Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Aurora Mardiganian: η επιζήσασα από τη γενοκτονία των Αρμενίων!

Aurora Mardiganian, η επιζήσασα από τη γενοκτονία των Αρμενίων, της οποίας η ζωή κατεγράφη σε βιβλίο και έγινε και ταινία με πρωταγωνίστρια και παραγωγό την ίδια. Η ταινία της έφερε στο φως άγνωστες πτυχές των γεγονότων του 1915 στην Οθωμανική αυτοκρατορία και φανέρωσε το μέγεθος της καταστροφής ενός ολόκληρου λαού.


Το κοριτσάκι της παραπάνω φωτογραφίας ονομάζεται Ορόρα Μαρντιγκανιάν και ήταν η αυτόπτης μάρτυρας που διηγήθηκε όσα έζησε όταν συνελήφθη από τους Τούρκους.

Η Ορόρα γεννήθηκε το 1901 στο Τσεμισγκεζέκ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, κοντά στην πόλη του Χαρπούτ, και καταγόταν από εύπορη οικογένεια αρμενικής καταγωγής. Κατά τη διάρκεια των εκκαθαρίσεων που άρχισαν στις 24 Απριλίου του 1915 η οικογένειά της σκοτώθηκε και η ίδια αφού εξαναγκάστηκε από τους Οθωμανούς να περπατήσει ξυπόλυτη σε μια πεζοπορία 1.400 μιλίων μέσα στην έρημο, πουλήθηκε ως σκλάβα στα σκλαβοπάζαρα της Ανατολίας.


Η Ορόρα όμως κατάφερε και απέδρασε. Διέφυγε στην Τιφλίδα της Γεωργίας, όπου έμεινε στο σπίτι ενός Αρμένιου μετανάστη. Από εκεί πέρασε στη Ρωσία και έφτασε μέχρι το Πέτρογκραντ, τη σημερινή Αγία Πετρούπολη και έπειτα στη Νορβηγία και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όταν έφτασε στη Νέα Υόρκη, την προσέγγισε ένας νεαρός σεναριογράφος που τη βοήθησε να γράψει το βιβλίο με τη βιογραφία της «Ravished Armenia», αλλά και να γυρίσει τα γεγονότα της αρμενικής γενοκτονίας σε ταινία, η οποία δημιουργήθηκε το 1919 με πρωταγωνίστρια την ίδια. Στην ταινία απεικονίζονται σοκαριστικές σκηνές με τη θανάτωση πολλών κοριτσιών, τα οποία βιάστηκαν και σταυρώθηκαν από τους Τούρκους. Λέγεται ότι όσο και να προσπάθησαν σκηνοθέτες, πρωταγωνιστές και σεναριογράφοι να αποδώσουν τις τρομερές εικόνες των σφαγών, η πραγματικότητα ξεπερνούσε κάθε φαντασία. Τα «φτωχά» κινηματογραφικά μέσα της εποχής δεν μπορούσαν να αποτυπώσουν 100% τις περιγραφές της Ορόρα στη μεγάλη οθόνη. Χαρακτηριστική είναι η περιγραφή των δεκάξι σταυρωμένων κοριτσιών που φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία.


Η Ορόρα παντρεύτηκε και πέρασε την υπόλοιπη ζωή της στο Λος Άντζελες, όπου εκτός των άλλων συμμετείχε σε άπειρες ομιλίες περί της γενοκτονίας για να μπορέσει η κοινή γνώμη να σχηματίσει άποψη.

Πέθανε στις 6 Φεβρουαρίου 1994 σε ηλικία 93 ετών.


Βραβεία Ορόρα.

Προς τιμήν της καθιερώθηκαν τα βραβεία Ορόρα το 2015 από τους επιζώντες της γενοκτονίας, που δίνονται κάθε 24 Απριλίου, ημέρα ανάμνησης των γεγονότων στο Γιερεβάν της Αρμενίας, σε ανθρώπους που οι πράξεις τους έχουν ως αποτέλεσμα τη σωτηρία της ανθρώπινης ζωής και αποτελούν παραδείγματα για όλους μας.


