Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

StoryTime: Το MEGAλο κανάλι, από την ακμή στην παρακμή.

Αρχικό λογότυπο του καναλιού, πηγή: wikipedia.org


Το MEGA Channel ή αργότερα MEGA ήταν ένα από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά κανάλια στην ιστορία της ιδιωτικής ελληνικής τηλεόρασης. Γνώρισε την απόλυτη αποδοχή από το τηλεοπτικό κοινό καθώς μέχρι και το τέλος του συνέχισε να κατέχει τις πρώτες θέσεις στα "μηχανάκια της AGB/Nielsen". Το Mega Channel αποτελεί (ακόμη και σήμερα) το μεγαλύτερο τηλεοπτικό brand που ωστόσο γνώρισε μεγάλη παρακμή στα τελευταία χρόνια λειτουργίας του. 

Αξίζει να σημειωθεί πως το πρώτο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του καναλιού παρουσίασε η Λιάνα Κανέλλη (γνωστή Ελληνίδα δημοσιογράφος και πολιτικός) κατά την πρώτη μέρα λειτουργίας του καναλιού, στις 20 Νοεμβρίου του 1989, με τίτλο "ΜEGA, ματιές στα γεγονότα". Ακολουθεί σχετικό απόσπασμα:



Το MEGAλο κανάλι ήταν ο πρώτος ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός με εμβέλεια σε ολόκληρη την Ελλάδα και έδρα την πρωτεύουσα αυτής. Η πρώτη εκπομπή του ήταν το 1989, ενώ η τελευταία φορά που εξέπεμψε πανελλαδικά ήταν στις 28 Οκτωβρίου 2018 με διακοπή της ελεύθερης μετάδοσής του από την DIGEA (αποκλειστικός πάροχος επίγειου ψηφιακού σήματος για τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας στην Ελλάδα).

Στην συνέχεια, ένα μήνα αργότερα διακόπηκε και η εκπομπή του καναλιού μέσω των συνδρομητικών πλατφορμών (Nova, COSMOTETV κ.α.), μετά από εντολή του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ). Αν και τυχαίο γεγονός, ενδιαφέρον παρουσιάζει η ημερολογιακή ταύτιση της έναρξης εκπομπής του καναλιού και η ημερομηνία διακοπής από τις συνδρομητικές πλατφόρμες, καθώς και τα δυο γεγονότα έλαβαν χώρα στις 20 Νοεμβρίου του 1989 και 2018 αντίστοιχα. 

Ωστόσο, προς ενημέρωση του κοινού σας αναφέρουμε πως το κανάλι συνεχίζει να εκπέμπει το πρόγραμμά του μέσω της επίσημης ιστοσελίδας www.megatv.com με Live Streaming, το πρόγραμμα δεν περιλαμβάνει ζωντανές εκπομπές παρά μόνο επαναλήψεις μεγάλων επιτυχιών μυθοπλασίας από την πλούσια ταινιοθήκη του.

Screenshot από το megatv.com

Το MEGA άνηκε στην Τηλέτυπος Ανώνυμη Εταιρεία Τηλεοπτικών Προγραμμάτων με κεντρικά γραφεία στην Λεωφόρο Μεσογείων στην Αθήνα. Το Mega Channel ήταν ο πρώτος ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός που έλαβε άδεια λειτουργίας στην Ελλάδα αλλά και το πρώτο κανάλι που εξέπεμψε πανελλαδικά, αν και είχαν υπάρξει κάποιες προσπάθειες νωρίτερα αλλά χωρίς άδεια και σχετική νομοθετική ρύθμιση για εκπομπή ιδιωτικού τηλεοπτικού προγράμματος. Η Τηλέτυπος Α.Ε. και κατά συνέπεια το Mega Channel υπήρξε ιδιοκτησία πέντε εκδοτών, του Μπόμπολα, Λαμπράκη, Τεγόπουλου, Βαρδινογιάννη και Αλαφούζου, κατά τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του.

