Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τι εστί Ανθρωπολογία;


Ανθρωπολογία...είναι ένας τομέας που στο μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας είναι άγνωστος. Στο άκουσμα εντυπωσιάζει και ταυτόχρονα μπερδεύει τους μη γνώστες. Η Ανθρωπολογία είναι ένας κλάδος που αν τον γνωρίσεις εις βάθος μπορείς να μάθεις και να αλλάξεις πολλά από αυτά που πίστευες αλλά και υπερασπιζόσουν με σθένος. Ως τεταρτοετής φοιτητής του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου είμαι, πράγματι, ενθουσιασμένος και με έχει συνεπάρει η σπουδή του αντικειμένου. Μπαίνοντας σε αυτό το τμήμα οι πεποιθήσεις και αντιλήψεις μου ήταν άρδην διαφορετικές από σήμερα. Μεγάλωσα με τις προκαταλήψεις και τις απόψεις του μέσου Έλληνα και Ελληνίδας και είχα τα στερεότυπα και τις νόρμες που το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων έχουν ενσωματωμένες μέσα τους. Μετά τις πανελλήνιες έψαξα πολύ να βρω αυτό που με εκφράζει...ήθελα όσο τίποτα να ασχοληθώ με κοινωνικά θέματα και επιστήμες και το Πάντειο, σαν Μέκκα των κοινωνικών σπουδών, ήταν ο "πόθος" και το "θέλω" μου. Η Ανθρωπολογία μπήκε στην ζωή μου και από την πρώτη στιγμή, μέσα από τις διαλέξεις και τις δραστηριότητες που ανέπτυξα εντός και εκτός σχολής έμαθα τον ευατό μου αλλά και πως να αποδέχομαι τους γύρω μου όσο "διαφορετικοί" και αν είναι από εμένα. Η επαγγελματική αποκατάσταση είναι βραχνάς για όλους τους νέους είτε σπουδάζουν είτε όχι και σε ότι κλάδο και αν είναι...ας όψεται η κρίση...κρίση ιδεών και αξιών πέρα από οικονομική. Η αποκατάσταση, λοιπόν, δεν ξέρω ποια θα είναι αλλά και ποιος ξέρει; μεγάλο βάρος έχει η θέληση,η προσπάθεια και η δουλειά , πιστεύω δεν πάνε χαμένες, όταν το θέλεις. Ας αφήσουμε κατά μέρος τα προσωπικά μου βιώματα και ας περάσουμε στο αντικείμενο αυτό που λέγεται Α Ν Θ Ρ Ω Π Ο Λ Ο Γ Ι Α.

Με δύο λέξεις ανθρωπολογία μπορούμε να πούμε ότι είναι η επιστήμη που μελετά την ετερότητα, όπως λέμε και στην σχολή. Με κάποιες λέξεις παραπάνω θα λέγαμε πως είναι η επιστήμη που μελετά τους ανθρώπινους πολιτισμούς. Αντικείμενο έρευνας αποτελούν οι πηγές και η ανάπτυξη των ανθρώπινων κοινωνιών, καθώς και οι διαφορές που παρουσιάζουν μεταξύ τους. Η λέξη ανθρωπολογία ετυμολογείται από τις ελληνικές λέξεις άνθρωπος και λόγος. Οι ανθρωπολόγοι επιχειρούν διερευνώντας το φάσμα της ανθρώπινης συμπεριφοράς και δραστηριότητας, να επιτύχουν την πλήρη περιγραφή των πολιτισμικών και κοινωνικών φαινομένων. 
Αν περάσουμε ένα βήμα πιο πέρα θα παρουσιάσουμε το στόχο του τμήματος Ανθρωπολογίας στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Πάντειο, όπου θα λέγαμε πως:
Αποστολή του Τμήματος είναι η ανάπτυξη των σπουδών Κοινωνικής και Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας, με ιδιαίτερη έμφαση σε ζητήματα θεωρίας, μεθοδολογίας, εθνογραφίας και διαπολιτισμικής σύγκρισης με δυτικές και άλλες κοινωνίες. Στόχος του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας είναι να εφοδιάσει τους φοιτητές με τις εξειδικευμένες γνώσεις και την επιστημονική μεθοδολογία που απαιτούνται για την έρευνα και τη μελέτη της κοινωνίας και του πολιτισμού. Πιο συγκεκριμένα, ιδιαίτερη έμφαση αποδίδεται στην ανάλυση των κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών θεσμών, στη διερεύνηση των συμβολικών και γλωσσικών αναπαραστάσεων, στην ανάλυση της κοινωνικής κατασκευής του φύλου, στην εξέταση της δομής των συγγενικών συστημάτων, στην ερμηνεία των διαδικασιών κατασκευής πολιτισμικών ταυτοτήτων και συγκρότησης εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων, στην ανάλυση των εκπαιδευτικών μηχανισμών, των μεταναστευτικών κινήσεων και των δομών υγείας. Στους στόχους του Τμήματος, περιλαμβάνεται επίσης η ανάπτυξη κοινών ερευνητικών προγραμμάτων και η ενίσχυση επιστημονικών ανταλλαγών με δυτικές αλλά και άλλες κοινωνίες, και ειδικότερα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, των Βαλκανίων, της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και των όμορων ισλαμικών κοινωνιών.

