Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ενστάσεις στις αποστάσεις!

Πολλοί άνθρωποι ανά καιρούς παραπονιούνται για το πως μπορούν να διατηρήσουν κάποια διαπροσωπική τους σχέση (όχι απαραιτήτως ερωτική) όταν παρεμβαίνει ο παράγοντας της απόστασης. Κι όμως μερικοί παρόλες τις αντιξοότητες αποφάσισαν να το παλέψουν. Κάποιοι από αυτούς κατάφεραν να ξεπεράσουν την απόσταση και κάποιοι άλλοι επέλεξαν να ακολουθήσουν διαφορετικές πορείες με το πέρασμα του χρόνου.

Η αλήθεια είναι πως είναι ζόρικο να είσαι μακριά από έναν άνθρωπο που μέχρι πρότινος είχες συνηθίσει να βρίσκεται κοντά σου. Εκ των πραγμάτων, η απόσταση δημιουργεί δύο διαφορετικές μη τεμνόμενες μεταξύ τους ζωές, καθώς αρχίζουν να εκλίπουν τα κοινά βιώματα κι ο καθένας επικεντρώνεται στη δική του καθημερινότητα. Μια άλλη αλήθεια είναι πως όσο χρόνο κι αν πάρει όλο και κάποιος θα βρεθεί να δικεικήσει τη θέση εκείνου που απουσιάζει. Ίσως να μην είναι ο "τέλειος" αντικαταστάτης αλλά έχει το πλεονέκτημα της παρουσίας του. 

Βέβαια, μια μερίδα ατόμων υποστηρίζει πως η απόσταση είναι ευνοϊκότερη από την καθημερινή επαφή διότι αποδυναμώνει την τριβή και άρα την φυσιολογική φθορά των σχέσεων. Επομένως, υπάρχουν και άνθρωποι που την βλέπουν από μια εντελώς διαφορετική οπτική γωνία σε σημείο που να την επιλέγουν αντί του να την αποφεύγουν.

Συνεπώς, τι είναι προτιμότερο; Δύο είναι οι παράγοντες που μπορούν να μας βοηθήσουν να δώσουμε μια απάντηση σε αυτό το ερώτημα: τα γερά θεμέλια και η καλή θέληση. Όταν μία ανθρώπινη σχέση έχει δομηθεί σωστά και οι άνθρωποι που περικλείει είναι διατεθειμένοι να την προστατεύσουν, τότε η απόσταση εκμηδενίζεται όσο μακριά και αν βρίσκονται. Όμως, αυτή η προσπάθεια εναπόκειται στην καλή προαίρεση και των δύο ατόμων. Από την άλλη, όταν μια κατάσταση τείνει να γίνεται ψυχοφθόρα και την αισθανόμαστε ως υπέρμετρο βάρος επάνω στην πλάτη μας ή ίσως και να μας αφήνει αδιάφορους η εξέλιξη της, είναι καλύτερο να επιλέγουμε να κρατάμε απόσταση από την απόσταση.

Ας μην ξεχνάμε πως όλα είναι θέμα επιλογής και πως δεν υπάρχει τίποτα που θεωρείται ανέφικτο, ίσως απλά να έχει ένα παραπάνω επίπεδο δυσκολίας.

Δέσποινα Ζησοπούλου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι διαφορετικοί τρόποι έκφρασης των συναισθημάτων μας

