Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Supernova!



Τις προάλλες, εκεί που καθόμουν στον καναπέ μου με το κινητό μου συντροφιά και σερφάριζα, πέτυχα αναρτημένη μια ωραία συμβουλή ζωής. Το περιεχόμενο είχε ως εξής: «Ποτέ μην απολογείσαι επειδή λάμπεις πολύ φωτεινά ή επειδή καταρρέεις εσωτερικά κάθε βράδυ. Έτσι δημιουργούνται οι γαλαξίες».

Μπαίνοντας κατευθείαν στο θέμα, ας πιάσουμε πρώτα την δεύτερη πρόταση για να δούμε τι συμβαίνει στην κυριολεξία και πώς αυτό συμβαίνει, ώστε να κατανοήσουμε πλήρως το περιεχόμενο. Πώς δημιουργούνται λοιπόν οι γαλαξίες; Η απάντηση είναι «χάρη στα αστέρια που γίνονται υπερκαινοφανή (supernova)». Τα βαρέα στοιχεία της ύλης στο σύμπαν (τα περισσότερα στοιχεία στον περιοδικό πίνακα των χημικών στοιχείων που μάθαμε στο σχολείο) δημιουργούνται μόνο στο εσωτερικό των αστεριών, στο τελευταίο στάδιο της ζωής τους. Στο στάδιο εκείνο, ολοένα και περισσότερα χημικά στοιχεία αρχίζουν να παράγονται στο εσωτερικό του αστεριού, το οποίο πλέον θυμίζει κρεμμύδι λόγω των διαφόρων στρωμάτων στοιχείων (βαρύτερα στον πυρήνα κι ελαφρότερα όσο πλησιάζουν την επιφάνεια). Όταν λοιπόν τελειώσουν τα αποθέματα της ενέργειας που πυροδοτεί τις χημικές αντιδράσεις εντός του εσωτερικού του αστεριού, κι εφόσον ο πυρήνας έχει πλέον αποκτήσει αρκετά μεγάλη μάζα λόγω των βαρέων στοιχείων, τότε το αστέρι αρχίζει να καταρρέει προς το εσωτερικό του λόγω της βαρύτητας που πιέζει την επιφάνειά του προς τα μέσα. Εν τέλει το αστέρι εκρήγνυται λόγω της υπερβολικής πίεσης από την κατάρρευσή του, εξαπολύοντας παράλληλα στο διάστημα όλα τα χημικά στοιχεία που δημιουργήθηκαν στο εσωτερικό του. Αυτά τα στοιχεία αργότερα, υπό τις σωστές συνθήκες, θα δημιουργήσουν γαλαξίες, νεφελώματα, άλλα αστέρια, πλανήτες, κι ίσως άλλες μορφές ζωής. Είχα δει σε ένα ντοκιμαντέρ να λέει χαρακτηριστικά ένας αστροφυσικός: «Όλα τα στοιχεία που δημιούργησαν εμάς προήλθαν από αστέρια, και τα άτομα που υπάρχουν στο αριστερό μας χέρι μπορεί να προήλθαν από διαφορετικό αστέρι απ’ ότι τα άτομα που υπάρχουν στο δεξί μας χέρι. Όπως και να το δούμε, στην τελική όλοι είμαστε αστερόσκονη». Το συμπέρασμα είναι ότι αυτή η ανήσυχη και συχνά βίαιη διαδικασία είναι και η αιτία δημιουργίας τόσο των όμορφων θεαμάτων που έχουν παρατηρηθεί με τηλεσκόπια, όσο και ημών των ιδίων.

Έτσι λοιπόν προσπαθεί αυτή η συμβουλή να μας επηρεάσει θετικά και να μας δώσει να καταλάβουμε ότι δεν είναι κακό να είμαστε ανήσυχα πνεύματα. Δεν χρειάζεται να κρύβουμε τα συναισθήματά μας, ή να πιέζουμε τους εαυτούς μας να μην νιώθουν καθόλου. Δεν είναι αδυναμία, ίσα-ίσα που δείχνει μεγάλη δύναμη. Όταν βλέπουμε φωτεινά αστέρια στον ουρανό, δεν κρίνουμε την ισχυρή λάμψη τους. Αντιθέτως, τα θαυμάζουμε για το μεγαλείο τους. Στο κάτω-κάτω, ο ήλιος μας είναι ένα αστέρι το οποίο ευγνωμονούμε διότι το φως του είναι πηγή ζωής. Γιατί λοιπόν ένας άνθρωπος που έχει ισχυρή προσωπικότητα και την εκδηλώνει θα πρέπει να νιώσει ντροπή γι’ αυτό και την ανάγκη να απολογηθεί; Ένα άτομο που νιώθει έντονα, που λάμπει «φωτίζοντας» τον κόσμο γύρω του, μπορεί να αποτελεί πηγή επιρροής και έμπνευσης για άλλα άτομα που «φωτίζονται» από αυτό, ή να αποτελέσει την αφετηρία μιας αλλαγής ή δημιουργικής τάσης. Να είναι κατά κάποιο τρόπο ένας μικρός ήλιος στη γη.

