Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Επίσκεψη στην ιστορία μας: "Γ. Αβέρωφ"!


Σήμερα σκέφτηκα να κάνω ένα σύντομο αφιέρωμα σε ένα εντυπωσιακό κειμήλιο της ιστορίας μας. Επισκέφτηκα το θωρακισμένο καταδρομικό «Γ. Αβέρωφ» για πρώτη φορά στη ζωή μου κι έχω να πω μόνο το εξής: πρόκειται για μια εμπειρία που θα μου μείνει αξέχαστη!

Για όσους δεν έτυχε να μάθουν γι’ αυτό, πρόκειται για ένα πλοίο που εντάχτηκε στο Πολεμικό μας Ναυτικό την περίοδο των Α’ Βαλκανικών Πολέμων (1912). Πλέον, 105 χρόνια αργότερα, είναι το μοναδικό στον κόσμο πλοίο της κατηγορίας του που διατηρείται ακόμα. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε με δωρεά του Έλληνα επιχειρηματία και εθνικού ευεργέτη Γεωργίου Αβέρωφ (του οποίου το όνομα φέρει τιμητικώς) και υπό την ηγεσία των ανώτατων αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού, των άξιων αυτών ανθρώπων, αυτό το θωρακισμένο καταδρομικό κατάφερε να γράψει ιστορία, αφήνοντας το στίγμα του. Δεδομένου ότι ήταν το πιο εξελιγμένο κομμάτι πολεμικού εξοπλισμού που διέθετε τότε η Ελλάδα, έκανε από μόνο του την διαφορά: όχι μόνο κατάφερε να αντιμετωπίσει τον οθωμανικό στόλο στο Βόρειο Αιγαίο ως μέρος του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά στη συνέχεια αποσπάστηκε από τον υπόλοιπο ελληνικό στόλο κι άρχισε να καταδιώκει τον εχθρικό στόλο μόνο του, τρέποντάς τον σε φυγή και εξασφαλίζοντας πλήρη ελληνική κυριαρχία στο Βόρειο Αιγαίο. Λόγω της υποχώρησης του οθωμανικού στόλου από το Αιγαίο αποδυναμώθηκε και ο στρατός στην ξηρά, ο οποίος, χωρίς τα απαραίτητα εφόδια που θα μπορούσε να του παρέχει ο στόλος, δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει τον δικό μας στρατό. Με άλλα λόγια, το «Γ. Αβέρωφ» έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απελευθέρωση της Βόρειας Ελλάδας από τους Οθωμανούς, τόσο άμεσα όσο και έμμεσα.

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το πώς ένα μόνο πλοίο, υπό την σωστή ηγεσία όπως προαναφέρθηκε, κατάφερε να κάνει από μόνο του θαύματα. Διότι, για την εποχή εκείνη κι υπό τις τότε συνθήκες, αυτό που πέτυχε ήταν όντως θαύμα. Η κατάσταση θα μπορούσε να έχει πάρει εντελώς διαφορετική τροπή εάν δεν υπήρχε το συγκεκριμένο καταδρομικό.

Βλέποντας το εσωτερικό του καταδρομικού, έμεινα με το στόμα ανοιχτό. Στο σύνολό του απέπνεε μια δύναμη, κάτι το ισχυρό. Έστω κι αν έχει περάσει ένας αιώνας και το πλοίο είναι πλέον γερασμένο (για να έρθει στην Θεσσαλονίκη έπρεπε να ρυμουλκηθεί από άλλα πλοία), είναι φανερό πως δεν έχει χάσει τον χαρακτήρα του. Σε έβαζε στο κλίμα της τότε εποχής που ήταν στην κορυφή, σε έκανε να νιώθεις ότι ήσουν κι εσύ στο παρελθόν κι ετοιμαζόσουν για επίθεση. Κορυφαία κατασκευή, ασύγκριτη οργάνωση (πάντα σύμφωνα με τα τότε δεδομένα) κι όλα αυτά προς έναν απώτερο σκοπό: να υπερασπιστεί περήφανα την χώρα του.


Τελικώς μόνο σε ένα συμπέρασμα μπορούμε να καταλήξουμε: το Θ/Κ «Γ. Αβέρωφ» αξίζει τον θαυμασμό όλων μας. Θεωρώ πως είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε την Ιστορία μας και ειδικά όταν πρόκειται για γεγονότα που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο. Γνωρίζοντας και βλέποντας από κοντά το «Γ. Αβέρωφ», το οποίο όντως αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της νεώτερης ιστορίας, νιώθουμε σε πρώτο στάδιο ένα δέος  και στην πορεία ερχόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στο να εκτιμήσουμε ιδιαίτερα κάποια πράγματα και καταστάσεις από το παρελθόν μας, δημιουργώντας παράλληλα έναν ακόμη σύνδεσμο με το σήμερα.

