Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σχολικά γεύματα ανά τον κόσμο!

Στην Ελλάδα δεν είναι σύνηθες (τουλάχιστον στα δημόσια σχολεία) να υπάρχει μεσημεριανό γεύμα, καθώς την ευθύνη του τι τρώνε τα παιδιά την έχει η καντίνα του σχολείου. Τυρόπιτες, κρουασάν, πίτσες και άλλα μη θρεπτικά προϊόντα είναι μέσα στη λίστα των όσων πωλούν (καθώς δεν προσφέρονται δωρεάν) στα παιδιά τα κυλικεία. Εμείς θα δούμε τι συμβαίνει σε κάποιες χώρες ανά τον κόσμο και μέσα από τις εικόνες θα έχουμε την ευκαιρία να ρίξουμε μια γρήγορη ματιά και να συγκρίνουμε διαφορετικές κουλτούρες αλλά και να βγάλουμε τα συμπεράσματα μας...

πηγή φωτογραφιών: lifo.gr

ΙΑΠΩΝΙΑ














Ψαράκι, ρύζι και σούπες είναι αυτά που επιλέγουν οι Ιάπωνες.

ΚΟΡΕΑ














Ρύζι, ψάρι αλλά και σούπες με βραστά χόρτα είναι μέσα στις επιλογές του σχολικού γεύματος για τους Κορεάτες μαθητές που ελέγχουν την ποσότητα της τροφής τους με ειδικά διαμορφωμένους δίσκους.

ΓΑΛΛΙΑ
















Η Γαλλία θα λέγαμε πως έχει περίεργους διατροφικούς συνδυασμούς με αγκινάρες, μύδια στον ατμό, γκρέιπφρουτ, λεμονόπιτα (lemon pie) αλλά και τηγανητές πατάτες που χαλούν τον όλο συνδυασμό. Εντυπωσιακό, ομολογουμένως, καθώς στην Ελλάδα αγκινάρες και μύδια δεν είναι στις επιλογές των μαθητών ούτε καν στο σπίτι.

ΣΟΥΗΔΙΑ














Χυμός από μούρα, κράκερ, φασόλια, λαχανικά και πατάτες βραστές συμπληρώνουν το γεύμα των Σουηδών μαθητών. Ελαφρύ με θρεπτική αξία. 


ΤΣΕΧΙΑ















Σούπα, ρύζι με κρέας, χυμοί και γλυκό. Η εικόνα δεν εντυπωσιάζει ιδιαίτερα, όμως το γεύμα δεν ανήκει στις κακές επιλογές. Αλλά ούτε και αντιστρόφως. 

ΙΤΑΛΙΑ












Στην Ελλάδα η μακαρονάδα είναι πλέον "εθνικό" φαγητό, αλλά ουσιαστικά αυτή τη γευστική απόλαυση στους Ιταλούς χρωστάμε. Οι Ιταλοί, όμως, στα σχολεία τους έχουν περιορισμένη ποσότητα από τη συγκεκριμένη τροφή... έχοντας τα λαχανικά και τα φρούτα ως βασική τροφή των σχολικών γευμάτων τους.


ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ















Διαφορετικοί συνδυασμοί με λαχανικά, κρέας και ζυμαρικά για τους μαθητές στη Σιγκαπούρη.


ΣΛΟΒΑΚΙΑ














Ψωμί, ντομάτες, κοτόπουλο και φρούτα. Θα λέγαμε πως είναι αρκετά καλή επιλογή, αν και όπως φαίνεται στο μενού υπάρχει και τυποποιημένη γαλακτοφέτα.

ΑΓΓΛΙΑ














Ελαφρύ γεύμα αρκετά μικρής ποσότητας.


ΧΙΛΗ















Κακός συνδυασμός πατάτας, με ρύζι αλλά και ψωμί. Αρκετό άμυλο σε ένα μόνο γεύμα.



ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ

















Τηγανητό χοιρινό, σάλτσα από συκώτι και ρύζι στο μενού των Φιλιππινέζων μαθητών.

ΕΣΘΟΝΙΑ
















Πατάτες, κρέας και καρότο. Απλό, λιτό και θρεπτικό.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ















Σαλάτα, κρέας, φασόλια, ρύζι, μπανάνα και ψωμί για τους Βραζιλιάνους μαθητές.



ΚΙΝΑ














Ψάρι, αυγό, λαχανικά και ρύζι στο διατροφικό μενού των Κινέζων μαθητών.


ΗΠΑ













Φτωχό (θρεπτικά) και απόλυτα λάθος το γεύμα για τους Αμερικανούς μαθητές.


ΕΛΛΑΔΑ ?












Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που δεν έχουν φαγητό (μαγειρευτό) στο σχολείο, παρά κυλικεία με γρήγορο (στο χέρι) φαγητό, χαμηλό σε θρεπτικά στοιχεία. Μπορεί να μην ήταν όλα τα παραπάνω φαγητά (ανά χώρα) θρεπτικά αλλά στα σίγουρα ήταν πολύ καλύτερα από τις λαδερές πίτες, πίτσες, τα γαριδάκια, τις σοκολάτες και όλα αυτά που αποτελούν επιλογές των μικρών μαθητών στα ελληνικά σχολεία. 


