Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Saying goodbye! Οι άνθρωποι που βρίσκονται δίπλα μας καθρεφτίζουν τις επιλογές μας. Κάτι μας κέρδισε στο πρόσωπο τους κι έτσι τους εμπιστευτήκαμε ένα κομμάτι μας ενστικτωδώς. Όμως, όσο εύκολο στάθηκε να πλησιάσουμε μεταξύ μας απλά κι αναίτια άλλο τόσο εύκολο μοιάζει να απομακρυνθούμε σταδιακά από αυτούς που ξεχωρίσαμε. 

 Ας είμαστε ειλικρινείς. Ποτέ δε φταίει μόνο ένας. Η κάθε πλευρά φέρει το δικό της μερίδιο ευθύνης καθώς επέτρεψε να φθαρεί ότι δημιουργήθηκε. Ή απλώς συνέβαλε στο να διαμορφωθούν έτσι οι καταστάσεις ώστε η απουσία του άλλου να είναι περισσότερο επιθυμητή από την παρουσία του. Κοινώς κάποιες φορές η τριβή είναι ικανή να οδηγήσει στη συντριβή. Υπάρχει όμως κάτι ακόμη πιο λυπηρό από αυτό: να αισθάνεσαι την απουσία του άλλου εν όψει της παρουσίας του. Επομένως, γίνεται αντιληπτό πως κάτι δεν πάει καθόλου καλά. 

 Όμως, η ζωή προχωράει και παίρνει και τους ανθρώπους μαζί της κι έτσι αυτοί καλούνται να συνεχίζουν και να προσπερνάνε. Άλλοι θυμώνουν, άλλοι λυπούνται, άλλοι πεισμώνουν, άλλοι αδιαφορούν κι άλλοι προσποιούνται. Ο καθένας εκφράζεται με τον τρόπο του. 

 Κάπου εδώ θέλω να παραθέσω μια όμορφη συμβουλή από ένα καλόκαρδο άτομο. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του, οι άνθρωποι που κάποτε ήρθαν και μας έκαναν καλό εν αγνοία τους όταν τους χρειαζόμασταν περισσότερο από όλους, είναι αυτοί και οι οποίοι όταν παρουσιάστηκαν δυσκολίες στις διαπροσωπικές μας σχέσεις μαζί τους μας έκαναν ξανά εν αγνοία τους το μεγαλύτερο καλό. Γιατί μας έκαναν δυνατούς. Πιο δυνατούς απ' ότι πιστεύαμε πως είμαστε πριν τους γνωρίσουμε. Μας δίδαξαν πως δεν πειράζει να υποκύπτουμε κάπου κάπου στις αδυναμίες μας γιατί μέσα από αυτές γινόμαστε δυνατότεροι!

 Γι' αυτό δε χωράνε πίκρες και μνησικακίες τη στιγμή που μπορούμε να αισθανόμαστε τυχεροί που συναντήθηκαν έστω και για μια στιγμή οι δρόμοι μας. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να πούμε καλό ταξίδι στους αλλοτινούς μας συνοδοιπόρους και να ευχηθούμε ο καθένας μας να βρει το δρόμο του. Άλλωστε η ζωή στήνει παιχνίδια και γνωρίζει λόγους που αγνοούμε οι άνθρωποι.


Δέσποινα Ζησοπούλου 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δύο θρύλοι, μια έχθρα, ένα ατύχημα, και μια ιστορία αμοιβαίου σεβασμού

