Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ψυχική ανθεκτικότητα

Με την έννοια ψυχική ανθεκτικότητα αναφερόμαστε στην ικανότητα ενός ατόμου να ξεπεράσει δύσκολες και στρεσογόνες καταστάσεις και να βγει πιο δυνατός μέσα από αυτές.

Η εργασιακή καθημερινότητα, η οικογενειακή συνθήκη διαβίωσης αλλά και το κοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο ζούμε επηρεάζει την ψυχική μας κατάσταση.
Όταν αντιμετωπίζουμε προβλήματα και δύσκολες καταστάσεις σε ένα από τα παραπάνω "σκέλη" της ζωής μας τότε τα υπόλοιπα λειτουργούν ως προστατευτικοί παράγοντες για να μπορέσουμε να ανακάμψουμε. 

Τι γίνεται όταν νιώθουμε πως καταρρέουν οι αντοχές μας, υπάρχει αίσθηση αποσύνδεσης, αρνητικά συναισθήματα, οικογενειακές συγκρούσεις, απογοήτευση από τους "σημαντικούς άλλους" και οικονομικές δυσκολίες; 

Τότε τα πράγματα δυσκολεύουν αρκετά. Η δουλειά που έχουμε να κάνουμε για να επιτύχουμε την ανάκαμψη είναι δύσκολη και αρκετά επώδυνη. Ωστόσο, δεν είναι αδύνατη. Άλλωστε "τα αγαθά κόποις κτώνται" και η ψυχική ανθεκτικότητα είναι μέγιστο αγαθό και όπλο για τον σύγχρονο άνθρωπο. 

Πώς μπορούμε, λοιπόν, να βελτιώσουμε την ψυχική ανθεκτικότητά μας;

Η αυτοφροντίδα είναι το πρώτο βήμα προς την επίτευξη του στόχου, δηλαδή την διαχείριση άγχους. Με την έννοια αυτοφροντίδα εννοούμε την σωστή διατροφή, τον επαρκή ύπνο, την ενυδάτωση του οργανισμού. Την "φροντίδα" του εαυτού μας. 

Η επικοινωνία έχει απόλυτο ρόλο στην ανάπτυξη θετικών συναισθημάτων και ενίσχυσης της ψυχολογίας του ατόμου. Ένα ισχυρό δίκτυο υποστήριξης μπορεί να βοηθήσει κατά τις περιόδους ισχυρού άγχους και στρες. 

Η νοηματοδότηση είναι βασικό εργαλείο διασφάλισης της ψυχικής ανθεκτικότητας. Το άτομο χρειάζεται να βρίσκει νόημα στη ζωή πάρα τις δυσκολίες. 

Η αισιοδοξία αποτελεί καίριο συστατικό της καλοζωίας και μιας υγιούς καθημερινότητας.

Παράλληλα, η ανάκτηση δυνάμεων από εμπειρίες του παρελθόντος μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη διαχείριση δυσκολιών και προβλημάτων, καθώς λειτουργεί ως απτό παράδειγμα πως τίποτα δεν μένει χωρίς λύση και όλα αντιμετωπίζονται. 

Τέλος, η δημιουργία νέων στόχων και η αναζήτηση νέων εμπειριών βοηθούν στην αίσθηση πληρότητας και ανάπτυξης των δυνάμεων του ατόμου. 

Τι γίνεται αν δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή τη δυσκολία μόνοι μας; Τότε πρέπει να αναζητήσουμε βοήθεια. Να μην φοβηθούμε ή ντραπούμε. 

Η αναζήτηση βοήθειας είναι σπουδαίας σημασίας για την ανάπτυξη της ψυχικής ανθεκτικότητας. Ιδιαίτερα αν το άτομο φαίνεται να δυσλειτουργεί στην καθημερινότητα και στην υλοποίηση βασικών αναγκών. 

Ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας μπορεί να δείξει τους κατάλληλους τρόπους και μεθόδους για την επίτευξη ανάπτυξης της ανθεκτικότητας.

Μπαλντίδης Κωνσταντίνος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δύο θρύλοι, μια έχθρα, ένα ατύχημα, και μια ιστορία αμοιβαίου σεβασμού

Ένα απόγευμα πριν χρόνια, ο μπαμπάς μου ετοιμαζόταν να παρακολουθήσει μια ταινία και πρότεινε να την δω κι εγώ, παρόλο που ήξερε ότι το θέμα της ταινίας δεν με ενδιέφερε στο ελάχιστο. Το ίδιο ήξερα κι εγώ, ωστόσο όμως έκατσα να την δω κι εν τέλει το θέαμα δικαίωσε πλήρως την απόφασή μου. Η ταινία έχει τίτλο "Rush" (2013) και αφορά την πραγματική ιστορία του ατυχήματος του Αυστριακού Νίκι Λάουντα (τον οποίο υποδύεται ο Daniel Brühl) σε αγώνα της Formula 1 το 1976, και την ισχυρή κόντρα του με τον Βρετανό Τζέιμς Χαντ (τον οποίο υποδύεται ο Chris Hemsworth) για την κατάκτηση του παγκόσμιου τίτλου εκείνη τη χρονιά. Οι δύο αυτοί αγωνιστές της Formula 1 έμειναν στην ιστορία του αθλήματος ως θρύλοι (έτσι προκύπτει και ο τίτλος). Τόσο πριν όσο και μετά την παρακολούθηση της ταινίας, η Formula 1 σαν διοργάνωση πάντα με αφήνει παγερά αδιάφορη. Η ταινία όμως είναι ένα αριστούργημα γιατί δεν προβάλλει απλώς την ιστορία γύρω από το ατύχημα, αλλά τον ανταγωνισμό μεταξύ του Λ

Οι διαφορετικοί τρόποι έκφρασης των συναισθημάτων μας

Άκουσα πριν καιρό σε μια συλλογή ξένων τραγουδιών ένα πολύ όμορφο τραγούδι, το οποίο αρχικά είχα ερμηνεύσει λάθος αλλά μετά από αναζήτηση είδα ότι η πραγματική ιστορία πίσω από το τραγούδι είναι πολύ πιο γλυκιά από ότι είχα σκεφτεί στην αρχή. Το τραγούδι είναι το "I'm not in love" των 10cc και ακολουθούν οι στίχοι με μετάφραση και τον σύνδεσμο στο τέλος του άρθρου:   "I'm not in love / Δεν είμαι ερωτευμένος So don't forget it / Οπότε μην ξεχνάς It's just a silly phase I'm going through / Ότι α πλώς περνάω μια χαζή φάση And just because / Κι επειδή I call you up / Σε παίρνω τηλέφωνο Don't get me wrong, don't think you've got it made / Μην μπερδεύεσαι , μη νομίζεις ότι πέτυχες I'm not in love, no no, it's because / Δεν είμαι ερωτευμένος, όχι, όχι, είναι επειδή   I like to see you / Θέλω να σε βλέπω But then again / Αλλά και πάλι That doesn't mean you mean that much to me / Αυτό δεν σημαίνει