Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το έγκλημα μίσους που σόκαρε τις ΗΠA!

"Το έγκλημα μίσους που σόκαρε τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Έντεκα χρόνια μετά τη δολοφονία ενός ομοφυλόφιλου αμερικανού φοιτητή, το Κογκρέσο αποφάσισε να δημιουργήσει νόμο ειδικά για τα «σεξουαλικώς προσανατολισμένα» εγκλήματα."

Το αγόρι που βλέπετε στην παραπάνω φωτογραφία είναι ο Matthew Wayne Separd, Αμερικανός φοιτητής του Πανεπιστημίου του Wyoming των ΗΠΑ, ο οποίος ξυλοκοπήθηκε και βασανίστηκε κοντά στην περιοχή του Laramie στις 6 Οκτωβρίου του 1998. Έξι μέρες αργότερα και πεσμένος σε βαρύτατο κόμμα από τα χτυπήματα, ανακοινώθηκε ο θάνατος του σε κάποιο νοσοκομείο του Colorado. 


Στη δίκη που ακολούθησε, οι δολοφόνοι του ισχυρίστηκαν ότι το μόνο που αποζητούσαν ήταν να ληστέψουν το Matthew, αλλά όταν ο ίδιος (όπως ισχυρίστηκαν) άρχισε να φλερτάρει μαζί τους, τον ξυλοκόπησαν και τον σκότωσαν. 


Το χρονικό του φόνου. 

Τη νύχτα της 6ης Οκτωβρίου 1998 ο Matthew επισκέφθηκε ένα μπαρ στο Laramie. Μετά από περίπου μία ώρα δυο νέοι ονόματι Aaron McKinney και Russell Henderson τον πλησίασαν. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα έφυγαν και προθυμοποιήθηκαν να συνοδεύσουν το Matthew μέχρι το σπίτι του. Για κακή τύχη του νεαρού όμως, τον οδήγησαν σε μια απομακρυσμένη περιοχή του Laramie. Εκεί έδεσαν από τους καρπούς τον Matthew πάνω σε ένα φράχτη και άρχισαν να τον χτυπούν στο κεφάλι με τη λαβή ενός όπλου. Όχι μόνο τον άφησαν σε κομματώδη κατάσταση μέσα στο κρύο, αλλά είχαν το θράσος να του κλέψουν το πορτοφόλι, την ταυτότητα και τα παπούτσια του. 

Ο Matthew, όντας αναίσθητος, έμεινε δεμένος στο φράχτη για 18 ακόμη ώρες μέχρις ότου τον ανακάλυψε ένας ποδηλάτης που περνούσε τυχαία από εκεί περνώντας τον μάλιστα για σκιάχτρο. Αμέσως ειδοποιήθηκε η αστυνομία. O Reggie Flutty, ο πρώτος αστυνομικός που έφτασε στο μέρος όπου διαπράχθηκε το αποτρόπαιο αυτό έγκλημα, βρήκε το αγόρι ακόμη ζωντανό αλλά καλυμμένο μέσα στο αίμα. Υπέφερε από μώλωπες και βαριά χτυπήματα στην πλάτη του, καθώς και σε ολόκληρη τη δεξιά πλευρά του προσώπου του. Είχε δεχτεί επίσης χτυπήματα στο πάνω μέρος του κεφαλιού του υποφέροντας από κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, οι οποίες επηρέαζαν τον παλμικό ρυθμό της καρδιάς, τη θερμοκρασία του σώματος και άλλες ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού. Μόλις μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο οι γιατροί αποφάσισαν ότι τα χτυπήματα ήταν πολύ σοβαρά για να μπορέσουν να τον εγχειρήσουν. Το νεαρό παιδί δε μπόρεσε ποτέ να ξαναβρεί τις αισθήσεις του και έμεινε καλωδιωμένος με τεχνητή υποστήριξη. 

Ο θάνατος του Matthew Shepard ανακοινώθηκε έξι μέρες μετά το συμβάν, στις 12 Οκτωβρίου του 1998. Ήταν μόλις 21 ετών. 



Η σύλληψη των δολοφόνων και η δίκη.

Μετά την επίθεση, ο McKinney και ο Henderson επιστρέφοντας στην πόλη έστησαν καυγά με δυο ισπανόφωνους νέους, τον Emiliano Morales και τον Jeremy Herrera. Από την πάλη τραυματίστηκαν στο κεφάλι ο Morales και ο McKinney. Ο αστυνομικός που έφτασε έγκαιρα στο σημείο που έγινε ο καυγάς συνέλαβε τον Henderson αφοπλίζοντάς τον και σύντομα βρήκε στο φορτηγάκι των δύο νεαρών την πιστωτική κάρτα, το πορτοφόλι και τα παπούτσια του Matthew. Αμέσως μετά συνελήφθη και ο McKinney. 