Άκουσα πριν καιρό σε μια συλλογή ξένων τραγουδιών ένα πολύ όμορφο τραγούδι, το οποίο αρχικά είχα ερμηνεύσει λάθος αλλά μετά από αναζήτηση είδα ότι η πραγματική ιστορία πίσω από το τραγούδι είναι πολύ πιο γλυκιά από ότι είχα σκεφτεί στην αρχή. Το τραγούδι είναι το "I'm not in love" των 10cc και ακολουθούν οι στίχοι με μετάφραση και τον σύνδεσμο στο τέλος του άρθρου:   "I'm not in love / Δεν είμαι ερωτευμένος So don't forget it / Οπότε μην ξεχνάς It's just a silly phase I'm going through / Ότι α πλώς περνάω μια χαζή φάση And just because / Κι επειδή I call you up / Σε παίρνω τηλέφωνο Don't get me wrong, don't think you've got it made / Μην μπερδεύεσαι , μη νομίζεις ότι πέτυχες I'm not in love, no no, it's because / Δεν είμαι ερωτευμένος, όχι, όχι, είναι επειδή   I like to see you / Θέλω να σε βλέπω But then again / Αλλά και πάλι That doesn't mean you mean that much to me / Αυτό δεν σημαίνει

Δύο θρύλοι, μια έχθρα, ένα ατύχημα, και μια ιστορία αμοιβαίου σεβασμού

Ένα απόγευμα πριν χρόνια, ο μπαμπάς μου ετοιμαζόταν να παρακολουθήσει μια ταινία και πρότεινε να την δω κι εγώ, παρόλο που ήξερε ότι το θέμα της ταινίας δεν με ενδιέφερε στο ελάχιστο. Το ίδιο ήξερα κι εγώ, ωστόσο όμως έκατσα να την δω κι εν τέλει το θέαμα δικαίωσε πλήρως την απόφασή μου. Η ταινία έχει τίτλο "Rush" (2013) και αφορά την πραγματική ιστορία του ατυχήματος του Αυστριακού Νίκι Λάουντα (τον οποίο υποδύεται ο Daniel Brühl) σε αγώνα της Formula 1 το 1976, και την ισχυρή κόντρα του με τον Βρετανό Τζέιμς Χαντ (τον οποίο υποδύεται ο Chris Hemsworth) για την κατάκτηση του παγκόσμιου τίτλου εκείνη τη χρονιά. Οι δύο αυτοί αγωνιστές της Formula 1 έμειναν στην ιστορία του αθλήματος ως θρύλοι (έτσι προκύπτει και ο τίτλος). Τόσο πριν όσο και μετά την παρακολούθηση της ταινίας, η Formula 1 σαν διοργάνωση πάντα με αφήνει παγερά αδιάφορη. Η ταινία όμως είναι ένα αριστούργημα γιατί δεν προβάλλει απλώς την ιστορία γύρω από το ατύχημα, αλλά τον ανταγωνισμό μεταξύ του Λ

Ψυχή τε και σώματι!

  Ψυχή και σώμα άρρηκτα συνδεδεμένα. Μιλάει το ένα και ακούει το άλλο. Έτσι δεν είναι περίεργο όταν παρατηρούμε πως κάτι το οποίο απασχολεί έναν άνθρωπο βρίσκει διέξοδο έκφρασης μέσα από το ίδιο του το σώμα. Μπορεί να εμφανιστεί με την μορφή ενός πόνου, σα δυσχέρεια αναπνοής, με μια γενικότερη αίσθηση ανακατέματος στο στομάχι ή μπορεί να πάρει οποιαδήποτε άλλη μορφή. Για αυτά τα συμπτώματα δεν υπάρχουν ιατρικές εξηγήσεις αλλά κρύβονται σε άλλα βαθύτερα και αφανή αίτια.   Όμως γιατί εμφανίζονται αυτά τα συμπτώματα; Και πώς μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε; Γιατί ναι μπορεί ο πόνος μας να προέρχεται από ψυχολογικούς λόγους αλλά δεν είναι πόνος θεωρητικός αλλά είναι πραγματικός και υπαρκτός και πλέον έχει αναχθεί σε θέμα υγείας!  Κατ' αρχήν ο καθένας μας γνωρίζει τι είναι αυτό που πραγματικά τον απασχολεί και καταδιώκει τη σκέψη του. Έτσι, το σώμα μας παίρνει την πρωτοβουλία να συμπαρασταθεί σα καλός φίλος στην ψυχή μας προσπαθώντας να τη φέρει αντιμέτωπη με τα προβλήματα