Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

Επίσκεψη στην ιστορία μας: "Γ. Αβέρωφ"!


Σήμερα σκέφτηκα να κάνω ένα σύντομο αφιέρωμα σε ένα εντυπωσιακό κειμήλιο της ιστορίας μας. Επισκέφτηκα το θωρακισμένο καταδρομικό «Γ. Αβέρωφ» για πρώτη φορά στη ζωή μου κι έχω να πω μόνο το εξής: πρόκειται για μια εμπειρία που θα μου μείνει αξέχαστη!

Για όσους δεν έτυχε να μάθουν γι’ αυτό, πρόκειται για ένα πλοίο που εντάχτηκε στο Πολεμικό μας Ναυτικό την περίοδο των Α’ Βαλκανικών Πολέμων (1912). Πλέον, 105 χρόνια αργότερα, είναι το μοναδικό στον κόσμο πλοίο της κατηγορίας του που διατηρείται ακόμα. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε με δωρεά του Έλληνα επιχειρηματία και εθνικού ευεργέτη Γεωργίου Αβέρωφ (του οποίου το όνομα φέρει τιμητικώς) και υπό την ηγεσία των ανώτατων αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού, των άξιων αυτών ανθρώπων, αυτό το θωρακισμένο καταδρομικό κατάφερε να γράψει ιστορία, αφήνοντας το στίγμα του. Δεδομένου ότι ήταν το πιο εξελιγμένο κομμάτι πολεμικού εξοπλισμού που διέθετε τότε η Ελλάδα, έκανε από μόνο του την διαφορά: όχι μόνο κατάφερε να αντιμετωπίσει τον οθωμανικό στόλο στο Βόρειο Αιγαίο ως μέρος του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά στη συνέχεια αποσπάστηκε από τον υπόλοιπο ελληνικό στόλο κι άρχισε να καταδιώκει τον εχθρικό στόλο μόνο του, τρέποντάς τον σε φυγή και εξασφαλίζοντας πλήρη ελληνική κυριαρχία στο Βόρειο Αιγαίο. Λόγω της υποχώρησης του οθωμανικού στόλου από το Αιγαίο αποδυναμώθηκε και ο στρατός στην ξηρά, ο οποίος, χωρίς τα απαραίτητα εφόδια που θα μπορούσε να του παρέχει ο στόλος, δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει τον δικό μας στρατό. Με άλλα λόγια, το «Γ. Αβέρωφ» έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απελευθέρωση της Βόρειας Ελλάδας από τους Οθωμανούς, τόσο άμεσα όσο και έμμεσα.

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το πώς ένα μόνο πλοίο, υπό την σωστή ηγεσία όπως προαναφέρθηκε, κατάφερε να κάνει από μόνο του θαύματα. Διότι, για την εποχή εκείνη κι υπό τις τότε συνθήκες, αυτό που πέτυχε ήταν όντως θαύμα. Η κατάσταση θα μπορούσε να έχει πάρει εντελώς διαφορετική τροπή εάν δεν υπήρχε το συγκεκριμένο καταδρομικό.

Βλέποντας το εσωτερικό του καταδρομικού, έμεινα με το στόμα ανοιχτό. Στο σύνολό του απέπνεε μια δύναμη, κάτι το ισχυρό. Έστω κι αν έχει περάσει ένας αιώνας και το πλοίο είναι πλέον γερασμένο (για να έρθει στην Θεσσαλονίκη έπρεπε να ρυμουλκηθεί από άλλα πλοία), είναι φανερό πως δεν έχει χάσει τον χαρακτήρα του. Σε έβαζε στο κλίμα της τότε εποχής που ήταν στην κορυφή, σε έκανε να νιώθεις ότι ήσουν κι εσύ στο παρελθόν κι ετοιμαζόσουν για επίθεση. Κορυφαία κατασκευή, ασύγκριτη οργάνωση (πάντα σύμφωνα με τα τότε δεδομένα) κι όλα αυτά προς έναν απώτερο σκοπό: να υπερασπιστεί περήφανα την χώρα του.


Τελικώς μόνο σε ένα συμπέρασμα μπορούμε να καταλήξουμε: το Θ/Κ «Γ. Αβέρωφ» αξίζει τον θαυμασμό όλων μας. Θεωρώ πως είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε την Ιστορία μας και ειδικά όταν πρόκειται για γεγονότα που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο. Γνωρίζοντας και βλέποντας από κοντά το «Γ. Αβέρωφ», το οποίο όντως αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της νεώτερης ιστορίας, νιώθουμε σε πρώτο στάδιο ένα δέος  και στην πορεία ερχόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στο να εκτιμήσουμε ιδιαίτερα κάποια πράγματα και καταστάσεις από το παρελθόν μας, δημιουργώντας παράλληλα έναν ακόμη σύνδεσμο με το σήμερα.

Σμαράγδα Θεοδωρίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
•Δεν επιτρέπονται τα «greeklish» (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) και η γραφή με κεφαλαία (Caps) .
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
Προσοχή: 1. Η σελίδα λειτουργεί σε εθελοντική βάση. Τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.
2. Όσοι και όσες απευθύνονται στη διαχείρηση με απορίες και ερωτήσεις είναι απαραίτητο να αναγράφουν και το e-mail τους για τη δυνατότητα απάντησης.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την βοήθεια σας!