Ένα απόγευμα πριν χρόνια, ο μπαμπάς μου ετοιμαζόταν να παρακολουθήσει μια ταινία και πρότεινε να την δω κι εγώ, παρόλο που ήξερε ότι το θέμα της ταινίας δεν με ενδιέφερε στο ελάχιστο. Το ίδιο ήξερα κι εγώ, ωστόσο όμως έκατσα να την δω κι εν τέλει το θέαμα δικαίωσε πλήρως την απόφασή μου. Η ταινία έχει τίτλο "Rush" (2013) και αφορά την πραγματική ιστορία του ατυχήματος του Αυστριακού Νίκι Λάουντα (τον οποίο υποδύεται ο Daniel Brühl) σε αγώνα της Formula 1 το 1976, και την ισχυρή κόντρα του με τον Βρετανό Τζέιμς Χαντ (τον οποίο υποδύεται ο Chris Hemsworth) για την κατάκτηση του παγκόσμιου τίτλου εκείνη τη χρονιά. Οι δύο αυτοί αγωνιστές της Formula 1 έμειναν στην ιστορία του αθλήματος ως θρύλοι (έτσι προκύπτει και ο τίτλος). Τόσο πριν όσο και μετά την παρακολούθηση της ταινίας, η Formula 1 σαν διοργάνωση πάντα με αφήνει παγερά αδιάφορη. Η ταινία όμως είναι ένα αριστούργημα γιατί δεν προβάλλει απλώς την ιστορία γύρω από το ατύχημα, αλλά τον ανταγωνισμό μεταξύ του Λ

Οι διαφορετικοί τρόποι έκφρασης των συναισθημάτων μας

Άκουσα πριν καιρό σε μια συλλογή ξένων τραγουδιών ένα πολύ όμορφο τραγούδι, το οποίο αρχικά είχα ερμηνεύσει λάθος αλλά μετά από αναζήτηση είδα ότι η πραγματική ιστορία πίσω από το τραγούδι είναι πολύ πιο γλυκιά από ότι είχα σκεφτεί στην αρχή. Το τραγούδι είναι το "I'm not in love" των 10cc και ακολουθούν οι στίχοι με μετάφραση και τον σύνδεσμο στο τέλος του άρθρου:   "I'm not in love / Δεν είμαι ερωτευμένος So don't forget it / Οπότε μην ξεχνάς It's just a silly phase I'm going through / Ότι α πλώς περνάω μια χαζή φάση And just because / Κι επειδή I call you up / Σε παίρνω τηλέφωνο Don't get me wrong, don't think you've got it made / Μην μπερδεύεσαι , μη νομίζεις ότι πέτυχες I'm not in love, no no, it's because / Δεν είμαι ερωτευμένος, όχι, όχι, είναι επειδή   I like to see you / Θέλω να σε βλέπω But then again / Αλλά και πάλι That doesn't mean you mean that much to me / Αυτό δεν σημαίνει

Ψυχική ανθεκτικότητα

Με την έννοια ψυχική ανθεκτικότητα αναφερόμαστε στην ικανότητα ενός ατόμου να ξεπεράσει δύσκολες και στρεσογόνες καταστάσεις και να βγει πιο δυνατός μέσα από αυτές. Η εργασιακή καθημερινότητα, η οικογενειακή συνθήκη διαβίωσης αλλά και το κοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο ζούμε επηρεάζει την ψυχική μας κατάσταση. Όταν αντιμετωπίζουμε προβλήματα και δύσκολες καταστάσεις σε ένα από τα παραπάνω "σκέλη" της ζωής μας τότε τα υπόλοιπα λειτουργούν ως προστατευτικοί παράγοντες για να μπορέσουμε να ανακάμψουμε.  Τι γίνεται όταν νιώθουμε πως καταρρέουν οι αντοχές μας, υπάρχει αίσθηση αποσύνδεσης, αρνητικά συναισθήματα, οικογενειακές συγκρούσεις, απογοήτευση από τους "σημαντικούς άλλους" και οικονομικές δυσκολίες;  Τότε τα πράγματα δυσκολεύουν αρκετά. Η δουλειά που έχουμε να κάνουμε για να επιτύχουμε την ανάκαμψη είναι δύσκολη και αρκετά επώδυνη. Ωστόσο, δεν είναι αδύνατη . Άλλωστε "τα αγαθά κόποις κτώνται" και η ψυχική ανθεκτικότητα είναι μέγιστο αγαθό κα