Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η σπουδαιότερη αποστολή του 20ου αιώνα που άλλαξε τη θέση του ανθρώπου στον κόσμο.



"Ένα μικρό βήμα για έναν άνθρωπο, ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα, ήταν φυσικά τα πασίγνωστα πρώτα λόγια του Νηλ Άρμστρονγκ όταν βγήκε από τη σεληνάκατο και πάτησε το πόδι του για πρώτη φορά στο φεγγάρι. Η δύσκολη αποστολή Απόλλο 11 που σημάδεψε τη σύγχρονη ιστορία ."

Το πρόγραμμα Απόλλο 11 της ΝΑΣΑ με την «κατάκτηση» της Σελήνης στις 20 Ιουλίου 1969 που στιγμάτισε τον 20ο αιώνα από πολλούς θεωρείται ισάξιο της ανακάλυψης της Αμερικής από τους Ευρωπαίους το 1492 και το εγχείρημα του Κολόμβου. Οι αστροναύτες Νηλ Άρμστρονγκ, Μπαζ Όλντριν και Μάικλ Κόλινς έφεραν εις πέρας μια υπεράνθρωπη αποστολή που πραγματικά οτιδήποτε θα μπορούσε να πάει στραβά.



Για το πρόγραμμα αυτό υπολογίστηκε πως δούλεψαν 400 000 άνθρωποι. Εκτός από την επιστημονική ομάδα της ΝΑΣΑ και τους αστροναύτες, εργασίες δόθηκαν σε πολλές εταιρίες της Υφηλίου. Από την κατασκευή όλων των τμημάτων της σεληνακάτου, μέχρι τις σακούλες των τροφίμων, τις στολές και την αμερικανική σημαία που θα καρφωνόταν στο χώμα της Σελήνης, τα πάντα έπρεπε να δουλεύουν άψογα για να μην επηρεαστεί η αποστολή. Οι αστροναύτες πριν την αποστολή θα έπρεπε εκτός από το να καλύψουν άπειρες ώρες σε συνθήκες απώλειας βαρύτητας να μάθουν πώς να μαζεύουν πετρώματα και πώς να ξεχωρίζουν αυτά που ήταν σημαντικά για την επιστημονική ομάδα. 

Το χρονικό της αποστολής:

Το πρωί της 16ης Ιουλίου ο πύραυλος Saturn V που μετέφερε τη σεληνάκατο με τους αστροναύτες εκτοξεύθηκε από το Κέντρο Διαστήματος Κένεντι της Φλόριντα. Μετά από μιάμιση ώρα έφυγαν από την τροχιά της Γης, το Saturn V αποδεσμεύτηκε και το διαστημόπλοιο με την αποστολή Apollo 11 συνέχισε την πορεία του προς τη Σελήνη.

Μετά από τρεις μέρες μπήκαν στη σεληνιακή τροχιά και το πρώτο 24ωρο ήταν αναγνωριστικό. Σε αυτό το χρονικό διάστημα οι 3 αστροναύτες έκαναν έλεγχο των επικοινωνιακών συστημάτων που είχαν με τη ΝΑΣΑ καθώς και γενικό τελευταίο έλεγχο πριν ο Όλντριν με τον Άρμστρονγκ προσεληνωθούν. Ο Κόλινς θα έμενε στο διαστημόπλοιο Columbia, το οποίο θα παρέμενε στην τροχιά της Σελήνης και θα ήταν ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των τριών αστροναυτών και του κέντρου ελέγχου πίσω στη Γη.


Στις 20 Ιουλίου, 102 ώρες μετά την εκτόξευση του πυραύλου από τη Φλόριντα το σκάφος του Άρμστρονγκ και του Όλντριν, το Eagle, αφού αποκολλήθηκε από το Columbia του Κόλινς που έμεινε σε τροχιά ,προσεδαφίστηκε στη «Θάλασσα της ηρεμίας», ένα μεγάλο κρατήρα στην επιφάνεια του φεγγαριού. Πρώτος ο Άρμστρονγκ έστειλε μήνυμα στο Χιούστον την τοποθεσία της προσεδάφισης. "Houston. Tranquility Base here. The Eagle has landed", ήταν τα λόγια του. Αφού προετοίμασαν το Eagle για την επιστροφή τους στο Columbia, βγήκαν στην επιφάνεια της Σελήνης 6 περίπου ώρες αργότερα κι άρχισαν να συλλέγουν υλικό από τα πετρώματα του κρατήρα. Επειδή η Σελήνη έχει βαρύτητα που αντιστοιχεί στο ένα έκτο της βαρύτητας της Γης οι αστροναύτες για να κινηθούν έπρεπε να δίνουν πολύ μικρή ώθηση με τα δυο πόδια ενωμένα, σαν το καγκουρό.

