Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Eva Perón: Η "αγία" των φτωχών.


Η Μαρία Εύα Ντουάρτε ντε Περόν (María Eva Duarte de Perón), ή κατά κόσμον Εβίτα, ήταν η δεύτερη σύζυγος του προέδρου της Αργεντινής Χουάν Ντομίνγκο Περόν και Πρώτη Κυρία της Αργεντινής από το 1946 μέχρι το θάνατό της. Το 1952, λίγο πριν το θάνατο της από καρκίνο στα 33 της χρόνια, το Κογκρέσο της Αργεντινής της έδωσε τον επίσημο τίτλο του "Πνευματικού Ηγέτη του Έθνους".


Γεννήθηκε 7 Μαΐου του 1919 σε ένα μικρό χωριό του Los Toldos της Αργεντινής, την Πάμπα. Το 1934, μόλις δεκαπέντε ετών, μετακόμισε στο Μπουένος Άιρες, όπου προσπάθησε να κάνει καριέρα ως ηθοποιός στο θέατρο και τον κινηματογράφο. Σε μια φιλανθρωπική εκδήλωση, το 1944, στο Σαν Χουάν γνώρισε τον συνταγματάρχη Χουάν Περόν και παντρεύτηκαν την επόμενη χρονιά. Ο Χουάν Περόν, το 1946, εξελέγη πρόεδρος της Αργεντινής. Η Εύα Περόν απέκτησε ισχύ και δύναμη στα φιλο-Περονικά εργατικά σωματεία, υποστηρίζοντας τα εργατικά δικαιώματα. Επίσης, υπήρξε διευθύντρια στα υπουργεία Εργασίας και Υγείας, ίδρυσε και διηύθυνε το φιλανθρωπικό Ίδρυμα Εύα Περόν, δούλεψε σκληρά για τα δικαιώματα των γυναικών στην Αργεντινή και ίδρυσε το πρώτο γυναικείο πολιτικό κόμμα μεγάλης κλίμακας της χώρας, το Περονικό Κόμμα Γυναικών. 


Το 1951, η Εύα Περόν αποδέχτηκε το χρίσμα των Περονικών για τη θέση του Αντιπροέδρου της Αργεντινής. Υποστηρικτές της ήταν οι χαμηλόμισθοι και τα μέλη της εργατικής τάξης γνωστών ως ντεσκαμισάντος, δηλαδή «άνευ πουκάμισου». Μολαταύτα, η αντιπολίτευση των στρατιωτικών και της υψηλής κοινωνίας σε συνδυασμό με την άσχημη υγεία της την ανάγκασαν να αποσύρει την υποψηφιότητά της. Το 1952, όπως είπαμε, η Εύα Περόν έλαβε από το Κογκρέσο της Αργεντινής τον επίσημο τίτλο του Πνευματικού Ηγέτη του Έθνους. Απευθυνόμενη προς τον κόσμο, με την κλασική εικόνα από το μπαλκόνι της Προεδρικής κατοικίας για τελευταία φορά, ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει όλους τους τίτλους τιμής που της έχουν αποδοθεί έως τώρα και θα κρατήσει μόνο τον τελευταίο και σημαντικότερο τίτλο, του "Πνευματικού Ηγέτη του Έθνους". 


Λίγο καιρό αργότερα, κατά τα 1952, έφυγε από τη ζωή από καρκίνο. Η ταφή της Πρώτης Κυρίας, έγινε με τιμές Αρχηγού κράτους και δημοσία δαπάνη. Τεράστιο και βαρύτατο ήταν το πένθος, από τον Λαό της Αργεντινής, που τόσο την αγάπησε. Λέγεται ότι ήταν ο πρώτος άνθρωπος στην Αργεντινή που υπεβλήθη σε χημειοθεραπείες. Δημοσιεύματα σε εφημερίδες της Αργεντινής αναφέρουν πως είχε υποβληθεί σε λοβοτομή, λίγο πριν το θάνατό της, για να γλυτώσει τους πόνους. Λίγο πριν φύγει από τη ζωή είχε πει «Θα πεθάνω μα θα επιστρέψω και θα είμαι χιλιάδες». Η ιστορία της, δυστυχώς, δεν ολοκληρώνεται μετά το θάνατό της αλλά συνεχίζεται και μετά θάνατον. 
Η κηδεία της Έυας Περόν


