Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Φιλία, εμπιστοσύνη, αγάπη, δεύτερη οικογένεια… Συνώνυμα ΝΑΙ ή ΟΧΙ???

Λοιπόν λοιπόν, μεγάλο θέμα και πως να χωρέσει σε ένα άρθρο; 

Όλοι έχουμε πάνω από όλα την οικογένεια (συνήθως)! Όλοι όταν έχουμε ένα πρόβλημα θα τρέξουμε στους δικούς μας ανθρώπους (γονείς, αδέρφια , παππούδες). Από μικροί λοιπόν μαθαίνουμε να θεωρούμε και δικούς μας (σαν μια εσωτερική ανάγκη) και κάποιους που αν και δεν μας δένουν δεσμοί αίματος μας δένει μια σπουδαία έννοια, λέξη , τρόπος ζωής θα έλεγα: Η ΦΙΛΙΑ!

Από πολύ μικρός ήθελα να έχω φίλους να τους εμπιστεύομαι, να περνάω ωραία και να μοιράζομαι τα μυστικά και όσα ήταν σπουδαία για έμενα την κάθε εποχή της ζωής μου. Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν έχω τέσσερις (4) διαφορετικές περιόδους έντονες στο μυαλό μου: Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο και τώρα (δηλαδή Πανεπιστήμιο). Κάθε εποχή και άλλος καλός φίλος ή παρέα (κάποιες αναλλοίωτες στο χρόνο, δηλαδή ξεκίνησαν τότε και μετρούν ως και σήμερα, και άλλες διαλυμένες λες και τις χτύπησε τσουνάμι)! Άλλους φίλους είχα τότε και άλλους έχω σήμερα. Σε κάθε περίοδο υπήρχαν αυτοί που τα πήγαινες πολύ καλά και αυτοί που δεν ταίριαζες τόσο, όμως ήταν όλοι φίλοι. Δεν θα κάνω αναλυτική αναφορά σε κάθε μια εποχή γιατί δεν έχει σημασία. Περασμένα ξεχασμένα (το ξεχασμένα βέβαια δεν είναι και απόλυτο σε όλες τις περιπτώσεις, κάποιες φορές τα τραύματα είναι βαθιά και αργούν να επουλωθούν και άλλες είναι μόνιμα και σου αφήνουν κουσούρι).

Σήμερα μετά από μια δύσκολη χρονιά στο θέμα φιλία (και καθώς συνέπεσε και με την προσαρμογή μου σε ένα νέο περιβάλλον όντας φοιτητής από άλλη Πόλη, όπως λέμε) έχω βρει την ισορροπία μου, έχω μάθει να καταλαβαίνω και να φιλτράρω καλύτερα τους ανθρώπους. Είμαι περήφανος γιατί πλέον έχω διπλά μου άτομα που εμπιστεύομαι και αγαπώ (είτε κάποια με εκνευρίζουν γιατί είναι τελείως διαφορετικά από έμενα είτε γιατί είναι απόλυτα ίδια με έμενα, παρόλα αυτά μου αρέσουν όπως είναι). Εύχομαι αυτοί που έχω κρατήσει  από τα παλιά και αυτοί που πρόσφατα προσγειώθηκαν στην ζωή μου να μείνουν για όσο πιο πολύ γίνεται, αν όχι για πάντα.

Κάτι πολύ σημαντικό ακόμη, είναι ότι υπάρχουν και οι φίλοι καρδιάς και αυτοί είναι που όσα χρόνια και αν περάσουν, όση απόσταση και αν σας χωρίζει αυτοί είναι για πάντα φίλοι και όταν τους ξαναδείς είναι σαν να μην πέρασε λεπτό. Είμαι τυχερός γιατί έχω μια φίλη που γνώρισα στο πρώτο έτος της ζωής μου και αυτή είναι ακόμα εδώ μετά από είκοσι χρόνια! Ευχαριστώ το Θεό που έχω τέτοιους φίλους!

Το ΕΡΩΤΗΜΑ υπάρχει: είναι πάντα συνώνυμα η φιλία, η εμπιστοσύνη, η αγάπη, η δεύτερη οικογένεια???

Η προσωπική μου άποψη είναι πως όχι δεν είναι πάντα αλλά κάποιες φορές μπορεί να είναι. Τότε άπλα είναι μια πολύ όμορφη εμπειρία και η τύχη σου έχει χτυπήσει την πόρτα!


