Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

Graffiti: Η τέχνη του δρόμου

by Sonke

Το συγκεκριμένο άρθρο είναι εμπνευσμένο από το αντίστοιχο άρθρο του Widewalls (http://bit.ly/2jrmMPD) με τίτλο «10 street artists from Greece». Στόχος του σημερινού άρθρου είναι να σας ξεναγήσει στις τέχνες που ξεδιπλώνονται στα σοκάκια και τις λεωφόρους της Αθήνας. Το γκράφιτι είναι η αναγραφή κειμένου όπως συνθημάτων ή η ζωγραφική σε επιφάνειες που συνήθως βρίσκονται σε δημόσιους χώρους (για παράδειγμα σε τοίχους). Πρωτοεμφανίστηκε την ίδια περίοδο και στα ίδια μέρη που αναπτύχθηκε το κίνημα του Χιπ χοπ, από τον ίδιο καταπιεσμένο κόσμο. Γι' αυτό πολλοί θεωρούν ότι αποτελεί μέρος της κουλτούρας Χιπ χοπ (Wikipedia).

Οι άνθρωποι παλιότερα αντιμετώπιζαν το γκράφιτι ως βρωμιά στους τοίχους, μουτζούρες και βανδαλισμό. Σήμερα πολλά από αυτά σκίτσα στους δρόμους συνεχίζουν να είναι και να δημιουργούν αυτή την αίσθηση στους περαστικούς, όμως υπάρχουν και εκείνα που πραγματικά αποτελούν τέχνη, στολίδι και κόσμημα στους δρόμους των πόλεων. Η Αθήνα ως πρωτεύουσα είναι γεμάτη από γκράφιτι, είτε από εκείνες τις «μουτζούρες» είτε από αυτά που το μάτι χαίρεται να τα χαζεύει. Απολαύστε μερικά από αυτά:

by WD
by INO
by Skitsofenis

by Bean

by Sonke
by Sonke
by Billy

by Bleeps

by Bleepsby Loaf

by Vasmoulaki

by Skavenitis


by STMTS

by STMTS

by STMTS

by Yiakou

by Yiakou

by Yiakou

by Yiakou


Οι εικόνες δεν έχουν τραβηχτεί από εμένα, συλλέχθηκαν μετά από ηλεκτρονική έρευνα.

Κωνσταντίνος Μπαλντίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
•Δεν επιτρέπονται τα «greeklish» (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) και η γραφή με κεφαλαία (Caps) .
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
Προσοχή: 1. Η σελίδα λειτουργεί σε εθελοντική βάση. Τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.
2. Όσοι και όσες απευθύνονται στη διαχείρηση με απορίες και ερωτήσεις είναι απαραίτητο να αναγράφουν και το e-mail τους για τη δυνατότητα απάντησης.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την βοήθεια σας!