Όταν η Εβίτα έφυγε από τη ζωή, ο Περόν ταρίχευσε το πτώμα της και το εξέθεσε σε δημόσιο προσκύνημα. Μάλλον, υπολογίζοντας ότι η απήχησή της στον λαό θα εξασφάλιζε την παραμονή του στην εξουσία, η οποία κινδύνευε χωρίς την αγαπημένη ή "αγία' των φτωχών. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τον θάνατό της το Βατικανό έλαβε 40.000 γράμματα που ζητούσαν να ανακηρυχθεί, επισήμως, αγία. Πάντως, το ταριχευμένο πτώμα της Εβίτας δεν μπόρεσε να κρατήσει στην εξουσία τον Περόν, ο οποίος ανετράπη από στρατιωτικό πραξικόπημα το 1955. Το νέο καθεστώς θεώρησε το πτώμα της Εβίτας επικίνδυνο πολιτικό σύμβολο, εξ ου και αυτό εστάλη στην Ευρώπη. Ουσιαστικά, όσο παράξενο κι αν ακούγεται, η Εβίτα, εξορίστηκε μετά θάνατον. Η «οδύσσεια» του πτώματος της 'Εβας Περόν τελείωσε το 1971, όταν αυτό επεστράφη στον Περόν, ο οποίος βρισκόταν στη Μαδρίτη και στη συνέχεια το πήρε μαζί του στην Αργεντινή, όταν επέστρεψε το 1974!

Ο οικογενειακός τάφος των Ντουάρτε στη Ρεκολέτα

Πολλά σπίτια στην Αργεντινή, μέχρι και σήμερα, έχουν κρεμασμένη τη φωτογραφία της Εβίτας. Ο θάνατος δεν επισκίασε, ούτε στο ελάχιστο, τη φήμη της Εύας Περόν. Το "φάντασμα" της Εβίτας συνέχισε να υπάρχει για χρόνια πάνω από τον δημόσιο και πολιτικό βίο της Αργεντινής. Μια γυναίκα που λατρεύτηκε όσο καμία άλλη στην Αργεντινή και όχι μόνο. Η ιστορία της έγινε κομμάτι της μαζικής κουλτούρας μέσα από το μιούζικαλ Εβίτα και από ταινίες για τη ζωή της. Σε ένα από αυτά πρωταγωνίστρια υπήρξε το 1996, η βασίλισσα της ποπ, Μαντόνα.

Η ταινία Εβίτα αποτελεί μεταφορά στη μεγάλη οθόνη του ομώνυμου μιούζικαλ των Άντριου Λόιντ Βέμπερ (μουσική) και Τιμ Ράις (στίχοι) και σκηνοθετήθηκε από τον Άλαν Πάρκερ. Πρωταγωνιστούν οι Μαντόνα, Αντόνιο Μπαντέρας και Τζόναθαν Πράις. Το μιούζικαλ βασίζεται στα γεγονότα που συνδέθηκαν με την άνοδο στην εξουσία του Χουάν Περόν στην Προεδρία της Αργεντινής και στο ρόλο που διαδραμάτισε σε αυτά η δεύτερη σύζυγός του, Εύα Περόν. Η ταινία έτυχε θερμής υποδοχής από τους κριτικούς και προτάθηκε για πέντε βραβεία Όσκαρ.
Η Μαντόνα ως Εβίτα (1996)

Στην Ελλάδα το μιούζικαλ ανέβηκε με μεγάλη επιτυχία από την Αλίκη Βουγιουκλάκη τη θεατρική σεζόν 1981-82. Επίσης, 
στις 3 Μαΐου του 2017 ανέβηκε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και στη συνέχεια στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, με τη Νάντια Μπουλέ στο ρόλο της Εβίτα (δείτε το σχετικό άρθρο μας). 


Η Αλίκη ως Εβίτα (1981)
Η Νάντια Μπουλέ ως Εβίτα (2017)

Κλείνοντας, σας παραθέτω ένα αγαπημένο τραγούδι που όλοι, λίγο-πολύ, γνωρίζουν και έχουν σιγοψιθυρίσει και προέρχεται από το συγκεκριμένο μιούζικαλ. Μιλάω, φυσικά, για το αγαπημένο "Don't Cry For Me Argentina".



Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλντίδης

Πηγή: wikipedia., thetoc.gr
Εικόνες: Google
Βίντεο: Youtube

Σχόλια

  1. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα προσωπικότητα η Περόν και η ζωή της. Ευχάριστη έκπληξη το συγκεκριμένο κείμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
•Δεν επιτρέπονται τα «greeklish» (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) και η γραφή με κεφαλαία (Caps) .
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
Προσοχή: 1. Η σελίδα λειτουργεί σε εθελοντική βάση. Τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.
2. Όσοι και όσες απευθύνονται στη διαχείρηση με απορίες και ερωτήσεις είναι απαραίτητο να αναγράφουν και το e-mail τους για τη δυνατότητα απάντησης.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την βοήθεια σας!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δύο θρύλοι, μια έχθρα, ένα ατύχημα, και μια ιστορία αμοιβαίου σεβασμού

Ένα απόγευμα πριν χρόνια, ο μπαμπάς μου ετοιμαζόταν να παρακολουθήσει μια ταινία και πρότεινε να την δω κι εγώ, παρόλο που ήξερε ότι το θέμα της ταινίας δεν με ενδιέφερε στο ελάχιστο. Το ίδιο ήξερα κι εγώ, ωστόσο όμως έκατσα να την δω κι εν τέλει το θέαμα δικαίωσε πλήρως την απόφασή μου. Η ταινία έχει τίτλο "Rush" (2013) και αφορά την πραγματική ιστορία του ατυχήματος του Αυστριακού Νίκι Λάουντα (τον οποίο υποδύεται ο Daniel Brühl) σε αγώνα της Formula 1 το 1976, και την ισχυρή κόντρα του με τον Βρετανό Τζέιμς Χαντ (τον οποίο υποδύεται ο Chris Hemsworth) για την κατάκτηση του παγκόσμιου τίτλου εκείνη τη χρονιά. Οι δύο αυτοί αγωνιστές της Formula 1 έμειναν στην ιστορία του αθλήματος ως θρύλοι (έτσι προκύπτει και ο τίτλος). Τόσο πριν όσο και μετά την παρακολούθηση της ταινίας, η Formula 1 σαν διοργάνωση πάντα με αφήνει παγερά αδιάφορη. Η ταινία όμως είναι ένα αριστούργημα γιατί δεν προβάλλει απλώς την ιστορία γύρω από το ατύχημα, αλλά τον ανταγωνισμό μεταξύ του Λ

Οι διαφορετικοί τρόποι έκφρασης των συναισθημάτων μας

Άκουσα πριν καιρό σε μια συλλογή ξένων τραγουδιών ένα πολύ όμορφο τραγούδι, το οποίο αρχικά είχα ερμηνεύσει λάθος αλλά μετά από αναζήτηση είδα ότι η πραγματική ιστορία πίσω από το τραγούδι είναι πολύ πιο γλυκιά από ότι είχα σκεφτεί στην αρχή. Το τραγούδι είναι το "I'm not in love" των 10cc και ακολουθούν οι στίχοι με μετάφραση και τον σύνδεσμο στο τέλος του άρθρου:   "I'm not in love / Δεν είμαι ερωτευμένος So don't forget it / Οπότε μην ξεχνάς It's just a silly phase I'm going through / Ότι α πλώς περνάω μια χαζή φάση And just because / Κι επειδή I call you up / Σε παίρνω τηλέφωνο Don't get me wrong, don't think you've got it made / Μην μπερδεύεσαι , μη νομίζεις ότι πέτυχες I'm not in love, no no, it's because / Δεν είμαι ερωτευμένος, όχι, όχι, είναι επειδή   I like to see you / Θέλω να σε βλέπω But then again / Αλλά και πάλι That doesn't mean you mean that much to me / Αυτό δεν σημαίνει

Ψυχική ανθεκτικότητα

Με την έννοια ψυχική ανθεκτικότητα αναφερόμαστε στην ικανότητα ενός ατόμου να ξεπεράσει δύσκολες και στρεσογόνες καταστάσεις και να βγει πιο δυνατός μέσα από αυτές. Η εργασιακή καθημερινότητα, η οικογενειακή συνθήκη διαβίωσης αλλά και το κοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο ζούμε επηρεάζει την ψυχική μας κατάσταση. Όταν αντιμετωπίζουμε προβλήματα και δύσκολες καταστάσεις σε ένα από τα παραπάνω "σκέλη" της ζωής μας τότε τα υπόλοιπα λειτουργούν ως προστατευτικοί παράγοντες για να μπορέσουμε να ανακάμψουμε.  Τι γίνεται όταν νιώθουμε πως καταρρέουν οι αντοχές μας, υπάρχει αίσθηση αποσύνδεσης, αρνητικά συναισθήματα, οικογενειακές συγκρούσεις, απογοήτευση από τους "σημαντικούς άλλους" και οικονομικές δυσκολίες;  Τότε τα πράγματα δυσκολεύουν αρκετά. Η δουλειά που έχουμε να κάνουμε για να επιτύχουμε την ανάκαμψη είναι δύσκολη και αρκετά επώδυνη. Ωστόσο, δεν είναι αδύνατη . Άλλωστε "τα αγαθά κόποις κτώνται" και η ψυχική ανθεκτικότητα είναι μέγιστο αγαθό κα