Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ομιλούμε ελληνικά!Παρακάτω παρατίθενται μερικές εκφράσεις που προέρχονται από την αρχαία ελληνική γλώσσα και χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα στην καθημερινή μας διάλεκτο. Και φυσικά θα μάθουμε τη σημασία τους ώστε να μπορούμε να τις χρησιμοποιούμε σωστά και επ' ευκαιρία να εμπλουτίσουμε το λεξιλόγιο μας! Για πάμε να ρίξουμε μια ματιά!

ασκαρδαμυκτί = λέγεται όταν κοιτάμε για πολύ ώρα προσηλωμένοι κάπου χωρίς να ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας (δηλ. δεν κουνιέται ούτε βλέφαρο)
εξ οικείων τα βέλη = χρησιμοποιείται όταν κάποιος δέχεται επίθεση από άτομα του οικείου περιβάλλοντος του (δηλ. από τους ξένους το περίμενε από τους γνωστούς το βρήκε)
δώρον άδωρον = υποδηλώνει κάτι που δεν έχει καμία αξία ή που αποδεικνύεται μέχρι και επιζήμιο (δηλ. και που υπάρχει είναι σαν να μην υπήρχε)ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον = σημαίνει πως τίποτα δε μπορεί να μείνει κρυφό για πάντα (δηλ. κάποια στιγμή όλα βγαίνουν στο φως και αποκαλύπτονται)


ο κύβος ερρίφθη = που θα πει ότι η απόφαση πάρθηκε (δηλ. όταν μετά από πολλή σκέψη καταλήγουμε επιτέλους σε μια τελική απόφαση)

το τερπνόν μετά του ωφελίμου
= είναι ο συνδυασμός ευχαρίστησης και ωφέλειας (δηλ. όταν βρίσκουμε κάτι που μας αρέσει και ταυτόχρονα μας κάνει καλό)

κεραυνός εν αιθρία = υποδηλώνει ένα αναπάντεχο γεγονός που προκαλεί αναστάτωση (δηλ. κάτι που συνέβη εκεί που δεν το περίμενε κανείς)
όνειρο θερινής νυκτός = εδώ γίνεται λόγος για κάτι που όσο κι αν το θέλουμε δεν γίνεται να πραγματοποιηθεί (δηλ. μόνο στα όνειρα μας μπορεί να συμβεί)

βάπτισμα του πυρός = λέγεται όταν κάποιος δοκιμάζει για πρώτη φορά μια καινούρια εμπειρία (δηλ. κάθε αρχή και δύσκολη)

κύκνειο άσμα = χαρακτηρίζεται το τελευταίο έργο ενός καλλιτέχνη πριν αποσυρθεί οριστικά (φημολογείται ότι η προέλευση αυτής της φράσης προέρχεται από τον κύκνο που λίγο πριν αφήσει την τελευταία του πνοή αποχαιρετάει την πλάση με ένα τελευταίο του τραγούδι)
έκων άκων = υποδηλώνει κάτι που γίνεται ακούσια (δηλ. θέλοντας και μη)
διάττοντας αστέρας = χρησιμοποιείται μεταφορικά για κάποιο άτομο που απέκτησε ξαφνική δόξα και το ίδιο γρήγορα την απώλεσε (δηλ. εμφανίστηκε από το πουθενά και όσο γρήγορα κέρδισε τις εντυπώσεις το ίδιο γρήγορα εξαφανίστηκε από το προσκήνιο)
ουδέν κακόν αμιγές καλού = σημαίνει πως τα δυσάρεστα πράγματα ενέχουν και ευχάριστες πτυχές (δηλ. ακόμη και σε κάποια αρνητική κατάσταση μπορεί να υπάρξει κάποιο θετικό αποτέλεσμα)
Δέσποινα Ζησοπούλου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δύο θρύλοι, μια έχθρα, ένα ατύχημα, και μια ιστορία αμοιβαίου σεβασμού