Σμαράγδα Θεοδωρίδου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δύο θρύλοι, μια έχθρα, ένα ατύχημα, και μια ιστορία αμοιβαίου σεβασμού

Ένα απόγευμα πριν χρόνια, ο μπαμπάς μου ετοιμαζόταν να παρακολουθήσει μια ταινία και πρότεινε να την δω κι εγώ, παρόλο που ήξερε ότι το θέμα της ταινίας δεν με ενδιέφερε στο ελάχιστο. Το ίδιο ήξερα κι εγώ, ωστόσο όμως έκατσα να την δω κι εν τέλει το θέαμα δικαίωσε πλήρως την απόφασή μου. Η ταινία έχει τίτλο "Rush" (2013) και αφορά την πραγματική ιστορία του ατυχήματος του Αυστριακού Νίκι Λάουντα (τον οποίο υποδύεται ο Daniel Brühl) σε αγώνα της Formula 1 το 1976, και την ισχυρή κόντρα του με τον Βρετανό Τζέιμς Χαντ (τον οποίο υποδύεται ο Chris Hemsworth) για την κατάκτηση του παγκόσμιου τίτλου εκείνη τη χρονιά. Οι δύο αυτοί αγωνιστές της Formula 1 έμειναν στην ιστορία του αθλήματος ως θρύλοι (έτσι προκύπτει και ο τίτλος). Τόσο πριν όσο και μετά την παρακολούθηση της ταινίας, η Formula 1 σαν διοργάνωση πάντα με αφήνει παγερά αδιάφορη. Η ταινία όμως είναι ένα αριστούργημα γιατί δεν προβάλλει απλώς την ιστορία γύρω από το ατύχημα, αλλά τον ανταγωνισμό μεταξύ του Λ

Οι διαφορετικοί τρόποι έκφρασης των συναισθημάτων μας

Άκουσα πριν καιρό σε μια συλλογή ξένων τραγουδιών ένα πολύ όμορφο τραγούδι, το οποίο αρχικά είχα ερμηνεύσει λάθος αλλά μετά από αναζήτηση είδα ότι η πραγματική ιστορία πίσω από το τραγούδι είναι πολύ πιο γλυκιά από ότι είχα σκεφτεί στην αρχή. Το τραγούδι είναι το "I'm not in love" των 10cc και ακολουθούν οι στίχοι με μετάφραση και τον σύνδεσμο στο τέλος του άρθρου:   "I'm not in love / Δεν είμαι ερωτευμένος So don't forget it / Οπότε μην ξεχνάς It's just a silly phase I'm going through / Ότι α πλώς περνάω μια χαζή φάση And just because / Κι επειδή I call you up / Σε παίρνω τηλέφωνο Don't get me wrong, don't think you've got it made / Μην μπερδεύεσαι , μη νομίζεις ότι πέτυχες I'm not in love, no no, it's because / Δεν είμαι ερωτευμένος, όχι, όχι, είναι επειδή   I like to see you / Θέλω να σε βλέπω But then again / Αλλά και πάλι That doesn't mean you mean that much to me / Αυτό δεν σημαίνει

Ψυχική ανθεκτικότητα

Με την έννοια ψυχική ανθεκτικότητα αναφερόμαστε στην ικανότητα ενός ατόμου να ξεπεράσει δύσκολες και στρεσογόνες καταστάσεις και να βγει πιο δυνατός μέσα από αυτές. Η εργασιακή καθημερινότητα, η οικογενειακή συνθήκη διαβίωσης αλλά και το κοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο ζούμε επηρεάζει την ψυχική μας κατάσταση. Όταν αντιμετωπίζουμε προβλήματα και δύσκολες καταστάσεις σε ένα από τα παραπάνω "σκέλη" της ζωής μας τότε τα υπόλοιπα λειτουργούν ως προστατευτικοί παράγοντες για να μπορέσουμε να ανακάμψουμε.  Τι γίνεται όταν νιώθουμε πως καταρρέουν οι αντοχές μας, υπάρχει αίσθηση αποσύνδεσης, αρνητικά συναισθήματα, οικογενειακές συγκρούσεις, απογοήτευση από τους "σημαντικούς άλλους" και οικονομικές δυσκολίες;  Τότε τα πράγματα δυσκολεύουν αρκετά. Η δουλειά που έχουμε να κάνουμε για να επιτύχουμε την ανάκαμψη είναι δύσκολη και αρκετά επώδυνη. Ωστόσο, δεν είναι αδύνατη . Άλλωστε "τα αγαθά κόποις κτώνται" και η ψυχική ανθεκτικότητα είναι μέγιστο αγαθό κα