Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Παιχνίδι αυτογνωσίας και ετερογνωσίας!
Υπάρχει ένα παιχνίδι αυτοδίδακτο και απλό. Πρόκειται για ένα παιχνίδι που μας προτρέπει να γνωρίσουμε καλύτερα τόσο εμάς τους ίδιους όσο και τους ανθρώπους που στέκονται δίπλα μας. Ο βασικότερος του κανόνας είναι ένας και είναι απαράβατος: να είσαι ο εαυτός σου!

Πριν λίγες ημέρες αποφασίσαμε με κάποιους φίλους να αγοράσουμε μπύρες και να αφεθούμε στη μαγευτική επιρροή που ασκεί επάνω μας η θάλασσα. Δεν αργήσαμε να θυμηθούμε ένα παιχνίδι που παίζαμε μικρότεροι. Παίρναμε λευκές κόλλες χαρτί και μοιράζαμε από 4 - 5 τμήματα του ανά άτομο. Σε αυτά έγραφε ο καθένας ξεχωριστά τις ερωτήσεις του. Ερωτήσεις οι απαντήσεις των οποίων τον απασχολούσαν ή πράγματα που ήθελε να μάθει για τους υπόλοιπους της παρέας. Ότι ερχόταν στο μυαλό μας! Έπειτα, τα διπλώναμε και τα ανακατεύαμε όλα μαζί και ξεκινούσε ο κάθε ένας με τη σειρά του να επιλέγει από ένα χαρτάκι και να διαβάζει μεγαλόφωνα την ερώτηση που αντίκρυζε, την οποία και καλούνταν να απαντήσει. Την ίδια ώρα οι υπόλοιποι "συμπαίκτες" του μπορούσαν να του κάνουν διευκρινιστικές ερωτήσεις, να ζητήσουν περαιτέρω επεξηγήσεις ή εάν το επιθυμούσαν και παρόλο που δεν ήταν η δική τους σειρά να απαντήσουν και οι ίδιοι. 

Παίξαμε ξανά το ίδιο παιχνίδι. Μάλιστα, επειδή με το πέρασμα των χρόνων η σύσταση της παρέας μας υπέστη μερικές προσθαφαιρέσεις, οι νεοεισακτέοι αρχικά δίστασαν στην ιδέα των ερωτήσεων αλλά γρήγορα απέβαλλαν τις ανησυχίες τους κι άρχισαν να μας ανοίγουν ένα παράθυρο στον εσωτερικό τους κόσμο.

Το πιο γερό θεμέλιο πάνω στο οποίο χτίζονται οι ανθρώπινες σχέσεις είναι η ειλικρίνεια. Η ειλικρίνεια είναι αυτή που μας ελευθερώνει και παρουσιάζει αυτή καθ' αυτή την ουσία μας. Η ειλικρίνεια είναι αυτή που πολλές φορές μας φέρνει σε δύσκολη θέση. Λάθος! Μόνοι μας ερχόμαστε σε δύσκολη θέση. Εκείνη απλά εκφράζει την αλήθεια μας, όποια κι αν είναι αυτή, είτε υποκειμενική είτε αντικειμενική. Το να αποκρύπτουμε κάτι δεν αλλάζει το γεγονός ότι αυτό υφίσταται. Aπλά είναι άγνωστο προς τους υπόλοιπους και προσιτό σε εμάς.

Ηθικό δίδαγμα της εν λόγω ανάρτησης; Να μιλάτε! Να ανοίγετε τα φυλλοκάρδια σας στους λίγους και εκλεκτούς σας! Με αυτό τον τρόπο και ελαφρύνετε την ψυχή σας και μοιράζεστε. Και το μοίρασμα ενώνει και γεμίζει τις ζωές των ανθρώπων. 