Όσο για το δεύτερο σκέλος της πρώτης πρότασης, δηλαδή την κατάρρευση προς το εσωτερικό, αυτό είναι εξίσου σημαντικό και ταιριάζει ακόμα περισσότερο με τον παραλληλισμό με τους γαλαξίες. Σε περιόδους έντονης συναισθηματικής φόρτισης, τότε είναι που παρατηρείται και η μεγαλύτερη δημιουργική τάση. Τα περισσότερα μουσικά κομμάτια, βιβλία, έργα τέχνης, και γενικώς ό,τι σχετίζεται με τον χώρο των καλών τεχνών, υπήρξαν προϊόντα έντονων συναισθημάτων, τα οποία με την σειρά τους μιλούν και στην δική μας ψυχή και τα δικά μας συναισθήματα. Η συναισθηματική κατάρρευση είναι αποτέλεσμα υψηλής πίεσης η οποία πρέπει να εκτονωθεί. Η εκτόνωση με την σειρά της οδηγεί σε όμορφα αποτελέσματα, όπως και η εκτόνωση της πίεσης που παρατηρείται στα αστέρια όταν αυτά αρχίζουν να καταρρέουν προς το εσωτερικό τους. Η δημιουργία στην οποία καταλήγουν τόσο τα αστέρια όσο και οι άνθρωποι υπό τις ίδιες συνθήκες, δηλαδή την έντονη πίεση, είναι ο κοινός παρονομαστής των δύο περιπτώσεων. Αν αναλογιστούμε ότι τα αστέρια που γίνονται υπερκαινοφανή εκπέμπουν μια λάμψη τόσο ισχυρή η οποία φαίνεται μέχρι και στον δικό μας ουρανό, εκατοντάδες χιλιάδες ή εκατομμύρια έτη φωτός μακριά, και πρόκειται για όμορφο θέαμα που αν ξέρουμε ότι θα είναι εμφανές στον ουρανό μας θα σπεύσουμε να το δούμε και να το θαυμάσουμε, έτσι θα πρέπει να σκεφτόμαστε και για ανθρώπους οι οποίοι είναι ικανοί να νιώθουν, και να νιώθουν έντονα. Μόνο αν μπορούμε να νιώσουμε θα είμαστε ισορροπημένοι και ολοκληρωμένοι ως προσωπικότητες, και μόνο έντονα συναισθήματα μπορούν να αποτελέσουν κινητήρια δύναμη για δημιουργία.

Επομένως, όταν συναντήσουμε κάποιον που είναι ισχυρή προσωπικότητα, που δεν φοβάται να εκδηλωθεί και να λάμψει, που δεν φοβάται να νιώσει και να λυγίσει, καλό θα είναι να μην τον κρίνουμε και σίγουρα να μην τον πνίξουμε ή να τον κάνουμε να νιώσει ενοχές για την άρνησή του να κρυφτεί. Το να έχει κανείς την τόλμη να είναι ο εαυτός του και να μην νοιάζεται για την κριτική του περιβάλλοντός του είναι πλέον επίτευγμα στις μέρες μας, δείχνει άτομο αληθινό που δεν ντρέπεται για τον εαυτό του. Ας φροντίσουμε λοιπόν να επιτρέψουμε και στους δικούς μας εαυτούς να λάμψουν, να νιώσουν, να εκδηλωθούν, και τελικώς να εξαπλώσουν την φλόγα που καίει μέσα τους ώστε να φωτιστεί ο κόσμος μας.

