Καθημερινή και εγώ στην Πλατεία Αμερικής (Κυψέλη) περιμένω το τρόλεϊ με προορισμό τους Άνω Αμπελόκηπους. Κάπου εδώ έρχεται η απορία... τι διαφορετικό, παράξενο, ξεχωριστό μπορεί να βρει κανείς σε αυτή τη διαδρομή στο κέντρο της Αθήνας; Φαινομενικά τίποτα. Όμως όσο κυλάει το τρόλεϊ οι εικόνες έξω από τα παράθυρα αλλάζουν, αλλάζουν οι γειτονιές, οι δρόμοι αλλά αλλάζουν και οι άνθρωποι. Άλλοι ανεβαίνουν και άλλοι κατεβαίνουν, άλλοι προβληματισμένοι και άλλοι μπουχτισμένοι απ' τις υποχρεώσεις. Γελαστά πρόσωπα αλλά και θλιμμένα. Αδιάφορα αλλά και με ενδιαφέρον. Άνθρωποι όμοιοι αλλά και συνάμα διαφορετικοί. Οι αποκλείσεις μεγάλες μεταξύ των επιβατών, στη μια θέση ένας νεαρός Πακιστανός μικροπωλητής που κατεβαίνει στο κέντρο να πουλήσει την πραμάτεια του και από την πόρτα μπαίνει μια νεαρή δικηγόρος με το χαρτοφύλακα στο χέρι και την ανάλογη ενδυμασία δικαστηρίων, πιθανώς πηγαίνει στο πρωτοδικείο Αθηνών στους Αμπελόκηπους. Οι διαφορές πολλές και η ποικιλία των ανθρώπων ακόμα μεγαλύτερη. Δεν είχα προσέξει ποτέ ή μάλλον δεν είχα το χρόνο να συνειδητοποιήσω το πως διαφοροποιούνται και αλλάζουν οι επιβάτες περνώντας από τη μία στην άλλη περιοχή.
Στην έναρξη στο ύψος της Πλατείας Αμερικής η πλειονότητα των επιβατών προέρχονται από τα χαμηλά οικονομικά στρώματα με ανθρώπους του μεροκάματου και κατ΄ εξοχήν μετανάστες. Στα μέσα της διαδρομής και καθώς το τρόλεϊ έχει αρχίσει να ανεβαίνει την Λεωφόρο Αλεξάνδρας και να αφήνει πίσω του το Πεδίο του Άρεως το λεωφορείο θυμίζει μωσαϊκό πολιτισμών, καθώς έχει αυξηθεί ο αριθμός των Ελλήνων αλλά και η ποικιλία των μεταναστών. Μέχρι πριν η πλειονότητα τους ήταν Αλβανοί, Πακιστανοί, Πολωνοί και άλλοι πολλοί αλλά στη συνέχεια έντονη είναι παρουσία των Ασιατών (βλ. Κινέζοι, Φιλιππινέζοι) και των Ελλήνων. Μέχρι το τέλος της διαδρομής και μετά την στάση στο Μετρό Αμπελόκηποι, όπου κατέβηκε η μεγαλύτερη μερίδα επιβατών το σκηνικό αλλάζει. Κυρίαρχη είναι η μεσαία τάξη (εάν έχει επιβιώσει ως κατηγορία από την κρίση και δεν έχει κατέβει σκαλοπάτι) με αρκετούς επαγγελματίες που πηγαίνουν στις δουλειές τους κάπου στην Κηφισίας ή Φιλιππινέζες που γυρίζουν στα σπίτια τους.
Η εξήγηση αυτής της αλλαγής επιβατών στο ίδιο αστικό της γραμμής "14: Παπαδιαμάντη-Αλεξάνδρας-Γηροκομείο" είναι απλή και ξεκάθαρη για όποιον ζει και γνωρίζει τις περιοχές των Αθηνών. Είναι γνωστό πως στις περιοχές του κέντρου, όπως η Κυψέλη, το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων είναι αλλοδαποί και αντίστοιχα στους Κάτω Αμπελόκηπους είναι γνωστό το Ασιατικό στοιχείο το οποίο μειώνεται όσο ανεβαίνουμε προς τα Βόρεια. Αυτό που εντυπωσιάζει είναι η συνύπαρξη αυτής της ποικιλίας και η "αναγκαστική" επαφή, που για πολλούς φαντάζει μαρτύριο, καθώς ξεχνάμε ένα βασικό κοινό στοιχείο μεταξύ όλων... την ανθρώπινη υπόσταση. Όλοι είμαστε άνθρωποι και αυτό που κάνει ενδιαφέρουσα την συνύπαρξη μας είναι οι διαφορετικότητες που κουβαλάμε και μας χαρακτηρίζουν. Δεν έχει σημασία αν είμαστε λευκοί ή έγχρωμοι, Έλληνες ή ξένοι, νέοι ή γέροι, αδύνατοι ή ψηλοί, γυναίκες ή άνδρες... σημασία έχει το κατά πόσο είμαστε άνθρωποι με το Α κεφαλαίο. Αυτό το δείχνουν οι πράξεις και τα πιστεύω μας. Καλό απόγευμα από το μοναδικό μωσαϊκό πολιτισμών της Αθήνας, που δεν παύει να με εκπλήσσει ποτέ, θετικά ή αρνητικά...
Κωνσταντίνος Μπαλντίδης
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
•Δεν επιτρέπονται τα «greeklish» (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) και η γραφή με κεφαλαία (Caps) .
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
Προσοχή: 1. Η σελίδα λειτουργεί σε εθελοντική βάση. Τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.
2. Όσοι και όσες απευθύνονται στη διαχείρηση με απορίες και ερωτήσεις είναι απαραίτητο να αναγράφουν και το e-mail τους για τη δυνατότητα απάντησης.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την βοήθεια σας!