Αρχικά, το μεγάλο κανάλι έλαβε μια δοκιμαστική άδεια από την συγκυβέρνηση Τζαννετάκη και στην συνέχεια το 1993 του δόθηκε ανανέωση της συγκεκριμένης άδειας λειτουργίας με ισχύ επτά ετών, η οποία φυσικά ανανεωνόταν και έπαιρνε παράταση νομοθετικά μέχρι και την στιγμή που το κανάλι διέκοψε την πανελλαδική λειτουργία του. Η συγκεκριμένη λογική ακολουθήθηκε με όλους τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς που ακολούθησαν. Ωστόσο, έχει υπάρξει μέρος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που θεωρεί τις συνεχείς παρατάσεις νομιμότητας των ραδιοτηλεοπτικών καναλιών αντισυνταγματικές και κατά συνέπεια παράνομες.

Αυτή η ένσταση ήταν ο λόγος που το 2016 διενεργήθηκε διαγωνισμός για λήψη τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών πανελλαδικής εμβέλειας, με στόχο να πάψουν τα ιδιωτικά κανάλια να λαμβάνουν τις αλλεπάλληλες παρατάσεις νομιμότητας των αδειών τους. Η Τηλέτυπος στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας δεν κατάφερε να λάβει μέρος, λόγω απόρριψης της αίτησης από το αρχικό κιόλας στάδιο της διαδικασίας. Μολαταύτα, το MEGAλο κανάλι συνέχισε να εκπέμπει, καθώς ο συγκεκριμένος διαγωνισμός χαρακτηρίστηκε ως αντισυνταγματικός από το ΣτΕ λίγους μήνες αργότερα! 

Ωστόσο, το κανάλι δεν κατέθεσε αίτηση στον επόμενο διαγωνισμό αδειοδότησης (για επτά νέες τηλεοπτικές άδειες) που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του 2018 (στον οποίο τελικά μέρος έλαβαν μόνο 6 τηλεοπτικές επιχειρήσεις). Ο λόγος που ιδιοκτησία του καναλιού δεν έκανε την σχετική αίτηση ήταν τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που η Τηλέτυπος αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει. Οι εργαζόμενοι αντέδρασαν σε αυτή την απόφαση βγάζοντας σχετικό δελτίο ειδήσεων προς ενημέρωση του τηλεοπτικού κοινού.

πηγή: google.com

Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε πως το κανάλι αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα από το 2012, λόγω διαφόρων αντιπαραθέσεων με τις τράπεζες εξαιτίας του δανεισμού προς το κανάλι και της μη καταβολής των χρεών του. Οι εργαζόμενοι από τον Απρίλιο του 2016 σταμάτησαν να λαμβάνουν την μισθοδοσία και τα δεδουλευμένα τους. Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν η περικοπή των ζωντανών εκπομπών και δελτίων ειδήσεων. Τα οικονομικά προβλήματα προκλήθηκαν και λόγω της μη ολοκλήρωσης της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Από τον Σεπτέμβριο του 2016 οι εργαζόμενοι του σταθμού βρίσκονταν σε επίσχεση εργασίας, την ίδια περίοδο που διακόπηκαν και οι ζωντανές μεταδόσεις του καναλιού. 

Ωστόσο, ένα χρόνο μετά το κανάλι μετέδωσε ζωντανά πολιτικές ομιλίες με αφορμή τη ΔΕΘ (όπως αυτή του πρωθυπουργού Τσίπρα Αλέξη αλλά και την ομιλία του Μητσοτάκη Κυριάκου). Το κανάλι γενικά περιορίστηκε στην προβολή ξένων ταινιών και σειρών από το αρχείο του. Μόνο το κεντρικό δελτίο καιρού συνεχίστηκε μέχρι και τις αρχές του 2018 με παρουσιάστρια την Νάταλι Κάκκαβα. Μαζί με το δελτίο καιρού διακόπηκαν και οι διαφημίσεις του καναλιού, κάτι που πρόδιδε έκδηλα την παρακμή του. Αξίζει να σημειωθεί πως τον Οκτώβριο του 2016 είχε ήδη κατατεθεί αίτηση, από τρίτη εταιρεία, για κήρυξη πτώχευσης της Τηλέτυπος (σύμφωνα με το wikipedia.org).