Κατά την εργασία τους στη Σελήνη μάζεψαν 23 κιλά σεληνιακό υλικό, τράβηξαν πολλές φωτογραφίες την περιοχή προσεδάφισης και άφησαν ένα δίσκο με 73 μηνύματα από διάφορες χώρες, μετάλλια για τους Ρώσους κοσμοναύτες και ένα σύμβολο του αετού των ΗΠΑ που φέρει ένα κλαδί ελιάς μαζί με τη σημαία των ΗΠΑ.

Στις 21 Ιουλίου, 21 ώρες μετά την άφιξή τους, ο Άρμστρονγκ και ο Όλντριν έβαλαν μπρος την εκτόξευσή του Eagle και την ένωσή του με το Columbia. Όταν ολοκληρώθηκε, το Eagle αποκολλήθηκε.

Στις 24 Ιουλίου το Apollo 11 πέρασε στην επιφάνεια της Γης με μία ταχύτητα 11.000 μέτρων το δευτερόλεπτο και έπεσε στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Οι θεωρίες συνωμοσίας που αμφισβητούν το ταξίδι στη Σελήνη:

Όπως κάθε πράγμα που βρίσκεται πολύ μπροστά από την εποχή του, έτσι και η αποστολή Apollo 11 βρήκε πολλούς αμφισβητίες. Πολλοί θεωρούν μέχρι και σήμερα πως με τη δεδομένη τεχνολογία ένα τέτοιο ταξίδι θα ήταν αδύνατο. Τις αποδείξεις τις βασίζουν λαθεμένα σε κάποιες σκιές στην επιφάνεια της Σελήνης ή τον «κυματισμό» της αμερικανικής σημαίας σε ένα περιβάλλον χωρίς ατμόσφαιρα. 

Μπορούμε εύκολα να συμπεράνουμε πως αν κάτι τέτοιο ίσχυε δε θα μπορούσε να μείνει κρυφό από 400 000 ανθρώπους οι οποίοι εργάστηκαν τόσα χρόνια για μια αποστολή που δε θα λάμβανε χώρα ποτέ. Οι αστροναύτες δε θα δέχονταν με τίποτα να παίξουν σε ένα θέατρο και μαζί με την επιστημονική ομάδα δε θα τολμούσαν κάτι τέτοιο.

Υπάρχουν πολλοί επίσης που διερωτήθηκαν εύλογα γιατί δεν υπήρξε δεύτερη αποστολή. Η αλήθεια είναι πως εκτός από τους αστροναύτες του Apollo 11 στο φεγγάρι έχουν πατήσει άλλοι 20 άνθρωποι. Όμως, οι αποστολές αυτές εκτός από τρομερά επικίνδυνες έχουν και τεράστιο κόστος. Η αποστολή Apollo 11 είχε καθαρά τυπικό χαρακτήρα και δεν πρόκειται ποτέ να ρισκάρουμε ανθρώπινη ζωή για μια εργασία που γίνεται και από ειδικά Rovers.


Κλείνοντας θα ήθελα να παραθέσω κάτι που είπε ο ίδιος ο Άρμστρονγκ σε συνέντευξή του. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως «ότι και να ακούσω κανείς δεν πρόκειται να μου βγάλει από το μυαλό αυτό που είδα έζησα στο Φεγγάρι». Υπάρχουν επίσης βίντεο με τον Όλντριν που δείχνει περήφανος τις φωτογραφίες του παιδιού του που τις είχε μαζί του στο ταξίδι.

Όπως και να έχει, η αποστολή ήταν σίγουρα τρομερά δύσκολη και μας δίδαξε πως ο άνθρωπος είναι ικανός για τα πάντα.