Σμαράγδα Θεοδωρίδου


* Οι φωτογραφίες που περιλαμβάνονται στο άρθρο δεν αποτελούν πνευματική μας ιδιοκτησία, πηγή: google.com


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δύο θρύλοι, μια έχθρα, ένα ατύχημα, και μια ιστορία αμοιβαίου σεβασμού

Ένα απόγευμα πριν χρόνια, ο μπαμπάς μου ετοιμαζόταν να παρακολουθήσει μια ταινία και πρότεινε να την δω κι εγώ, παρόλο που ήξερε ότι το θέμα της ταινίας δεν με ενδιέφερε στο ελάχιστο. Το ίδιο ήξερα κι εγώ, ωστόσο όμως έκατσα να την δω κι εν τέλει το θέαμα δικαίωσε πλήρως την απόφασή μου. Η ταινία έχει τίτλο "Rush" (2013) και αφορά την πραγματική ιστορία του ατυχήματος του Αυστριακού Νίκι Λάουντα (τον οποίο υποδύεται ο Daniel Brühl) σε αγώνα της Formula 1 το 1976, και την ισχυρή κόντρα του με τον Βρετανό Τζέιμς Χαντ (τον οποίο υποδύεται ο Chris Hemsworth) για την κατάκτηση του παγκόσμιου τίτλου εκείνη τη χρονιά. Οι δύο αυτοί αγωνιστές της Formula 1 έμειναν στην ιστορία του αθλήματος ως θρύλοι (έτσι προκύπτει και ο τίτλος). Τόσο πριν όσο και μετά την παρακολούθηση της ταινίας, η Formula 1 σαν διοργάνωση πάντα με αφήνει παγερά αδιάφορη. Η ταινία όμως είναι ένα αριστούργημα γιατί δεν προβάλλει απλώς την ιστορία γύρω από το ατύχημα, αλλά τον ανταγωνισμό μεταξύ του Λ

Οι διαφορετικοί τρόποι έκφρασης των συναισθημάτων μας

Άκουσα πριν καιρό σε μια συλλογή ξένων τραγουδιών ένα πολύ όμορφο τραγούδι, το οποίο αρχικά είχα ερμηνεύσει λάθος αλλά μετά από αναζήτηση είδα ότι η πραγματική ιστορία πίσω από το τραγούδι είναι πολύ πιο γλυκιά από ότι είχα σκεφτεί στην αρχή. Το τραγούδι είναι το "I'm not in love" των 10cc και ακολουθούν οι στίχοι με μετάφραση και τον σύνδεσμο στο τέλος του άρθρου:   "I'm not in love / Δεν είμαι ερωτευμένος So don't forget it / Οπότε μην ξεχνάς It's just a silly phase I'm going through / Ότι α πλώς περνάω μια χαζή φάση And just because / Κι επειδή I call you up / Σε παίρνω τηλέφωνο Don't get me wrong, don't think you've got it made / Μην μπερδεύεσαι , μη νομίζεις ότι πέτυχες I'm not in love, no no, it's because / Δεν είμαι ερωτευμένος, όχι, όχι, είναι επειδή   I like to see you / Θέλω να σε βλέπω But then again / Αλλά και πάλι That doesn't mean you mean that much to me / Αυτό δεν σημαίνει

Ψυχική ανθεκτικότητα

Με την έννοια ψυχική ανθεκτικότητα αναφερόμαστε στην ικανότητα ενός ατόμου να ξεπεράσει δύσκολες και στρεσογόνες καταστάσεις και να βγει πιο δυνατός μέσα από αυτές. Η εργασιακή καθημερινότητα, η οικογενειακή συνθήκη διαβίωσης αλλά και το κοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο ζούμε επηρεάζει την ψυχική μας κατάσταση. Όταν αντιμετωπίζουμε προβλήματα και δύσκολες καταστάσεις σε ένα από τα παραπάνω "σκέλη" της ζωής μας τότε τα υπόλοιπα λειτουργούν ως προστατευτικοί παράγοντες για να μπορέσουμε να ανακάμψουμε.  Τι γίνεται όταν νιώθουμε πως καταρρέουν οι αντοχές μας, υπάρχει αίσθηση αποσύνδεσης, αρνητικά συναισθήματα, οικογενειακές συγκρούσεις, απογοήτευση από τους "σημαντικούς άλλους" και οικονομικές δυσκολίες;  Τότε τα πράγματα δυσκολεύουν αρκετά. Η δουλειά που έχουμε να κάνουμε για να επιτύχουμε την ανάκαμψη είναι δύσκολη και αρκετά επώδυνη. Ωστόσο, δεν είναι αδύνατη . Άλλωστε "τα αγαθά κόποις κτώνται" και η ψυχική ανθεκτικότητα είναι μέγιστο αγαθό κα