πηγή: google.com

Ο Μάρτιος του 2018 ήταν κομβικός για το μεγάλο κανάλι, καθώς συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) για να αποφασίσει εάν θα εγκρίνει την αίτηση της Τηλέτυπος Α.Ε. για μετατροπή του σταθμού από γενικού περιεχομένου σε θεματικό κανάλι. Η συνεδρίαση για την συγκεκριμένη απόφαση κράτησε περίπου επτά ώρες, ωστόσο το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό. Η DIGEA καλούνταν πλέον να αποφασίσει για την ημερομηνία διακοπής του πανελλαδικού σήματος του καναλιού, ωστόσο η διοίκηση του καναλιού κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα κατά της συγκεκριμένης απόφασης. Τα ασφαλιστικά αυτά μέτρα δεν είχαν αποτέλεσμα. 

πηγή: wikipedia.org
Εν συνεχεία, το κανάλι έχασε τα πνευματικά δικαιώματα προβολής ξένων ταινιών και σειρών και συνέχισε μόνο με την προβολή των δικών του σειρών, ενώ για κάποιες ημέρες έπαψε να λειτουργεί και η ιστοσελίδα του, λόγω μη ανανέωσης της κατοχύρωσης του domain name megatv.com. Τελικά, το κανάλι έπαψε οριστικά την μετάδοση του την Κυριακή 28 Οκτωβρίου στις 2:08:36 π.μ. προβάλλοντας για τελευταία φορά επεισόδιο από την θρυλική σειρά "Απαράδεκτοι" με τους Βλάσση Μπονάτσο, Ρένια Λουιζίδου, Σπύρο Παπαδόπουλο, Δήμητρα Παπαδοπούλου και Γιάννη Μπέζο να σφραγίζουν αυτή την ιστορική στιγμή για την ιδιωτική τηλεόραση. Δείτε το σχετικό βίντεο που ακολουθεί. 


Κλείνοντας αυτό το ταξίδι στην ιστορία του MEGAλου καναλιού αξίζει να αναφέρουμε πως μεγαλύτερος ανταγωνιστής του από τις αρχές του 1990 και έπειτα υπήρξε ο όμιλος ΑΝΤ1. Τα δύο κανάλια αναμετρήθηκαν χιλιάδες φορές στους πίνακες τηλεθέασης και πολλά τηλεοπτικά πρόσωπα υπήρξαν "μήλον της Έριδος" για τους δυο αυτούς κολοσσούς. Ωστόσο, ο ΑΝΤ1 μετά την διακοπή λειτουργίας του Mega και για αρκετές ημέρες έπαιζε συνεχώς ένα αποχαιρετιστήριο σποτ στο οποίο ανέφερε τα ακόλουθα: "29 χρόνια πριν ξεκινήσαμε μαζί. 29 χρόνια πορευτήκαμε πλάι πλάι αλλά και ο ένας απέναντι στον άλλο. Ανταγωνιστήκαμε, συνεργαστήκαμε, κερδίσαμε και χάσαμε. Όλα στο πρόγραμμα! MEGA θα λείψεις σε όλους. MEGA σε ευχαριστούμε όλοι. ΑΝΤ1". To συγκεκριμένο σποτ θα το βρείτε παρακάτω. Πρόκειται για μια κίνηση που επιβεβαιώνει την σημασία και την δύναμη που είχε ως τηλεοπτικό μέσο το Mega. Είναι σημαντικό να σε αναγνωρίζει ο ανταγωνισμός, σημαίνει και λέει πολλά!


Με την σειρά μου θα ήθελα να πω ένα μεγάλο αντίο σε αυτό το κανάλι που συνόδευσε πολλές παιδικές αναμνήσεις, που αποτέλεσε παρέα σε δύσκολες μέρες και που ψυχαγώγησε πολλά βράδια και μεσημέρια της παιδικής και ενήλικης ζωής μου, χωρίς να παραγράφονται σημαντικά λάθη που σχετίζονται με τις προπαγανδιστικές τάσεις του καναλιού σε σχέση με τα πολιτικά δρώμενα της χώρας! Αντίο MEGA MOU! 