Αυτή είναι η ανθρωπολογία, ελπίζουμε να σας τράβηξε και εσάς το ενδιαφέρον και όταν ξανα ακούσετε κάτι για εκείνη να έχετε μια άποψη και ιδέα. Στοιχειά για το στόχο του τμήματος έχω δανειστεί  από το επίσημο site του τμήματος (panteion.gr) και οι εικόνες είναι από την μηχανή αναζήτησης της google.

Κωνσταντίνος Μπαλντίδης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δύο θρύλοι, μια έχθρα, ένα ατύχημα, και μια ιστορία αμοιβαίου σεβασμού

Ένα απόγευμα πριν χρόνια, ο μπαμπάς μου ετοιμαζόταν να παρακολουθήσει μια ταινία και πρότεινε να την δω κι εγώ, παρόλο που ήξερε ότι το θέμα της ταινίας δεν με ενδιέφερε στο ελάχιστο. Το ίδιο ήξερα κι εγώ, ωστόσο όμως έκατσα να την δω κι εν τέλει το θέαμα δικαίωσε πλήρως την απόφασή μου. Η ταινία έχει τίτλο "Rush" (2013) και αφορά την πραγματική ιστορία του ατυχήματος του Αυστριακού Νίκι Λάουντα (τον οποίο υποδύεται ο Daniel Brühl) σε αγώνα της Formula 1 το 1976, και την ισχυρή κόντρα του με τον Βρετανό Τζέιμς Χαντ (τον οποίο υποδύεται ο Chris Hemsworth) για την κατάκτηση του παγκόσμιου τίτλου εκείνη τη χρονιά. Οι δύο αυτοί αγωνιστές της Formula 1 έμειναν στην ιστορία του αθλήματος ως θρύλοι (έτσι προκύπτει και ο τίτλος). Τόσο πριν όσο και μετά την παρακολούθηση της ταινίας, η Formula 1 σαν διοργάνωση πάντα με αφήνει παγερά αδιάφορη. Η ταινία όμως είναι ένα αριστούργημα γιατί δεν προβάλλει απλώς την ιστορία γύρω από το ατύχημα, αλλά τον ανταγωνισμό μεταξύ του Λ

Οι διαφορετικοί τρόποι έκφρασης των συναισθημάτων μας

Άκουσα πριν καιρό σε μια συλλογή ξένων τραγουδιών ένα πολύ όμορφο τραγούδι, το οποίο αρχικά είχα ερμηνεύσει λάθος αλλά μετά από αναζήτηση είδα ότι η πραγματική ιστορία πίσω από το τραγούδι είναι πολύ πιο γλυκιά από ότι είχα σκεφτεί στην αρχή. Το τραγούδι είναι το "I'm not in love" των 10cc και ακολουθούν οι στίχοι με μετάφραση και τον σύνδεσμο στο τέλος του άρθρου:   "I'm not in love / Δεν είμαι ερωτευμένος So don't forget it / Οπότε μην ξεχνάς It's just a silly phase I'm going through / Ότι α πλώς περνάω μια χαζή φάση And just because / Κι επειδή I call you up / Σε παίρνω τηλέφωνο Don't get me wrong, don't think you've got it made / Μην μπερδεύεσαι , μη νομίζεις ότι πέτυχες I'm not in love, no no, it's because / Δεν είμαι ερωτευμένος, όχι, όχι, είναι επειδή   I like to see you / Θέλω να σε βλέπω But then again / Αλλά και πάλι That doesn't mean you mean that much to me / Αυτό δεν σημαίνει

Ψυχική ανθεκτικότητα

Με την έννοια ψυχική ανθεκτικότητα αναφερόμαστε στην ικανότητα ενός ατόμου να ξεπεράσει δύσκολες και στρεσογόνες καταστάσεις και να βγει πιο δυνατός μέσα από αυτές. Η εργασιακή καθημερινότητα, η οικογενειακή συνθήκη διαβίωσης αλλά και το κοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο ζούμε επηρεάζει την ψυχική μας κατάσταση. Όταν αντιμετωπίζουμε προβλήματα και δύσκολες καταστάσεις σε ένα από τα παραπάνω "σκέλη" της ζωής μας τότε τα υπόλοιπα λειτουργούν ως προστατευτικοί παράγοντες για να μπορέσουμε να ανακάμψουμε.  Τι γίνεται όταν νιώθουμε πως καταρρέουν οι αντοχές μας, υπάρχει αίσθηση αποσύνδεσης, αρνητικά συναισθήματα, οικογενειακές συγκρούσεις, απογοήτευση από τους "σημαντικούς άλλους" και οικονομικές δυσκολίες;  Τότε τα πράγματα δυσκολεύουν αρκετά. Η δουλειά που έχουμε να κάνουμε για να επιτύχουμε την ανάκαμψη είναι δύσκολη και αρκετά επώδυνη. Ωστόσο, δεν είναι αδύνατη . Άλλωστε "τα αγαθά κόποις κτώνται" και η ψυχική ανθεκτικότητα είναι μέγιστο αγαθό κα