 Kώστας Μπαλντίδης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δύο θρύλοι, μια έχθρα, ένα ατύχημα, και μια ιστορία αμοιβαίου σεβασμού

Ένα απόγευμα πριν χρόνια, ο μπαμπάς μου ετοιμαζόταν να παρακολουθήσει μια ταινία και πρότεινε να την δω κι εγώ, παρόλο που ήξερε ότι το θέμα της ταινίας δεν με ενδιέφερε στο ελάχιστο. Το ίδιο ήξερα κι εγώ, ωστόσο όμως έκατσα να την δω κι εν τέλει το θέαμα δικαίωσε πλήρως την απόφασή μου. Η ταινία έχει τίτλο "Rush" (2013) και αφορά την πραγματική ιστορία του ατυχήματος του Αυστριακού Νίκι Λάουντα (τον οποίο υποδύεται ο Daniel Brühl) σε αγώνα της Formula 1 το 1976, και την ισχυρή κόντρα του με τον Βρετανό Τζέιμς Χαντ (τον οποίο υποδύεται ο Chris Hemsworth) για την κατάκτηση του παγκόσμιου τίτλου εκείνη τη χρονιά. Οι δύο αυτοί αγωνιστές της Formula 1 έμειναν στην ιστορία του αθλήματος ως θρύλοι (έτσι προκύπτει και ο τίτλος). Τόσο πριν όσο και μετά την παρακολούθηση της ταινίας, η Formula 1 σαν διοργάνωση πάντα με αφήνει παγερά αδιάφορη. Η ταινία όμως είναι ένα αριστούργημα γιατί δεν προβάλλει απλώς την ιστορία γύρω από το ατύχημα, αλλά τον ανταγωνισμό μεταξύ του Λ

Οι διαφορετικοί τρόποι έκφρασης των συναισθημάτων μας

Άκουσα πριν καιρό σε μια συλλογή ξένων τραγουδιών ένα πολύ όμορφο τραγούδι, το οποίο αρχικά είχα ερμηνεύσει λάθος αλλά μετά από αναζήτηση είδα ότι η πραγματική ιστορία πίσω από το τραγούδι είναι πολύ πιο γλυκιά από ότι είχα σκεφτεί στην αρχή. Το τραγούδι είναι το "I'm not in love" των 10cc και ακολουθούν οι στίχοι με μετάφραση και τον σύνδεσμο στο τέλος του άρθρου:   "I'm not in love / Δεν είμαι ερωτευμένος So don't forget it / Οπότε μην ξεχνάς It's just a silly phase I'm going through / Ότι α πλώς περνάω μια χαζή φάση And just because / Κι επειδή I call you up / Σε παίρνω τηλέφωνο Don't get me wrong, don't think you've got it made / Μην μπερδεύεσαι , μη νομίζεις ότι πέτυχες I'm not in love, no no, it's because / Δεν είμαι ερωτευμένος, όχι, όχι, είναι επειδή   I like to see you / Θέλω να σε βλέπω But then again / Αλλά και πάλι That doesn't mean you mean that much to me / Αυτό δεν σημαίνει

Ψυχική ανθεκτικότητα

Με την έννοια ψυχική ανθεκτικότητα αναφερόμαστε στην ικανότητα ενός ατόμου να ξεπεράσει δύσκολες και στρεσογόνες καταστάσεις και να βγει πιο δυνατός μέσα από αυτές. Η εργασιακή καθημερινότητα, η οικογενειακή συνθήκη διαβίωσης αλλά και το κοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο ζούμε επηρεάζει την ψυχική μας κατάσταση. Όταν αντιμετωπίζουμε προβλήματα και δύσκολες καταστάσεις σε ένα από τα παραπάνω "σκέλη" της ζωής μας τότε τα υπόλοιπα λειτουργούν ως προστατευτικοί παράγοντες για να μπορέσουμε να ανακάμψουμε.  Τι γίνεται όταν νιώθουμε πως καταρρέουν οι αντοχές μας, υπάρχει αίσθηση αποσύνδεσης, αρνητικά συναισθήματα, οικογενειακές συγκρούσεις, απογοήτευση από τους "σημαντικούς άλλους" και οικονομικές δυσκολίες;  Τότε τα πράγματα δυσκολεύουν αρκετά. Η δουλειά που έχουμε να κάνουμε για να επιτύχουμε την ανάκαμψη είναι δύσκολη και αρκετά επώδυνη. Ωστόσο, δεν είναι αδύνατη . Άλλωστε "τα αγαθά κόποις κτώνται" και η ψυχική ανθεκτικότητα είναι μέγιστο αγαθό κα