Πηγή Πληροφοριών: wikipedia.org
Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνος Μπαλντίδης

* Οι φωτογραφίες που περιλαμβάνονται στο άρθρο δεν αποτελούν πνευματική μας ιδιοκτησία, πηγή: google.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δύο θρύλοι, μια έχθρα, ένα ατύχημα, και μια ιστορία αμοιβαίου σεβασμού

Ένα απόγευμα πριν χρόνια, ο μπαμπάς μου ετοιμαζόταν να παρακολουθήσει μια ταινία και πρότεινε να την δω κι εγώ, παρόλο που ήξερε ότι το θέμα της ταινίας δεν με ενδιέφερε στο ελάχιστο. Το ίδιο ήξερα κι εγώ, ωστόσο όμως έκατσα να την δω κι εν τέλει το θέαμα δικαίωσε πλήρως την απόφασή μου. Η ταινία έχει τίτλο "Rush" (2013) και αφορά την πραγματική ιστορία του ατυχήματος του Αυστριακού Νίκι Λάουντα (τον οποίο υποδύεται ο Daniel Brühl) σε αγώνα της Formula 1 το 1976, και την ισχυρή κόντρα του με τον Βρετανό Τζέιμς Χαντ (τον οποίο υποδύεται ο Chris Hemsworth) για την κατάκτηση του παγκόσμιου τίτλου εκείνη τη χρονιά. Οι δύο αυτοί αγωνιστές της Formula 1 έμειναν στην ιστορία του αθλήματος ως θρύλοι (έτσι προκύπτει και ο τίτλος). Τόσο πριν όσο και μετά την παρακολούθηση της ταινίας, η Formula 1 σαν διοργάνωση πάντα με αφήνει παγερά αδιάφορη. Η ταινία όμως είναι ένα αριστούργημα γιατί δεν προβάλλει απλώς την ιστορία γύρω από το ατύχημα, αλλά τον ανταγωνισμό μεταξύ του Λ

Οι διαφορετικοί τρόποι έκφρασης των συναισθημάτων μας

Άκουσα πριν καιρό σε μια συλλογή ξένων τραγουδιών ένα πολύ όμορφο τραγούδι, το οποίο αρχικά είχα ερμηνεύσει λάθος αλλά μετά από αναζήτηση είδα ότι η πραγματική ιστορία πίσω από το τραγούδι είναι πολύ πιο γλυκιά από ότι είχα σκεφτεί στην αρχή. Το τραγούδι είναι το "I'm not in love" των 10cc και ακολουθούν οι στίχοι με μετάφραση και τον σύνδεσμο στο τέλος του άρθρου:   "I'm not in love / Δεν είμαι ερωτευμένος So don't forget it / Οπότε μην ξεχνάς It's just a silly phase I'm going through / Ότι α πλώς περνάω μια χαζή φάση And just because / Κι επειδή I call you up / Σε παίρνω τηλέφωνο Don't get me wrong, don't think you've got it made / Μην μπερδεύεσαι , μη νομίζεις ότι πέτυχες I'm not in love, no no, it's because / Δεν είμαι ερωτευμένος, όχι, όχι, είναι επειδή   I like to see you / Θέλω να σε βλέπω But then again / Αλλά και πάλι That doesn't mean you mean that much to me / Αυτό δεν σημαίνει

Ψυχική ανθεκτικότητα

Με την έννοια ψυχική ανθεκτικότητα αναφερόμαστε στην ικανότητα ενός ατόμου να ξεπεράσει δύσκολες και στρεσογόνες καταστάσεις και να βγει πιο δυνατός μέσα από αυτές. Η εργασιακή καθημερινότητα, η οικογενειακή συνθήκη διαβίωσης αλλά και το κοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο ζούμε επηρεάζει την ψυχική μας κατάσταση. Όταν αντιμετωπίζουμε προβλήματα και δύσκολες καταστάσεις σε ένα από τα παραπάνω "σκέλη" της ζωής μας τότε τα υπόλοιπα λειτουργούν ως προστατευτικοί παράγοντες για να μπορέσουμε να ανακάμψουμε.  Τι γίνεται όταν νιώθουμε πως καταρρέουν οι αντοχές μας, υπάρχει αίσθηση αποσύνδεσης, αρνητικά συναισθήματα, οικογενειακές συγκρούσεις, απογοήτευση από τους "σημαντικούς άλλους" και οικονομικές δυσκολίες;  Τότε τα πράγματα δυσκολεύουν αρκετά. Η δουλειά που έχουμε να κάνουμε για να επιτύχουμε την ανάκαμψη είναι δύσκολη και αρκετά επώδυνη. Ωστόσο, δεν είναι αδύνατη . Άλλωστε "τα αγαθά κόποις κτώνται" και η ψυχική ανθεκτικότητα είναι μέγιστο αγαθό κα