Δέσποινα Ζησοπούλου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δύο θρύλοι, μια έχθρα, ένα ατύχημα, και μια ιστορία αμοιβαίου σεβασμού

Ένα απόγευμα πριν χρόνια, ο μπαμπάς μου ετοιμαζόταν να παρακολουθήσει μια ταινία και πρότεινε να την δω κι εγώ, παρόλο που ήξερε ότι το θέμα της ταινίας δεν με ενδιέφερε στο ελάχιστο. Το ίδιο ήξερα κι εγώ, ωστόσο όμως έκατσα να την δω κι εν τέλει το θέαμα δικαίωσε πλήρως την απόφασή μου. Η ταινία έχει τίτλο "Rush" (2013) και αφορά την πραγματική ιστορία του ατυχήματος του Αυστριακού Νίκι Λάουντα (τον οποίο υποδύεται ο Daniel Brühl) σε αγώνα της Formula 1 το 1976, και την ισχυρή κόντρα του με τον Βρετανό Τζέιμς Χαντ (τον οποίο υποδύεται ο Chris Hemsworth) για την κατάκτηση του παγκόσμιου τίτλου εκείνη τη χρονιά. Οι δύο αυτοί αγωνιστές της Formula 1 έμειναν στην ιστορία του αθλήματος ως θρύλοι (έτσι προκύπτει και ο τίτλος). Τόσο πριν όσο και μετά την παρακολούθηση της ταινίας, η Formula 1 σαν διοργάνωση πάντα με αφήνει παγερά αδιάφορη. Η ταινία όμως είναι ένα αριστούργημα γιατί δεν προβάλλει απλώς την ιστορία γύρω από το ατύχημα, αλλά τον ανταγωνισμό μεταξύ του Λ

Οι διαφορετικοί τρόποι έκφρασης των συναισθημάτων μας

Άκουσα πριν καιρό σε μια συλλογή ξένων τραγουδιών ένα πολύ όμορφο τραγούδι, το οποίο αρχικά είχα ερμηνεύσει λάθος αλλά μετά από αναζήτηση είδα ότι η πραγματική ιστορία πίσω από το τραγούδι είναι πολύ πιο γλυκιά από ότι είχα σκεφτεί στην αρχή. Το τραγούδι είναι το "I'm not in love" των 10cc και ακολουθούν οι στίχοι με μετάφραση και τον σύνδεσμο στο τέλος του άρθρου:   "I'm not in love / Δεν είμαι ερωτευμένος So don't forget it / Οπότε μην ξεχνάς It's just a silly phase I'm going through / Ότι α πλώς περνάω μια χαζή φάση And just because / Κι επειδή I call you up / Σε παίρνω τηλέφωνο Don't get me wrong, don't think you've got it made / Μην μπερδεύεσαι , μη νομίζεις ότι πέτυχες I'm not in love, no no, it's because / Δεν είμαι ερωτευμένος, όχι, όχι, είναι επειδή   I like to see you / Θέλω να σε βλέπω But then again / Αλλά και πάλι That doesn't mean you mean that much to me / Αυτό δεν σημαίνει

Ψυχική ανθεκτικότητα

Με την έννοια ψυχική ανθεκτικότητα αναφερόμαστε στην ικανότητα ενός ατόμου να ξεπεράσει δύσκολες και στρεσογόνες καταστάσεις και να βγει πιο δυνατός μέσα από αυτές. Η εργασιακή καθημερινότητα, η οικογενειακή συνθήκη διαβίωσης αλλά και το κοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο ζούμε επηρεάζει την ψυχική μας κατάσταση. Όταν αντιμετωπίζουμε προβλήματα και δύσκολες καταστάσεις σε ένα από τα παραπάνω "σκέλη" της ζωής μας τότε τα υπόλοιπα λειτουργούν ως προστατευτικοί παράγοντες για να μπορέσουμε να ανακάμψουμε.  Τι γίνεται όταν νιώθουμε πως καταρρέουν οι αντοχές μας, υπάρχει αίσθηση αποσύνδεσης, αρνητικά συναισθήματα, οικογενειακές συγκρούσεις, απογοήτευση από τους "σημαντικούς άλλους" και οικονομικές δυσκολίες;  Τότε τα πράγματα δυσκολεύουν αρκετά. Η δουλειά που έχουμε να κάνουμε για να επιτύχουμε την ανάκαμψη είναι δύσκολη και αρκετά επώδυνη. Ωστόσο, δεν είναι αδύνατη . Άλλωστε "τα αγαθά κόποις κτώνται" και η ψυχική ανθεκτικότητα είναι μέγιστο αγαθό κα