Ένα απόγευμα πριν χρόνια, ο μπαμπάς μου ετοιμαζόταν να παρακολουθήσει μια ταινία και πρότεινε να την δω κι εγώ, παρόλο που ήξερε ότι το θέμα της ταινίας δεν με ενδιέφερε στο ελάχιστο. Το ίδιο ήξερα κι εγώ, ωστόσο όμως έκατσα να την δω κι εν τέλει το θέαμα δικαίωσε πλήρως την απόφασή μου. Η ταινία έχει τίτλο "Rush" (2013) και αφορά την πραγματική ιστορία του ατυχήματος του Αυστριακού Νίκι Λάουντα (τον οποίο υποδύεται ο Daniel Brühl) σε αγώνα της Formula 1 το 1976, και την ισχυρή κόντρα του με τον Βρετανό Τζέιμς Χαντ (τον οποίο υποδύεται ο Chris Hemsworth) για την κατάκτηση του παγκόσμιου τίτλου εκείνη τη χρονιά. Οι δύο αυτοί αγωνιστές της Formula 1 έμειναν στην ιστορία του αθλήματος ως θρύλοι (έτσι προκύπτει και ο τίτλος). Τόσο πριν όσο και μετά την παρακολούθηση της ταινίας, η Formula 1 σαν διοργάνωση πάντα με αφήνει παγερά αδιάφορη. Η ταινία όμως είναι ένα αριστούργημα γιατί δεν προβάλλει απλώς την ιστορία γύρω από το ατύχημα, αλλά τον ανταγωνισμό μεταξύ του Λ

Οι διαφορετικοί τρόποι έκφρασης των συναισθημάτων μας

Άκουσα πριν καιρό σε μια συλλογή ξένων τραγουδιών ένα πολύ όμορφο τραγούδι, το οποίο αρχικά είχα ερμηνεύσει λάθος αλλά μετά από αναζήτηση είδα ότι η πραγματική ιστορία πίσω από το τραγούδι είναι πολύ πιο γλυκιά από ότι είχα σκεφτεί στην αρχή. Το τραγούδι είναι το "I'm not in love" των 10cc και ακολουθούν οι στίχοι με μετάφραση και τον σύνδεσμο στο τέλος του άρθρου:   "I'm not in love / Δεν είμαι ερωτευμένος So don't forget it / Οπότε μην ξεχνάς It's just a silly phase I'm going through / Ότι α πλώς περνάω μια χαζή φάση And just because / Κι επειδή I call you up / Σε παίρνω τηλέφωνο Don't get me wrong, don't think you've got it made / Μην μπερδεύεσαι , μη νομίζεις ότι πέτυχες I'm not in love, no no, it's because / Δεν είμαι ερωτευμένος, όχι, όχι, είναι επειδή   I like to see you / Θέλω να σε βλέπω But then again / Αλλά και πάλι That doesn't mean you mean that much to me / Αυτό δεν σημαίνει

Ψυχική ανθεκτικότητα

Με την έννοια ψυχική ανθεκτικότητα αναφερόμαστε στην ικανότητα ενός ατόμου να ξεπεράσει δύσκολες και στρεσογόνες καταστάσεις και να βγει πιο δυνατός μέσα από αυτές. Η εργασιακή καθημερινότητα, η οικογενειακή συνθήκη διαβίωσης αλλά και το κοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο ζούμε επηρεάζει την ψυχική μας κατάσταση. Όταν αντιμετωπίζουμε προβλήματα και δύσκολες καταστάσεις σε ένα από τα παραπάνω "σκέλη" της ζωής μας τότε τα υπόλοιπα λειτουργούν ως προστατευτικοί παράγοντες για να μπορέσουμε να ανακάμψουμε.  Τι γίνεται όταν νιώθουμε πως καταρρέουν οι αντοχές μας, υπάρχει αίσθηση αποσύνδεσης, αρνητικά συναισθήματα, οικογενειακές συγκρούσεις, απογοήτευση από τους "σημαντικούς άλλους" και οικονομικές δυσκολίες;  Τότε τα πράγματα δυσκολεύουν αρκετά. Η δουλειά που έχουμε να κάνουμε για να επιτύχουμε την ανάκαμψη είναι δύσκολη και αρκετά επώδυνη. Ωστόσο, δεν είναι αδύνατη . Άλλωστε "τα αγαθά κόποις κτώνται" και η ψυχική ανθεκτικότητα είναι μέγιστο αγαθό κα