Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Li Ching-Yuen: ο μυστηριώδης βοτανολόγος που λέγεται ότι έζησε για 256 χρόνια!

"Li Ching-Yuen, ο μυστηριώδης βοτανολόγος που λέγεται ότι έζησε για 256 χρόνια και δεν αποκάλυψε το μυστικό της μακροζωίας του, ούτε λίγο πριν το θάνατό του."



Ο άνθρωπος από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ύπαρξής του προσπαθεί να παρατείνει τη διάρκεια της ζωής του μέσω της συνεχούς ανάπτυξης της τεχνολογίας και της ιατρικής. Ομολογουμένως, αν αναλογιστούμε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι του Μεσαίωνα, παραδείγματος χάριν, δεν ξεπερνούσαν τα σαράντα ή τα πενήντα, οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι πλέον τα έχουμε καταφέρει αρκετά καλά. Τα ενενήντα, εκατό και πλέον χρόνια είναι εφικτός στόχος για πολλούς σήμερα και υπάρχουν άπειρα παραδείγματα ανθρώπων που έχουν ξεπεράσει και αυτά τα όρια. 

Ένας Κινέζος βοτανολόγος όμως, η αλήθεια είναι ότι έσπασε όλα τα κοντέρ όσον αφορά τη μακροζωία. Ο Li Ching Yuen πιστεύεται ότι γεννήθηκε το 1677 σε ένα μικρό χωριό της επαρχίας Σετσουάν της Κίνας και σύμφωνα με ένα άρθρο της εφημερίδας New York Times, ειπώθηκε λανθασμένα ότι πέθανε το 1930, σε ηλικία 256 ετών. Ο ίδιος όμως υποστήριξε ότι γεννήθηκε το 1736. 


Η βιογραφία του. 

Ο Li Ching πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στα βουνά και εκπαιδεύτηκε στις κινεζικές πολεμικές τέχνες στη γενέτειρά του. Μελετούσε και μάζευε διάφορα φυτά από την περιοχή του, όπως γκότζι μπέρυ και τζίνσενγκ, και τα πουλούσε στην τοπική αγορά μαζί με άλλα βότανα. Λέγεται ότι ο Li ήταν πολύ μορφωμένος και πολυταξιδεμένος αφού μέχρι τα δέκα του είχε ταξιδέψει σε πολλές επαρχίες της Κίνας, στο Θιβέτ, στην Ταϋλάνδη και την Μαντσουρία, μαθαίνοντας τα μυστικά των βοτάνων και τη χρησιμοποίησή τους στον άνθρωπο. Όταν ενηλικιώθηκε εντάχθηκε στον τακτικό στρατό ως τοπογράφος. Σε ηλικία 51 ετών άφησε τη στρατιωτική του καριέρα μετά τη μάχη του Χρυσού ποταμού και το 1749 σε ηλικία 72 ετών κατατάχθηκε στον αυτοκρατορικό στρατό ως δάσκαλος πολεμικών τεχνών, πριν αποσυρθεί και πάλι στα βουνά αφιερώνοντας πλέον τη ζωή του στη Βοτανολογία. 

Το 1927, ο Yang Shen, ο Στρατηγός του Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας, τον κάλεσε στο σπίτι του για να τον φιλοξενήσει και τον τράβηξε αρκετές φωτογραφίες για να αποδείξει την ηλικία του, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο, ειδικά για εκείνη την εποχή. Εκείνη την περίοδο πολλοί επισκέφθηκαν τον Li για να μάθουν το μυστικό που τον κρατούσε τόσα χρόνια εν ζωή, μάταια όμως καθώς ο Li δεν αποκάλυπτε τίποτα. 

Ο Li-Ching πέθανε από φυσικά αίτια στις 6 Μαΐου του 1933. Μέχρι τότε είχε παντρευτεί 24 φορές και άφησε 200 απογόνους, ενώ είναι ο μόνος άνθρωπος στην παγκόσμια ιστορία που γνώρισε παιδιά, εγγόνια, δισέγγονα, τρισέγγονα, τα παιδιά και τα εγγόνια αυτών και πιθανότατα πολλούς ακόμη απογόνους. 


Οι αποδείξεις. 

Το 1928 ο καθηγητής Wu-Chung Chieh του Πανεπιστημίου του Chengdu, πριν τη δημοσίευση των Times, ανακάλυψε έγγραφα που συνέχαιραν τον Li για τα 150α γενέθλιά του το 1827 και για τα 200α το 1877. Ύστερα, σύμφωνα με το άρθρο των Times, ήρθε στην επιφάνεια ένα ρεπορτάζ ενός ηλικιωμένου άνδρα από τη γειτονιά του Li που υποστήριζε πως ενώ ο ίδιος ήταν παιδί, αυτός ήταν ήδη πολύ μεγάλος και το ότι ζούσε αποτελούσε ήδη θαύμα. 



Το μυστικό της μακροζωίας του. 

Όταν ρωτήθηκε για το μυστικό της μακροζωίας του ο Li απάντησε χαρακτηριστικά: «Να έχετε μια ήσυχη καρδιά, να κάθεστε σα τη χελώνα, να περπατάτε ζωηρά σα περιστέρι και να κοιμάστε σα σκύλος». 