Αντώνης Καρατζής

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δύο θρύλοι, μια έχθρα, ένα ατύχημα, και μια ιστορία αμοιβαίου σεβασμού

Ένα απόγευμα πριν χρόνια, ο μπαμπάς μου ετοιμαζόταν να παρακολουθήσει μια ταινία και πρότεινε να την δω κι εγώ, παρόλο που ήξερε ότι το θέμα της ταινίας δεν με ενδιέφερε στο ελάχιστο. Το ίδιο ήξερα κι εγώ, ωστόσο όμως έκατσα να την δω κι εν τέλει το θέαμα δικαίωσε πλήρως την απόφασή μου. Η ταινία έχει τίτλο "Rush" (2013) και αφορά την πραγματική ιστορία του ατυχήματος του Αυστριακού Νίκι Λάουντα (τον οποίο υποδύεται ο Daniel Brühl) σε αγώνα της Formula 1 το 1976, και την ισχυρή κόντρα του με τον Βρετανό Τζέιμς Χαντ (τον οποίο υποδύεται ο Chris Hemsworth) για την κατάκτηση του παγκόσμιου τίτλου εκείνη τη χρονιά. Οι δύο αυτοί αγωνιστές της Formula 1 έμειναν στην ιστορία του αθλήματος ως θρύλοι (έτσι προκύπτει και ο τίτλος). Τόσο πριν όσο και μετά την παρακολούθηση της ταινίας, η Formula 1 σαν διοργάνωση πάντα με αφήνει παγερά αδιάφορη. Η ταινία όμως είναι ένα αριστούργημα γιατί δεν προβάλλει απλώς την ιστορία γύρω από το ατύχημα, αλλά τον ανταγωνισμό μεταξύ του Λ

Οι διαφορετικοί τρόποι έκφρασης των συναισθημάτων μας

Άκουσα πριν καιρό σε μια συλλογή ξένων τραγουδιών ένα πολύ όμορφο τραγούδι, το οποίο αρχικά είχα ερμηνεύσει λάθος αλλά μετά από αναζήτηση είδα ότι η πραγματική ιστορία πίσω από το τραγούδι είναι πολύ πιο γλυκιά από ότι είχα σκεφτεί στην αρχή. Το τραγούδι είναι το "I'm not in love" των 10cc και ακολουθούν οι στίχοι με μετάφραση και τον σύνδεσμο στο τέλος του άρθρου:   "I'm not in love / Δεν είμαι ερωτευμένος So don't forget it / Οπότε μην ξεχνάς It's just a silly phase I'm going through / Ότι α πλώς περνάω μια χαζή φάση And just because / Κι επειδή I call you up / Σε παίρνω τηλέφωνο Don't get me wrong, don't think you've got it made / Μην μπερδεύεσαι , μη νομίζεις ότι πέτυχες I'm not in love, no no, it's because / Δεν είμαι ερωτευμένος, όχι, όχι, είναι επειδή   I like to see you / Θέλω να σε βλέπω But then again / Αλλά και πάλι That doesn't mean you mean that much to me / Αυτό δεν σημαίνει

Ψυχική ανθεκτικότητα

Με την έννοια ψυχική ανθεκτικότητα αναφερόμαστε στην ικανότητα ενός ατόμου να ξεπεράσει δύσκολες και στρεσογόνες καταστάσεις και να βγει πιο δυνατός μέσα από αυτές. Η εργασιακή καθημερινότητα, η οικογενειακή συνθήκη διαβίωσης αλλά και το κοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο ζούμε επηρεάζει την ψυχική μας κατάσταση. Όταν αντιμετωπίζουμε προβλήματα και δύσκολες καταστάσεις σε ένα από τα παραπάνω "σκέλη" της ζωής μας τότε τα υπόλοιπα λειτουργούν ως προστατευτικοί παράγοντες για να μπορέσουμε να ανακάμψουμε.  Τι γίνεται όταν νιώθουμε πως καταρρέουν οι αντοχές μας, υπάρχει αίσθηση αποσύνδεσης, αρνητικά συναισθήματα, οικογενειακές συγκρούσεις, απογοήτευση από τους "σημαντικούς άλλους" και οικονομικές δυσκολίες;  Τότε τα πράγματα δυσκολεύουν αρκετά. Η δουλειά που έχουμε να κάνουμε για να επιτύχουμε την ανάκαμψη είναι δύσκολη και αρκετά επώδυνη. Ωστόσο, δεν είναι αδύνατη . Άλλωστε "τα αγαθά κόποις κτώνται" και η ψυχική ανθεκτικότητα είναι μέγιστο αγαθό κα