεν ήταν πρόθυμος να εμφανιστεί καθώς θα προκαλούσε θλίψη στην οικογένειά του. Ο δικηγόρος του Ρος έγραψε αργότερα πως πίστευε ότι η επιστολή θα μπορούσε να είναι αυθεντική και πολύ πιθανόν να είχε γραφτεί από τον πραγματικό δολοφόνο.



Η εκτέλεση.

Ο Κόλιν Κάμπελ Ρος θα οδηγούνταν στην κρεμάλα στις 24 Απριλίου 1922 και θα πέθαινε με έναν ιδιαίτερα οδυνηρό τρόπο. Οι Αρχές αποφάσισαν να δοκιμάσουν για πρώτη φορά ένα σχοινί 4 ράβδων και όχι την τυπική ευρωπαϊκή θηλιά με τις 3 ράβδους. Το αποτέλεσμα ήταν ο δύστυχος Ρος να μην πεθάνει ακαριαία, αφού ο λάρυγγας του δεν ήταν εντελώς κομμένος. Πέθανε αφού πρώτα υπέμεινε ανατριχιαστικές συσπάσεις και λιποθύμησε 3 φορές. Ένα τέτοιο σχοινί δε θα χρησιμοποιούνταν ποτέ ξανά.


Το 2008, ογδόντα έξι δηλαδή χρόνια μετά τη δολοφονία της Άλμα, έλαβε χάρη μετά θάνατον για το αδίκημα που δεν έπραξε ποτέ. Η δικαιοσύνη έκανε τη δουλειά της αλλά ο πραγματικός δράστης δε βρέθηκε ποτέ. Το 2010 τα λείψανα του Ρος βρέθηκαν και δόθηκαν στην οικογένεια του για ταφή, εξαγνίζοντας το δύστυχο Αυστραλό έστω και μετά την εκτέλεσή του.


 Αντώνης Καρατζής

* Οι φωτογραφίες που περιλαμβάνονται στο άρθρο δεν αποτελούν πνευματική μας ιδιοκτησία, πηγή: google.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δύο θρύλοι, μια έχθρα, ένα ατύχημα, και μια ιστορία αμοιβαίου σεβασμού

Ένα απόγευμα πριν χρόνια, ο μπαμπάς μου ετοιμαζόταν να παρακολουθήσει μια ταινία και πρότεινε να την δω κι εγώ, παρόλο που ήξερε ότι το θέμα της ταινίας δεν με ενδιέφερε στο ελάχιστο. Το ίδιο ήξερα κι εγώ, ωστόσο όμως έκατσα να την δω κι εν τέλει το θέαμα δικαίωσε πλήρως την απόφασή μου. Η ταινία έχει τίτλο "Rush" (2013) και αφορά την πραγματική ιστορία του ατυχήματος του Αυστριακού Νίκι Λάουντα (τον οποίο υποδύεται ο Daniel Brühl) σε αγώνα της Formula 1 το 1976, και την ισχυρή κόντρα του με τον Βρετανό Τζέιμς Χαντ (τον οποίο υποδύεται ο Chris Hemsworth) για την κατάκτηση του παγκόσμιου τίτλου εκείνη τη χρονιά. Οι δύο αυτοί αγωνιστές της Formula 1 έμειναν στην ιστορία του αθλήματος ως θρύλοι (έτσι προκύπτει και ο τίτλος). Τόσο πριν όσο και μετά την παρακολούθηση της ταινίας, η Formula 1 σαν διοργάνωση πάντα με αφήνει παγερά αδιάφορη. Η ταινία όμως είναι ένα αριστούργημα γιατί δεν προβάλλει απλώς την ιστορία γύρω από το ατύχημα, αλλά τον ανταγωνισμό μεταξύ του Λ

Οι διαφορετικοί τρόποι έκφρασης των συναισθημάτων μας

Άκουσα πριν καιρό σε μια συλλογή ξένων τραγουδιών ένα πολύ όμορφο τραγούδι, το οποίο αρχικά είχα ερμηνεύσει λάθος αλλά μετά από αναζήτηση είδα ότι η πραγματική ιστορία πίσω από το τραγούδι είναι πολύ πιο γλυκιά από ότι είχα σκεφτεί στην αρχή. Το τραγούδι είναι το "I'm not in love" των 10cc και ακολουθούν οι στίχοι με μετάφραση και τον σύνδεσμο στο τέλος του άρθρου:   "I'm not in love / Δεν είμαι ερωτευμένος So don't forget it / Οπότε μην ξεχνάς It's just a silly phase I'm going through / Ότι α πλώς περνάω μια χαζή φάση And just because / Κι επειδή I call you up / Σε παίρνω τηλέφωνο Don't get me wrong, don't think you've got it made / Μην μπερδεύεσαι , μη νομίζεις ότι πέτυχες I'm not in love, no no, it's because / Δεν είμαι ερωτευμένος, όχι, όχι, είναι επειδή   I like to see you / Θέλω να σε βλέπω But then again / Αλλά και πάλι That doesn't mean you mean that much to me / Αυτό δεν σημαίνει

Ψυχική ανθεκτικότητα

Με την έννοια ψυχική ανθεκτικότητα αναφερόμαστε στην ικανότητα ενός ατόμου να ξεπεράσει δύσκολες και στρεσογόνες καταστάσεις και να βγει πιο δυνατός μέσα από αυτές. Η εργασιακή καθημερινότητα, η οικογενειακή συνθήκη διαβίωσης αλλά και το κοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο ζούμε επηρεάζει την ψυχική μας κατάσταση. Όταν αντιμετωπίζουμε προβλήματα και δύσκολες καταστάσεις σε ένα από τα παραπάνω "σκέλη" της ζωής μας τότε τα υπόλοιπα λειτουργούν ως προστατευτικοί παράγοντες για να μπορέσουμε να ανακάμψουμε.  Τι γίνεται όταν νιώθουμε πως καταρρέουν οι αντοχές μας, υπάρχει αίσθηση αποσύνδεσης, αρνητικά συναισθήματα, οικογενειακές συγκρούσεις, απογοήτευση από τους "σημαντικούς άλλους" και οικονομικές δυσκολίες;  Τότε τα πράγματα δυσκολεύουν αρκετά. Η δουλειά που έχουμε να κάνουμε για να επιτύχουμε την ανάκαμψη είναι δύσκολη και αρκετά επώδυνη. Ωστόσο, δεν είναι αδύνατη . Άλλωστε "τα αγαθά κόποις κτώνται" και η ψυχική ανθεκτικότητα είναι μέγιστο αγαθό κα