Είναι δύσκολο να καταλάβουμε τι ακριβώς εννοούσε αλλά γνωρίζουμε σίγουρα ότι κατά τη διάρκεια της ζωής του έκανε ειδικές ασκήσεις αναπνοής και έπινε έγχυμα βοτάνων, η συνταγή του οποίου έχει πλέον χαθεί ή είναι παντελώς άγνωστη. 


Αντώνης Καρατζής

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δύο θρύλοι, μια έχθρα, ένα ατύχημα, και μια ιστορία αμοιβαίου σεβασμού

Ένα απόγευμα πριν χρόνια, ο μπαμπάς μου ετοιμαζόταν να παρακολουθήσει μια ταινία και πρότεινε να την δω κι εγώ, παρόλο που ήξερε ότι το θέμα της ταινίας δεν με ενδιέφερε στο ελάχιστο. Το ίδιο ήξερα κι εγώ, ωστόσο όμως έκατσα να την δω κι εν τέλει το θέαμα δικαίωσε πλήρως την απόφασή μου. Η ταινία έχει τίτλο "Rush" (2013) και αφορά την πραγματική ιστορία του ατυχήματος του Αυστριακού Νίκι Λάουντα (τον οποίο υποδύεται ο Daniel Brühl) σε αγώνα της Formula 1 το 1976, και την ισχυρή κόντρα του με τον Βρετανό Τζέιμς Χαντ (τον οποίο υποδύεται ο Chris Hemsworth) για την κατάκτηση του παγκόσμιου τίτλου εκείνη τη χρονιά. Οι δύο αυτοί αγωνιστές της Formula 1 έμειναν στην ιστορία του αθλήματος ως θρύλοι (έτσι προκύπτει και ο τίτλος). Τόσο πριν όσο και μετά την παρακολούθηση της ταινίας, η Formula 1 σαν διοργάνωση πάντα με αφήνει παγερά αδιάφορη. Η ταινία όμως είναι ένα αριστούργημα γιατί δεν προβάλλει απλώς την ιστορία γύρω από το ατύχημα, αλλά τον ανταγωνισμό μεταξύ του Λ

Οι διαφορετικοί τρόποι έκφρασης των συναισθημάτων μας

Άκουσα πριν καιρό σε μια συλλογή ξένων τραγουδιών ένα πολύ όμορφο τραγούδι, το οποίο αρχικά είχα ερμηνεύσει λάθος αλλά μετά από αναζήτηση είδα ότι η πραγματική ιστορία πίσω από το τραγούδι είναι πολύ πιο γλυκιά από ότι είχα σκεφτεί στην αρχή. Το τραγούδι είναι το "I'm not in love" των 10cc και ακολουθούν οι στίχοι με μετάφραση και τον σύνδεσμο στο τέλος του άρθρου:   "I'm not in love / Δεν είμαι ερωτευμένος So don't forget it / Οπότε μην ξεχνάς It's just a silly phase I'm going through / Ότι α πλώς περνάω μια χαζή φάση And just because / Κι επειδή I call you up / Σε παίρνω τηλέφωνο Don't get me wrong, don't think you've got it made / Μην μπερδεύεσαι , μη νομίζεις ότι πέτυχες I'm not in love, no no, it's because / Δεν είμαι ερωτευμένος, όχι, όχι, είναι επειδή   I like to see you / Θέλω να σε βλέπω But then again / Αλλά και πάλι That doesn't mean you mean that much to me / Αυτό δεν σημαίνει

Ψυχική ανθεκτικότητα

Με την έννοια ψυχική ανθεκτικότητα αναφερόμαστε στην ικανότητα ενός ατόμου να ξεπεράσει δύσκολες και στρεσογόνες καταστάσεις και να βγει πιο δυνατός μέσα από αυτές. Η εργασιακή καθημερινότητα, η οικογενειακή συνθήκη διαβίωσης αλλά και το κοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο ζούμε επηρεάζει την ψυχική μας κατάσταση. Όταν αντιμετωπίζουμε προβλήματα και δύσκολες καταστάσεις σε ένα από τα παραπάνω "σκέλη" της ζωής μας τότε τα υπόλοιπα λειτουργούν ως προστατευτικοί παράγοντες για να μπορέσουμε να ανακάμψουμε.  Τι γίνεται όταν νιώθουμε πως καταρρέουν οι αντοχές μας, υπάρχει αίσθηση αποσύνδεσης, αρνητικά συναισθήματα, οικογενειακές συγκρούσεις, απογοήτευση από τους "σημαντικούς άλλους" και οικονομικές δυσκολίες;  Τότε τα πράγματα δυσκολεύουν αρκετά. Η δουλειά που έχουμε να κάνουμε για να επιτύχουμε την ανάκαμψη είναι δύσκολη και αρκετά επώδυνη. Ωστόσο, δεν είναι αδύνατη . Άλλωστε "τα αγαθά κόποις κτώνται" και η ψυχική ανθεκτικότητα είναι μέγιστο αγαθό κα