Ο δικηγόρος του Henderson, στη δίκη που θα ακολουθούσε, θα ισχυριζόταν ότι ο Shepard προσπαθούσε να φλερτάρει τον πελάτη του. Φυσικά το δικαστήριο θεώρησε ότι η υπόθεσή του ήταν ασεβής προς τη μνήμη του νεκρού αγοριού και απέρριψε τη συγκεκριμένη κατηγορία. Από την άλλη πλευρά θεωρήθηκε πιθανό οι δυο ληστές να παρίσταναν τους ομοφυλόφιλους για να πλησιάσουν πιο εύκολα το Matthew και να του πάρουν το πορτοφόλι. Τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης, τα ευρήματα στο όχημα των νεαρών και η βίαιη συμπεριφορά των δυο αγοριών θα μπορούσαν να καταδικάσουν τους κατηγορουμένους με θανατική ποινή. Καταδικάστηκαν όμως σε ισόβια κάθειρξη χωρίς αναστολή. Στο δικαστήριο ο πατέρας του Matthew δήλωσε «Θέλουμε να δείξουμε έλεος σε κάποιους ανθρώπους που αρνήθηκαν να δείξουν. Όποτε γιορτάζετε Χριστούγεννα, γιορτές, 4η Ιουλίου, να θυμάστε πάντοτε ότι ο Matt δεν θα μπορεί να γιορτάσει. Κλέψατε το πολυτιμότερο πράγμα από εμάς και δεν θα σας το συγχωρήσουμε ποτέ. Σας αφήνουμε να ζήσετε εις τη μνήμη κάποιου που δε ζει πια. Σας ευχόμαστε να έχετε μια μακρά ζωή και να ευχαριστείτε το Matt για αυτό κάθε μέρα»


Στην κηδεία του άτυχου αγοριού παρευρέθησαν περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι και για να διαμαρτυρηθούν και οι φίλοι του Matt ντύθηκαν σαν άγγελοι.



Ο νόμος του Matthew Shepard.

Η άγρια δολοφονία του νεαρού αγοριού σόκαρε την αμερικανική κοινή γνώμη και επανέφερε στο φως τη νομοθεσία περί εγκλημάτων μίσους. Η μητέρα του Matthew μετά το στυγερό φόνο του παιδιού της αποφάσισε να γίνει υπέρμαχος των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ και πάλεψε για πολλά χρόνια να αλλάξει το νόμο και να συμπεριλάβει τις δολοφονίες σεξουαλικού προσανατολισμού στα εγκλήματα μίσους, για να αυξηθούν οι τιμωρίες για αυτού του είδους τις ρατσιστικές επιθέσεις. Επί προεδρίας του Bill Clinton απορρίφθηκε η αίτηση της, ενώ αργότερα ο Πρόεδρος Bush αποφάσισε να προστατέψει τα δικαιώματα αυτά προσπαθώντας να τα περάσει σε αντίστοιχο νομοσχέδιο. Τελικά στις 28 Οκτωβρίου 2009, 11 χρόνια μετά το θάνατο του αγοριού ο Barack Obama υπέγραψε το «νόμο του Matthew Shepard». Μετά από πολλά χρόνια προσπαθειών, τέτοιου είδους εγκλήματα συμπεριελήφθησαν στο σχετικό νόμο περί εγκλημάτων μίσους και οι τιμωρίες θα ήταν βαρύτατες. 


Ο φόνος του Matthew Shepard θα είναι πάντα ένα σύμβολο, όχι μόνο των κατατρεγμένων κοινωνικά ΛΟΑΤ των ΗΠΑ, άλλα κι όλων των ανθρώπων που διαφέρουν από το κοινωνικό σύνολο. 


