Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Προσοχή ναρκοπέδιο!
 Πάντα μου προκαλούσε ιδιαίτερη εντύπωση πως γίνεται για τα θέματα των άλλων να θεωρούμαστε ειδήμονες ενώ όταν εμπλεκόμαστε εμείς οι ίδιοι σε μια ιστορία συμπεριφερόμαστε σαν μαθητές της Α' Δημοτικού στην πρώτη ημέρα του σχολικού έτους. 

 Εννοώ πως είναι τόσο εύκολο να παρατηρήσεις σαν εξωτερικός κριτής τις ζωές των άλλων και συνήθως να προβλέψεις ένα μέρος των επερχόμενων εξελίξεων. Κι όμως είναι άλλο τόσο δύσκολο να πράττεις σύμφωνα με τη στυγνή λογική όταν αποτελείς εσύ ένα μέρος της εξίσωσης που ζητά επίλυση. 

 Και ακούς τον εαυτό σου να συμβουλεύει τους άλλους με όσα θα μπορούσαν να ειπωθούν και να πραγματωθούν στη δική σου περίπτωση. Και εάν τους αγαπάς ξέρεις πως ακόμη και να μη πιάσουν τόπο τα λόγια σου, εσύ θα βρίσκεσαι εκεί για να τους στηρίξεις όταν σε χρειαστούν, όπως σε αντίστοιχη περίπτωση θα ήθελες να φερθούν και σε εσένα.

 Σίγουρα όποιος βιώνει από κοντά μία κατάσταση μπορεί να συλλάβει καλύτερα τις λεπτές γραμμές της και να γνωρίζει πληροφορίες που κανένας συμβουλάτορας δε θα μπορούσε να κατέχει. Όμως, ακριβώς επειδή είναι άμεσα εμπλεκόμενος είναι και συναισθηματικά ευάλωτος και ως ένα σημείο αυτό επηρεάζει την ορθή κρίση του. 

 Όπως και να έχει, ακόμη και μία λανθασμένη επιλογή αποτελεί δάσκαλο του παρόντος μας και συμβάλλει στη διαμόρφωση του ποιοι είμαστε σήμερα. Εάν κατά κάποιο τρόπο γνωρίζουμε το μεγαλύτερο μέρος των δεδομένων και δεν τρέφουμε αυταπάτες ως προς το ότι μπορεί να βαδίζουμε σε ναρκοπέδιο, τότε μπορούμε στα αληθινά να προχωρήσουμε. Και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε για όσους αγαπάμε είναι να σιγουρευτούμε ότι είναι γνώστες αυτών. Γιατί σε τελική ανάλυση είναι η ζωή μας και είναι όμορφο να δοκιμάζουμε όσα θέλουμε να ζήσουμε.

Δέσποινα Ζησοπούλου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δύο θρύλοι, μια έχθρα, ένα ατύχημα, και μια ιστορία αμοιβαίου σεβασμού

Ένα απόγευμα πριν χρόνια, ο μπαμπάς μου ετοιμαζόταν να παρακολουθήσει μια ταινία και πρότεινε να την δω κι εγώ, παρόλο που ήξερε ότι το θέμα της ταινίας δεν με ενδιέφερε στο ελάχιστο. Το ίδιο ήξερα κι εγώ, ωστόσο όμως έκατσα να την δω κι εν τέλει το θέαμα δικαίωσε πλήρως την απόφασή μου. Η ταινία έχει τίτλο "Rush" (2013) και αφορά την πραγματική ιστορία του ατυχήματος του Αυστριακού Νίκι Λάουντα (τον οποίο υποδύεται ο Daniel Brühl) σε αγώνα της Formula 1 το 1976, και την ισχυρή κόντρα του με τον Βρετανό Τζέιμς Χαντ (τον οποίο υποδύεται ο Chris Hemsworth) για την κατάκτηση του παγκόσμιου τίτλου εκείνη τη χρονιά. Οι δύο αυτοί αγωνιστές της Formula 1 έμειναν στην ιστορία του αθλήματος ως θρύλοι (έτσι προκύπτει και ο τίτλος). Τόσο πριν όσο και μετά την παρακολούθηση της ταινίας, η Formula 1 σαν διοργάνωση πάντα με αφήνει παγερά αδιάφορη. Η ταινία όμως είναι ένα αριστούργημα γιατί δεν προβάλλει απλώς την ιστορία γύρω από το ατύχημα, αλλά τον ανταγωνισμό μεταξύ του Λ

Οι διαφορετικοί τρόποι έκφρασης των συναισθημάτων μας

Άκουσα πριν καιρό σε μια συλλογή ξένων τραγουδιών ένα πολύ όμορφο τραγούδι, το οποίο αρχικά είχα ερμηνεύσει λάθος αλλά μετά από αναζήτηση είδα ότι η πραγματική ιστορία πίσω από το τραγούδι είναι πολύ πιο γλυκιά από ότι είχα σκεφτεί στην αρχή. Το τραγούδι είναι το "I'm not in love" των 10cc και ακολουθούν οι στίχοι με μετάφραση και τον σύνδεσμο στο τέλος του άρθρου:   "I'm not in love / Δεν είμαι ερωτευμένος So don't forget it / Οπότε μην ξεχνάς It's just a silly phase I'm going through / Ότι α πλώς περνάω μια χαζή φάση And just because / Κι επειδή I call you up / Σε παίρνω τηλέφωνο Don't get me wrong, don't think you've got it made / Μην μπερδεύεσαι , μη νομίζεις ότι πέτυχες I'm not in love, no no, it's because / Δεν είμαι ερωτευμένος, όχι, όχι, είναι επειδή   I like to see you / Θέλω να σε βλέπω But then again / Αλλά και πάλι That doesn't mean you mean that much to me / Αυτό δεν σημαίνει

Ψυχική ανθεκτικότητα

Με την έννοια ψυχική ανθεκτικότητα αναφερόμαστε στην ικανότητα ενός ατόμου να ξεπεράσει δύσκολες και στρεσογόνες καταστάσεις και να βγει πιο δυνατός μέσα από αυτές. Η εργασιακή καθημερινότητα, η οικογενειακή συνθήκη διαβίωσης αλλά και το κοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο ζούμε επηρεάζει την ψυχική μας κατάσταση. Όταν αντιμετωπίζουμε προβλήματα και δύσκολες καταστάσεις σε ένα από τα παραπάνω "σκέλη" της ζωής μας τότε τα υπόλοιπα λειτουργούν ως προστατευτικοί παράγοντες για να μπορέσουμε να ανακάμψουμε.  Τι γίνεται όταν νιώθουμε πως καταρρέουν οι αντοχές μας, υπάρχει αίσθηση αποσύνδεσης, αρνητικά συναισθήματα, οικογενειακές συγκρούσεις, απογοήτευση από τους "σημαντικούς άλλους" και οικονομικές δυσκολίες;  Τότε τα πράγματα δυσκολεύουν αρκετά. Η δουλειά που έχουμε να κάνουμε για να επιτύχουμε την ανάκαμψη είναι δύσκολη και αρκετά επώδυνη. Ωστόσο, δεν είναι αδύνατη . Άλλωστε "τα αγαθά κόποις κτώνται" και η ψυχική ανθεκτικότητα είναι μέγιστο αγαθό κα