Αντώνης Καρατζής

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δύο θρύλοι, μια έχθρα, ένα ατύχημα, και μια ιστορία αμοιβαίου σεβασμού

Ένα απόγευμα πριν χρόνια, ο μπαμπάς μου ετοιμαζόταν να παρακολουθήσει μια ταινία και πρότεινε να την δω κι εγώ, παρόλο που ήξερε ότι το θέμα της ταινίας δεν με ενδιέφερε στο ελάχιστο. Το ίδιο ήξερα κι εγώ, ωστόσο όμως έκατσα να την δω κι εν τέλει το θέαμα δικαίωσε πλήρως την απόφασή μου. Η ταινία έχει τίτλο "Rush" (2013) και αφορά την πραγματική ιστορία του ατυχήματος του Αυστριακού Νίκι Λάουντα (τον οποίο υποδύεται ο Daniel Brühl) σε αγώνα της Formula 1 το 1976, και την ισχυρή κόντρα του με τον Βρετανό Τζέιμς Χαντ (τον οποίο υποδύεται ο Chris Hemsworth) για την κατάκτηση του παγκόσμιου τίτλου εκείνη τη χρονιά. Οι δύο αυτοί αγωνιστές της Formula 1 έμειναν στην ιστορία του αθλήματος ως θρύλοι (έτσι προκύπτει και ο τίτλος). Τόσο πριν όσο και μετά την παρακολούθηση της ταινίας, η Formula 1 σαν διοργάνωση πάντα με αφήνει παγερά αδιάφορη. Η ταινία όμως είναι ένα αριστούργημα γιατί δεν προβάλλει απλώς την ιστορία γύρω από το ατύχημα, αλλά τον ανταγωνισμό μεταξύ του Λ

Οι διαφορετικοί τρόποι έκφρασης των συναισθημάτων μας

Άκουσα πριν καιρό σε μια συλλογή ξένων τραγουδιών ένα πολύ όμορφο τραγούδι, το οποίο αρχικά είχα ερμηνεύσει λάθος αλλά μετά από αναζήτηση είδα ότι η πραγματική ιστορία πίσω από το τραγούδι είναι πολύ πιο γλυκιά από ότι είχα σκεφτεί στην αρχή. Το τραγούδι είναι το "I'm not in love" των 10cc και ακολουθούν οι στίχοι με μετάφραση και τον σύνδεσμο στο τέλος του άρθρου:   "I'm not in love / Δεν είμαι ερωτευμένος So don't forget it / Οπότε μην ξεχνάς It's just a silly phase I'm going through / Ότι α πλώς περνάω μια χαζή φάση And just because / Κι επειδή I call you up / Σε παίρνω τηλέφωνο Don't get me wrong, don't think you've got it made / Μην μπερδεύεσαι , μη νομίζεις ότι πέτυχες I'm not in love, no no, it's because / Δεν είμαι ερωτευμένος, όχι, όχι, είναι επειδή   I like to see you / Θέλω να σε βλέπω But then again / Αλλά και πάλι That doesn't mean you mean that much to me / Αυτό δεν σημαίνει

Ψυχική ανθεκτικότητα

Με την έννοια ψυχική ανθεκτικότητα αναφερόμαστε στην ικανότητα ενός ατόμου να ξεπεράσει δύσκολες και στρεσογόνες καταστάσεις και να βγει πιο δυνατός μέσα από αυτές. Η εργασιακή καθημερινότητα, η οικογενειακή συνθήκη διαβίωσης αλλά και το κοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο ζούμε επηρεάζει την ψυχική μας κατάσταση. Όταν αντιμετωπίζουμε προβλήματα και δύσκολες καταστάσεις σε ένα από τα παραπάνω "σκέλη" της ζωής μας τότε τα υπόλοιπα λειτουργούν ως προστατευτικοί παράγοντες για να μπορέσουμε να ανακάμψουμε.  Τι γίνεται όταν νιώθουμε πως καταρρέουν οι αντοχές μας, υπάρχει αίσθηση αποσύνδεσης, αρνητικά συναισθήματα, οικογενειακές συγκρούσεις, απογοήτευση από τους "σημαντικούς άλλους" και οικονομικές δυσκολίες;  Τότε τα πράγματα δυσκολεύουν αρκετά. Η δουλειά που έχουμε να κάνουμε για να επιτύχουμε την ανάκαμψη είναι δύσκολη και αρκετά επώδυνη. Ωστόσο, δεν είναι αδύνατη . Άλλωστε "τα αγαθά κόποις κτώνται" και η ψυχική ανθεκτικότητα είναι μέγιστο αγαθό κα