Αντώνης Καρατζής

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
•Δεν επιτρέπονται τα «greeklish» (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) και η γραφή με κεφαλαία (Caps) .
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
Προσοχή: 1. Η σελίδα λειτουργεί σε εθελοντική βάση. Τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.
2. Όσοι και όσες απευθύνονται στη διαχείρηση με απορίες και ερωτήσεις είναι απαραίτητο να αναγράφουν και το e-mail τους για τη δυνατότητα απάντησης.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την βοήθεια σας!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δύο θρύλοι, μια έχθρα, ένα ατύχημα, και μια ιστορία αμοιβαίου σεβασμού

Ένα απόγευμα πριν χρόνια, ο μπαμπάς μου ετοιμαζόταν να παρακολουθήσει μια ταινία και πρότεινε να την δω κι εγώ, παρόλο που ήξερε ότι το θέμα της ταινίας δεν με ενδιέφερε στο ελάχιστο. Το ίδιο ήξερα κι εγώ, ωστόσο όμως έκατσα να την δω κι εν τέλει το θέαμα δικαίωσε πλήρως την απόφασή μου. Η ταινία έχει τίτλο "Rush" (2013) και αφορά την πραγματική ιστορία του ατυχήματος του Αυστριακού Νίκι Λάουντα (τον οποίο υποδύεται ο Daniel Brühl) σε αγώνα της Formula 1 το 1976, και την ισχυρή κόντρα του με τον Βρετανό Τζέιμς Χαντ (τον οποίο υποδύεται ο Chris Hemsworth) για την κατάκτηση του παγκόσμιου τίτλου εκείνη τη χρονιά. Οι δύο αυτοί αγωνιστές της Formula 1 έμειναν στην ιστορία του αθλήματος ως θρύλοι (έτσι προκύπτει και ο τίτλος). Τόσο πριν όσο και μετά την παρακολούθηση της ταινίας, η Formula 1 σαν διοργάνωση πάντα με αφήνει παγερά αδιάφορη. Η ταινία όμως είναι ένα αριστούργημα γιατί δεν προβάλλει απλώς την ιστορία γύρω από το ατύχημα, αλλά τον ανταγωνισμό μεταξύ του Λ

Οι διαφορετικοί τρόποι έκφρασης των συναισθημάτων μας

Άκουσα πριν καιρό σε μια συλλογή ξένων τραγουδιών ένα πολύ όμορφο τραγούδι, το οποίο αρχικά είχα ερμηνεύσει λάθος αλλά μετά από αναζήτηση είδα ότι η πραγματική ιστορία πίσω από το τραγούδι είναι πολύ πιο γλυκιά από ότι είχα σκεφτεί στην αρχή. Το τραγούδι είναι το "I'm not in love" των 10cc και ακολουθούν οι στίχοι με μετάφραση και τον σύνδεσμο στο τέλος του άρθρου:   "I'm not in love / Δεν είμαι ερωτευμένος So don't forget it / Οπότε μην ξεχνάς It's just a silly phase I'm going through / Ότι α πλώς περνάω μια χαζή φάση And just because / Κι επειδή I call you up / Σε παίρνω τηλέφωνο Don't get me wrong, don't think you've got it made / Μην μπερδεύεσαι , μη νομίζεις ότι πέτυχες I'm not in love, no no, it's because / Δεν είμαι ερωτευμένος, όχι, όχι, είναι επειδή   I like to see you / Θέλω να σε βλέπω But then again / Αλλά και πάλι That doesn't mean you mean that much to me / Αυτό δεν σημαίνει

Ψυχική ανθεκτικότητα

Με την έννοια ψυχική ανθεκτικότητα αναφερόμαστε στην ικανότητα ενός ατόμου να ξεπεράσει δύσκολες και στρεσογόνες καταστάσεις και να βγει πιο δυνατός μέσα από αυτές. Η εργασιακή καθημερινότητα, η οικογενειακή συνθήκη διαβίωσης αλλά και το κοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο ζούμε επηρεάζει την ψυχική μας κατάσταση. Όταν αντιμετωπίζουμε προβλήματα και δύσκολες καταστάσεις σε ένα από τα παραπάνω "σκέλη" της ζωής μας τότε τα υπόλοιπα λειτουργούν ως προστατευτικοί παράγοντες για να μπορέσουμε να ανακάμψουμε.  Τι γίνεται όταν νιώθουμε πως καταρρέουν οι αντοχές μας, υπάρχει αίσθηση αποσύνδεσης, αρνητικά συναισθήματα, οικογενειακές συγκρούσεις, απογοήτευση από τους "σημαντικούς άλλους" και οικονομικές δυσκολίες;  Τότε τα πράγματα δυσκολεύουν αρκετά. Η δουλειά που έχουμε να κάνουμε για να επιτύχουμε την ανάκαμψη είναι δύσκολη και αρκετά επώδυνη. Ωστόσο, δεν είναι αδύνατη . Άλλωστε "τα αγαθά κόποις κτώνται" και η ψυχική ανθεκτικότητα είναι μέγιστο αγαθό κα