Ευαγγελία Μπουρντούβαλου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δύο θρύλοι, μια έχθρα, ένα ατύχημα, και μια ιστορία αμοιβαίου σεβασμού

Ένα απόγευμα πριν χρόνια, ο μπαμπάς μου ετοιμαζόταν να παρακολουθήσει μια ταινία και πρότεινε να την δω κι εγώ, παρόλο που ήξερε ότι το θέμα της ταινίας δεν με ενδιέφερε στο ελάχιστο. Το ίδιο ήξερα κι εγώ, ωστόσο όμως έκατσα να την δω κι εν τέλει το θέαμα δικαίωσε πλήρως την απόφασή μου. Η ταινία έχει τίτλο "Rush" (2013) και αφορά την πραγματική ιστορία του ατυχήματος του Αυστριακού Νίκι Λάουντα (τον οποίο υποδύεται ο Daniel Brühl) σε αγώνα της Formula 1 το 1976, και την ισχυρή κόντρα του με τον Βρετανό Τζέιμς Χαντ (τον οποίο υποδύεται ο Chris Hemsworth) για την κατάκτηση του παγκόσμιου τίτλου εκείνη τη χρονιά. Οι δύο αυτοί αγωνιστές της Formula 1 έμειναν στην ιστορία του αθλήματος ως θρύλοι (έτσι προκύπτει και ο τίτλος). Τόσο πριν όσο και μετά την παρακολούθηση της ταινίας, η Formula 1 σαν διοργάνωση πάντα με αφήνει παγερά αδιάφορη. Η ταινία όμως είναι ένα αριστούργημα γιατί δεν προβάλλει απλώς την ιστορία γύρω από το ατύχημα, αλλά τον ανταγωνισμό μεταξύ του Λ

Οι διαφορετικοί τρόποι έκφρασης των συναισθημάτων μας

Άκουσα πριν καιρό σε μια συλλογή ξένων τραγουδιών ένα πολύ όμορφο τραγούδι, το οποίο αρχικά είχα ερμηνεύσει λάθος αλλά μετά από αναζήτηση είδα ότι η πραγματική ιστορία πίσω από το τραγούδι είναι πολύ πιο γλυκιά από ότι είχα σκεφτεί στην αρχή. Το τραγούδι είναι το "I'm not in love" των 10cc και ακολουθούν οι στίχοι με μετάφραση και τον σύνδεσμο στο τέλος του άρθρου:   "I'm not in love / Δεν είμαι ερωτευμένος So don't forget it / Οπότε μην ξεχνάς It's just a silly phase I'm going through / Ότι α πλώς περνάω μια χαζή φάση And just because / Κι επειδή I call you up / Σε παίρνω τηλέφωνο Don't get me wrong, don't think you've got it made / Μην μπερδεύεσαι , μη νομίζεις ότι πέτυχες I'm not in love, no no, it's because / Δεν είμαι ερωτευμένος, όχι, όχι, είναι επειδή   I like to see you / Θέλω να σε βλέπω But then again / Αλλά και πάλι That doesn't mean you mean that much to me / Αυτό δεν σημαίνει

Ψυχική ανθεκτικότητα

Με την έννοια ψυχική ανθεκτικότητα αναφερόμαστε στην ικανότητα ενός ατόμου να ξεπεράσει δύσκολες και στρεσογόνες καταστάσεις και να βγει πιο δυνατός μέσα από αυτές. Η εργασιακή καθημερινότητα, η οικογενειακή συνθήκη διαβίωσης αλλά και το κοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο ζούμε επηρεάζει την ψυχική μας κατάσταση. Όταν αντιμετωπίζουμε προβλήματα και δύσκολες καταστάσεις σε ένα από τα παραπάνω "σκέλη" της ζωής μας τότε τα υπόλοιπα λειτουργούν ως προστατευτικοί παράγοντες για να μπορέσουμε να ανακάμψουμε.  Τι γίνεται όταν νιώθουμε πως καταρρέουν οι αντοχές μας, υπάρχει αίσθηση αποσύνδεσης, αρνητικά συναισθήματα, οικογενειακές συγκρούσεις, απογοήτευση από τους "σημαντικούς άλλους" και οικονομικές δυσκολίες;  Τότε τα πράγματα δυσκολεύουν αρκετά. Η δουλειά που έχουμε να κάνουμε για να επιτύχουμε την ανάκαμψη είναι δύσκολη και αρκετά επώδυνη. Ωστόσο, δεν είναι αδύνατη . Άλλωστε "τα αγαθά κόποις κτώνται" και η ψυχική ανθεκτικότητα είναι μέγιστο αγαθό κα