Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Σώμα...δωρίζεται;


Με αφορμή την 1η Νοεμβρίου που είναι η Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων πολλοί μπήκαμε στη διαδικασία και αναρωτηθήκαμε: τι είναι τελικά σώμα; Αποτελεί η δωρεά οργάνων και σώματος ένα δώρο σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη; Πραγματικά το δώρο αυτό είναι δώρο Θεού για κάποιους ανθρώπους. Μπορεί εκείνη τη στιγμή να χάνεται μια ζωή, κάτι που είναι θλιβερό, ταυτόχρονα όμως σώζονται άλλες δέκα. Πολλοί όμως φοβούνται να γίνουν δωρητές οργάνων είτε λόγω έλλειψης ενημέρωσης είτε λόγω παραπληροφόρησης. Για το λόγω αυτό ας κάνουμε ένα σημαντικό διαχωρισμό ανάμεσα σε δωρεά σώματος και  δωρεά οργάνων. Με την δωρεά σώματος το σώμα του εκλιπόντος δίδεται στο  ανατομείο για επιστημονικούς λόγους και δεν επιστρέφεται ποτέ στους συγγενείς για την ταφή. Αντίθετα  η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο όταν ο ασθενής καταλήξει εγκεφαλικά στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (όχι κώμα, φυτό). Αφού του αφαιρεθούν τα όργανα στη συνέχεια το σώμα παραδίδεται στους συγγενείς για ταφή. Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι είτε κάποιος είναι δωρητής οργάνων με κάρτα δωρητή είτε όχι (σύμφωνα με το νέο νόμο ότι όλοι είμαστε δωρητές οργάνων) την τελευταία απόφαση την παίρνουν οι α' βαθμού συγγενείς. 

Σε προσωπικό επίπεδο θα ήθελα να εκφράσω και εγώ τις σκέψεις μου γύρω από το θέμα. Να πω την αλήθεια ποτέ δεν με είχε  απασχολήσει το συγκεκριμένο ζήτημα. Πιο σοβαρά άρχισα  να το  βλέπω στα πλαίσια ενός μαθήματος στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και στη συνέχεια με την απασχόλησή μου στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων. Άρχισα να βγάζω τις παρωπίδες και την άρνηση που είχα μέσα μου και να το σκέφτομαι πιο θετικά. Σκέφτηκα γιατί αφού μπορώ να βοηθήσω να μην το κάνω; Ακόμη πιο έντονο έγινε όταν στην Πανελλήνια Ημέρα για την δωρεά οργάνων άκουσα πώς χιλιάδες άνθρωποι σώθηκαν από όργανα άλλων ανθρώπων. Δεν μπορώ να πω, ακόμα και τώρα έχω τις ανασφάλειες μου και αμφιταλαντεύομαι αλλά σίγουρα είμαι πιο θετική απέναντι στη δωρεά. Σε όλο αυτό βοήθησε το γεγονός ότι καθημερινά στον Ε.Ο.Μ έρχονται πάνω από χίλιες αιτήσεις, περίπου, για νέους δωρητές.Όλο αυτό με εντυπωσίασε και με έκανε να δω με άλλο μάτι την δωρεά.Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με την δωρεά οργάνων ή αν θέλετε να γίνετε δωρητής και δεν ξέρετε τον τρόπο επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Ε.Ο.Μ κάνοντας κλικ εδώ

Ευαγγελία Μπουρντούβαλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
•Δεν επιτρέπονται τα «greeklish» (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) και η γραφή με κεφαλαία (Caps) .
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
Προσοχή: 1. Η σελίδα λειτουργεί σε εθελοντική βάση. Τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.
2. Όσοι και όσες απευθύνονται στη διαχείρηση με απορίες και ερωτήσεις είναι απαραίτητο να αναγράφουν και το e-mail τους για τη δυνατότητα απάντησης.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την βοήθεια σας!